Foto: Tre menn som gjør øvelser på gulvet i et treningsstudio. Vi kan bare se ansiktet til en av dem. De andre to har flere tatoveringer.
FRISK START: Tre separate enheter samarbeider og danner en treenighet med felles formål; nye begynnelser for gjenreiste mennesker. På tunet til Frelsesarmeens behandlingssenter i Stavanger holder trenings- og fritidstilbudet «Friskt Alternativ» åpent nesten hver dag.

Et kinderegg for håp i Stavanger

Frelsesarmeens behandlingssenter i Stavanger har i flere år vært et sted for livsendring, hvor mennesker får mulighet til å samkjøre rusbehandling, arbeidspraksis og oppbyggende fritidsaktiviteter. Her heies det på folk!

• Foto: Haakon Sand / Dan Christian Kristoffersen / Artikkel hentet fra Krigsropet nr. 16, 2024
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Den fysiske fostringen i behandlingen gjør en også mer mottakelig for samtaleterapi, som det er veldig mye av.
– "Ola", tidligere pasient ved behandlingssenteret
Foto: Klynge med flere, lave hvitmalte 70-tallshus.
ROM OG HJERTEROM: Frelsesarmeens behandlingssenter i Stavanger består av ulike avdelinger, og tilbyr hjelp til kvinner og menn med alvorlig rusmiddelavhengighet og lettere til moderate psykiske lidelser.
Foto: Frelsesarmeens logo bygget inn i en høy mur i rullestein. Foran er det murt opp en rund brønn i samme type stein med en rundt, hvit sittebenk over.
LITEN OASE: Det er ingen tvil om hvem som driver dette stedet.
Foto: Hvitt, lavt hus med blå vinduskarmer. I vinduene står logoen Trykk på. Foran bygget står en liten rød traktor parkert.
TRYKK PÅ: Siden 2017 har bedriften trykket logoer, tekst og grafikk på dekor, klær, skilt, roll-ups, plakater og mye annet med sine små og store printere og presser, først for Frelsesarmeen, og siden også for næringsliv og privatpersoner.
Når man er i rusbehandling, vil det komme mange tunge dager, og det finnes ingen kjappe løsninger.
– "Ola", tidligere pasient ved behandlingssenteret
To bilder. Det til venstre viser når to hender presser noe på en mørk bakgrunn. Det til høyre vises resultatet med påskrift.
To bilder. Det til venstre viser når to hender presser noe på en mørk bakgrunn. Det til høyre vises resultatet med påskrift.
JOBBER PÅ: «Ola» har selv kjempet kampen, og trives i dag med arbeidet hos Trykk På. Her sørger han for at Teisetoppen barnehage, som er en av Frelsesarmeens fire barnehager, står med hvite bokstaver på ryggen av blå T-skjorte.
Jeg begynte her under rusbehandlingen, og selv om jeg gikk på et par sprekker, var det mulig å komme tilbake på jobb når man var nykter igjen.
– "Ola", tidligere pasient ved behandlingssenteret
Behandlingssenter Stavanger 3768 Et Kinderegg For Haap
Behandlingssenter Stavanger 3708 Et Kinderegg For Haap
VISER VEI: Arbeidsleder Jone Bø i aksjon på arbeidstreningsbedriften Trykk På. Han har veiledet flere tidligere pasienter fra behandlingssenteret. Her gjør de jobber for Frelsesarmeen så vel som andre organisasjoner eller bedrifter.
Hvis du har en dårlig dag, og gamle kompiser legger stoff på bordet, så kan det være vanskelig å motstå.
– "Ola", tidligere pasient ved behandlingssenteret
Foto: Enkel seng med hvitt sengetøy i et lyst rom. På veggen et stort vindu.
ENKELT OG GREIT: Oppholdet på behandlingssenteret starter med avrusning på en liten hybel, med en enkel seng, TV og skrivepult.
– Folk er forskjellige, med forskjellige historier og bagasje. Man må se individets behov og tilpasse tilbudet til den enkelte så langt det er mulig innenfor våre rammer.
– Hilde Wikheim, daglig leder ved behandlingssenteret i Stavanger
Behandlingssenter Stavanger 4093 Et Kinderegg For Haap
Behandlingssenter Stavanger 4098 Et Kinderegg For Haap
GIR OMSORG: Frelsesarmeens behandlingssenter ble startet i 2001, det siste tilskuddet i forskjellige omsorgstilbud som Frelsesarmeens rusomsorg har drevet på tunet siden 1976. Daglig leder Hilde Wikheim har vært her i snart to tiår.
Man betaler ikke for behandlingen hos oss, da dette er en del av spesialisthelsetjenesten innen rusbehandling.
– Hilde Wikheim, daglig leder ved behandlingssenteret i Stavanger
Foto: Et piano står inntil en halvvegg. Over kan man se inn i neste rom. Her er det åpent og luftig med grønne planter og sofa.
ET HJEM HJEMMEFRA: Stua i avdeling nord skal være et godt avslapningssted for pasientene.
Foto: Ryggen til en person som går inn i et hvitt bygg. Der står Friskt alternativ på et stort skilt utenfor døra med Frelsesarmeens logo på.
GODT ALTERNATIV: De siste årene har over 200 deltakere vært innom én eller flere av aktivitetene på Friskt alternativ, hvorav flere har vært eller er under behandling på behandlingssenteret.
Jeg har vært i jobb før, og vært på rusbehandling forskjellige steder. Da jeg kom hit, så fungerte det.
– Tarjei, tidligere pasient ved behandlingssenteret
Foto: Mann med blå lue og vinterjakke ser i kamera. Han har et tidligere brudd i nesen.
PÅ RETT KJØL: – Livet er bedre nå, og har endret seg over tid både fysisk og psykisk, sier Tarjei.
Jeg startet med rus da jeg var veldig ung, og sist jeg ble arrestert, forstod jeg at jeg virkelig ikke ville leve et slikt liv lenger.
– Kent, tidligere pasient ved behandlingssenteret
Foto: Mann står i et treningsstudio, på en blå matte. Gjør øvelser ved å strekke venstre arm opp i lufta. I bakgrunnen er det mange håndvekter.
STÅR PÅ: Da Kent kom til behandlingssenteret i Stavanger fikk han en veileder som fikk ham til å tenke over situasjonen sin.
Jeg selvmedisinerte meg med hasj, spiste alle pillene jeg fikk før tiden, og kjøpte i tillegg illegalt. Jeg prøvde å ta livet mitt.
– Linn Elisabeth, tidligere pasient ved behandlingssenteret
Foto: Dame med langt, blondt hår sitter med albuen på bordet. Ser inn i kamera.
vIKTIG ETTERVERN: – Det er viktig at noen forstår historien din. Virkeligheten er ikke rosenrød, og det kan være tøft å klare seg etter behandling. Derfor er ettervern viktig, forteller Linn Elisabeth.
Foto: Kvinne står alene på kjøkkenet. Det mørke håret dekker ansiktet der hun står med sin høre side vendte mot kamera. I bakgrunnen er det et stort vindu.
MANGE LYKKES HER: Daglig leder Hilde Wikheim mener at det står stor respekt av de som tar tak i livet sitt ved å legge seg inn for behandling.
Folk her heier på deg, og nå kan andre under behandling se hvor langt jeg selv har kommet.
– Linn Elisabeth, tidligere pasient ved behandlingssenteret

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent