Ung kvinne med frelsesarmeuniform, kort hår og briller. Hun sitter i et mørkt rom med lys fra vinduet. Hun har briller og tatoveringer på armen håret har en dyp rød farge
BAK MURENE: Jacobina Heinesen hadde aldri vært fengselskapellan før hun begynte i jobben i fengselet i avdeling Froland. Frelsesoffiseren forteller varmt om hvor naturlig rollen har vært for henne.

Et lys i mørket

Fengselskapellan Jacobina Heinesen, blir beskrevet som «et lys» når hun går gjennom gangene på Froland Fengsel og snakker med de innsatte. Det lyset gir hun all ære til Gud for. – Å være kapellan for meg, er å være en medvandrer. Jeg ønsker å spre Guds håp i fengselet, sier hun.

• Foto: Haakon Sand Tekst: Emmaline Sophie Hekneby. Artikkelen er hentet fra Krigsropet nr. 22
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Jeg elsker virkelig hvert minutt jeg er på jobb. Det er et stort privilegium for meg å kunne gå inn her hver dag.
– Jacobina Heinesen, fengselskapellan i Froland fengsel
En ung kvinne med frelsesarméuniform og kort, hennarødt hår og briller står og venter ved disken på en kafé. Bak disken ser vi en proff kaffemaskin til å lage baristakaffe med.
GODE BØNNER: På kafeen Flukt, får man servert det Jacobina kaller «fancy» kaffe, av innsatte som enten tar, eller har fullført, baristakurs gjennom fengselets utdanningstilbud.
Hele gleden ved å være her er at jeg ikke føler jeg er i fengsel hele tiden. Jobb og skole gjør at jeg glemmer det litt.
– Alex, innsatt i Froland fengsel
Ung kvinne med frelsesarmeuniform, kort hår og briller står og holder et trekors i et kontorrom. Hun har kortermet skjorte, tatoveringer på armene og håret har en dyp rød farge
KORS PÅ KONTORET: Trekorset hun har på kontoret, har Sean, en av de innsatte, laget, forteller Jacobina Heinesen,
Det de har gjort for å komme inn hit, betyr ingenting for meg. For meg er det mennesket som sitter foran meg, som betyr noe.
– Jacobina Heinesen, fengselskapellan i Froland fengsel
Ung kvinne med kortermet frelsesarme-skjorte sitter på ei bøtte på et lagerrom og prater med en middelaldrende mann med lys blå t-skjorte. Kvinnen har dyp rød farget hår. Begge har nøkkelkort hengende i en stropp rundt halsen.
DYPE SAMTALER: Fengselskapellanen skaper gode og nære relasjoner med de innsatte gjennom samtalene de har sammen. – Vi både gråter så tårene renner, og vi ler så tårene renner, sier Jacobina.
– Galgenhumor er en viktig del av dette livet. Men vi både ler så tårene renner, også gråter vi så tårene renner.
– Jacobina Heinesen, fengselskapellan i Froland fengsel
Mann i fengselsuniform og kvinne i freklsesarméuniform. De smiler og ler.
ROSER JOCOBINA: Fengselsinspektør Hans Petter Jacobsen, får ikke skrytt nok av jobben Jacobina gjør, og hvor mye hun betyr for både de innsatte og ansatte.
Agder Fengsel Kappelan Jacobina Heinesen og fengselsinspektor Hans Petter Jacobsen
– Har du en dom på tre år, så kan du få full utdannelse som rørlegger mens du soner. Det er vi stolte av.
– Hans Petter Jacobsen, fengselsinspektør i Froland fengsel
Jacobina har vært en åpenbaring. Hun er fantastisk, og får så mange gode tilbakemeldinger av alle!
– Hans Petter Jacobsen, fengselsinspektør i Froland fengsel
En middelaldrende mann med blå genser står sammen med en kvinne i hvit frelsesarméskjorte. Begge smiler.
SNEKKERTALENT: Sean oppdaget et nytt talent etter han kom til Froland fengsel og fikk jobbe på snekkerverkstedet.
To skjørefjøer med tegnet flettemønster på.
KUNSTHÅNDVERK: Sean imponerer med håndverket sitt, og produktene han lager flyr ut av hylla. Det mest populære om dagen er skjærefjølene, som han både designer og lager selv.
En kvinne i Frelsesarméuniform går  på farkeringsplassen utenfor et fengsel.
DEBRIEFER MED GUD: Arbeidsdagen i Froland fengsel er over for i dag. Jacobina bruker bilturen hjem til «å debriefe med Gud», som hun kaller det.
Det er en grunn til at du sitter i fengsel, men du er ikke det du har gjort. Du er ikke din gjerning. Alle tråkker feil i livet.
– Jacobina Heinesen, fengselskapellan
Kvinnearm med tatoveringer. Hvit frelsesarméskjorte.
OMSORG: Det er utrolig viktig for meg at de innsatte forstår at de er et gudskapt menneske, sier fengselskapellan i Froland fengsel, Jacobina Heinesen,

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent