Foto: En mann som akkurat har slått et slag med golfkølla, slik at den er bak på ryggen. Han står på en golfbane med trær i utkanten.
I FULL SVING: For tre år siden ble Kjetil Nikolaisen bitt av golf-basillen. Da han kom til Kragerø golfklubb første gang, tenkte han at han ikke hadde noe å gjøre der. Der tok han feil, og spiller nå golf så ofte han kan, gjerne to, tre ganger i uka.

Ett slag av gangen i Kragerø

Ettervernstiltaket for golfentusiaster er kun tre år gammelt, men har allerede endret livet til mange tidligere rusavhengige. – Jeg føler jeg virkelig har funnet min ting, min plass, smiler Kjetil Nikolaisen, miljøarbeider i Frelsesarmeen Kragerø.

• Foto: Haakon Sand / Tekst: Emmaline Sophie Hekneby / Artikkel hentet fra Krigsropets sommernummer 2024
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Foto: Mann på 45 år smiler til fotografen. Han holder i skaftet til en golfkølle og er ikledd hvit skyggelue, lys poloskjorte og grå genser med v-hals.
SPORTY LIVSSTIL: Årene med rus ligger bak. Nå er Kjetil Nikolaisen tilhørigmedlem og miljøarbeider i Frelsesarmeen i Kragerø, og en ivrig golfer.
– Vi er en gjeng på fire stykker som virkelig har funnet kjærligheten til sporten, vi har blitt helt frelst – snakker ikke om noe annet!
– Kjetil Nikolaisen, golfentusiast og miljøarbeider i Frelsesarmeen
Foto: To bilder etter hverandre. Det først viser en smilende mann med caps som kjører en golfbil. Bildet er tatt innefra, slik at en ser ut på grusveien gjennom ruta. Det andre bildet viser en hånd som holder opp en golfkølle med et spesielt grep.
Foto: To bilder etter hverandre. Det først viser en smilende mann med caps som kjører en golfbil. Bildet er tatt innefra, slik at en ser ut på grusveien gjennom ruta. Det andre bildet viser en hånd som holder opp en golfkølle med et spesielt grep.
I SITT ESS: Når Kjetil spiller golf, går han fullt og helt inn i den bobla. – Jeg elsker spillet, men det er menneskene som er det aller beste ved dette, de er helt fantastiske! Både de andre spillerne, og de som jobber her, sier han.
Foto: Mann med hvit skyggelue står i venstre kant av bildet. Rundt ham står en del golfbager parkert og det er mennesker på gresset like ved.
INKLUDERT: Kjetil fryktet at han med sin bakgrunn ville bli sett ned på i golfmiljøet. – Det er helt feil! Jeg ble ordentlig rørt da jeg forstod hvordan det egentlig er, sier han.
Foto: Mann i golfklær svinger kølla og skal til å slå golfballen.
VISER HVORDAN: Golfentusiasten Kjetil har tatt både VTG-kurs (Veien til golf) og Trener 1-kurs, som er for de som ønsker å påbegynne en trenerutdanning. Da er man i stand til å trene unge og voksne nybegynnere, hvor man lærer bort grunnleggende tekniske ferdigheter.
Golf kan man begynne å spille når man er fem år, og holde på, som min svigerfar gjorde, til man er 90 år! Det er ingen reservebenk, det er plass til alle.
– Marianne Smith Magelie, initiativtaker i Ett slag av gangen
Foto: Godt voksen kvinne i golfklær lener seg over en golfbag med køller.
ÅPEN IDRETT: – Jeg har alltid hatt et hjerte som har brent for mennesker, sier Marianne Smith Magelie, initiativtaker og ildsjel i Ett slag av gangen.
Foto: To bilder der det første viser en mann som peker opp på en tavle på et kontor der det står "Hole in One". Det andre bildet viser ham på banen, sett gjennom den luftige golfbilen.
Foto: To bilder der det første viser en mann som peker opp på en tavle på et kontor der det står "Hole in One". Det andre bildet viser ham på banen, sett gjennom den luftige golfbilen.
EN DAG...: Kjetil ser opp på «Hole in one»-veggen (bildet til høyre). Der står navnene til de som har klart å treffe på ulike hull, på kun ett slag. Det er ofte avstander på flere hundre meter, fra utslagsstedet til målet. På hull 6 er gevinsten en splitter ny bil. – Ja, det er en drøm å få navnet opp på denne veggen her, humrer Kjetil. I mellomtiden gjelder det bare å kjøre rundt på banen og øve.
Det er utrolig betydningsfullt når man ser at det er håp, ser at det vi gjør nytter. Ser at de har så mye glede av å komme ut, være fysisk aktive, bli kjent med andre og få mestringsfølelse.
– Marianne Smith Magelie, initiativtaker i Ett slag av gangen
Foto: Mann uten hår som ler så mye inn i kamera at øynene blir helt smale.
ET ENESTE STORT SMIL: Tilbudet Ett slag av gangen endrer liv, det er det ingen tvil om. Kjetil hadde allerede tatt store beslutninger om endring da han var ferdig med rusen, men da han kom inn i Ett slag av gangen, fant han noe som har gitt ham en dyp glede.
Foto: Mann og kvinne står ved siden av hverandre med golfbane i bakgrunnen.
TIDLIG UTE: Kragerø golfklubb var en av de første klubbene som ble med i et samarbeid med Ett slag av gangen. – Vi er opptatt av inkludering, og vi gjør ikke noen forskjell på folk, uansett hva slags bakgrunn de har, sier Veronica Nygaard, butikksjef i Kragerø golfklubb. Her sammen med Kjetil på banen.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent