Ansatte Frelsesarmeens rusomsorg Fagerborg 36beh web

Et rom for akkurat nå

– Rusavhengige er så mye mer enn rusen, sier daglig leder Mona Skaug på Fagerborg. Her får rusavhengige et trygt sted å bo for en periode, og hjelp til å finne en vei videre. For noen kan bare det å bli værende her noen uker sammenhengende, være en stor seier.

• Foto: Kristianne Marøy Tekst: Stine Frimann
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Rommene er enkle men rene. En seng, nattbord et kjøleskap, stol og bord.
Verdighet er viktig på Fagerborg. De kan ikke kjøpe inn dyre ting, for mye inventar blir ødelagt. Men rommene skal være rene og se ordentlige ut når nye brukere flytter inn.
De som kommer hit, er i praksis bostedsløse. Noen har aldri hatt en egen bolig.
– Mona Skaug daglig leder på Fagerborg
Daglig leder Mona Skaug banker på døren til en av beboerene for å sjekke at at ingen har tatt overdose i løpet av natten.
Hver morgen tar Mona Skaug og de andre ansatte en runde inn på alle rommene. De sjekker hvem som er der, men først og fremst at det er liv, at ingen har tatt en overdose i løpet av natten.
Sekker med ting fra en beboer som har flyttet.
Spesielt de som bruker amfetamin får ofte samlemani, og fyller rommene sine med enorme mengder ting som de lar ligge igjen når de flytter ut. Alle disse sekkene er ting samlet av samme beboer i løpet av 14 dager.
Dette er en jobb der du kjenner hele spekteret av følelser.
– Mona Skaug, daglig leder på Fagerborg
Bøtte med lokk er på alle rom, der beboerene kan kaste sprøytene sine
Det er ikke lov å ruse seg i fellesarealene på Fagerborg. Men beboerne er mennesker i aktiv rus, og på alle rom er derfor en bøtte der brukte sprøyter trygt kan kastes.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent