
Får utvidet samtaletilbud
Det er viktig å ivareta menneskers psykiske helse. Frelsesarmeens rusomsorg utvider derfor samtaletilbudet sitt.
Fra nyttår fikk folk i bydelene Gamle Oslo og Sagene et gratis tilbud for å ta opp sine utfordringer. Mellom oss, rus og psykisk helse er godt i gang.
«Det er fint å kunne prate med noen som har tid, noen som hjelper meg å finne hva det er godt for meg å snakke om», sier en av deltakerne.
– Her har vi god tid. Dette er et sted for å reflektere og utforske sammen med noen som kan møte dem med åpenhet, respekt og nysgjerrighet. Mellom oss er et sted der en kan snakke om det som skjer mellom oss mennesker, sier Silje Strømland, familieterapeut og prosjektmedarbeider.
– Vi skal sitte sammen med folk og utforske liv som er levd og liv som skal leves.– Silje Strømland, familieterapeut
Mellom oss har ingen tidsbegrensning eller noe krav om utredning og pakkeforløp. Folk kan senke skuldrene og sammen med erfarne familieterapeuter finne fram til temaer de vil jobbe med. Tilbudet er rettet inn mot mennesker som har et begrenset sosialt nettverk, eller opplever utfordringer i relasjoner og strever med psykisk helse og/eller rus.
– Dette tilbudet skiller seg ut fra andre tiltak i helsevesenet, nettopp fordi vi ikke skal diagnostisere eller konkludere, sier Silje Strømland.
Relasjoner er et nøkkelord
– Vi skal sitte sammen med folk og utforske liv som er levd og liv som skal leves. Vi vil finne fram til mennesker som gjør dem godt. Eller vi kan invitere folk inn i samtalene, en partner, en venn, foreldre, en gammel lærer, noen det oppleves viktig å involvere.
Forholdet til en selv er også et tema, fordi det får innvirkning på hvordan man klarer å være i relasjon med andre.
– Da kan det handle om å kjenne på ensomhet, å kjenne på savnet etter en stabil partner, om opplevelsen av å vite at livet man har levd, har påvirket andre. Eller vi kan utforske de sosiale ferdighetene.
Det ettårige prosjektet er fortsatt i startfasen, og de vil vurdere om de må spisse tematikken etter hvert. Rekrutteringen skjer i samarbeid med bydelene og Frelsesarmeens andre tilbud. Opplegget er allerede godt utprøvd. I fire år har rusomsorgen driftet et tilbud etter samme modell, der innsatte har jobbet med nettverk og relasjoner. Tilbakemeldingene derfra er positive: «Dette burde alle ha tilgang til!»
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Ikke helt A4
Sanger og skuespiller Kristoffer Olsen (38) vokste opp under fattigdomsgrensa. Som barn tenkte han aldri over det, men når han som voksen forteller om oppveksten sin, minnes han flere ting som kanskje ikke var helt som hos andre.
-
Smil. Si hei! Bry deg.
Julen kan være tung for mange. Husk da at det ikke skal så mye til for å lyse opp i andres liv. Et smil, eller et hei, viser at du bryr deg. Bli med på denne nye «bevegelsen» – det er attpåtil helt gratis.
-
– Oslo blir en fattigere by uten Frelsesarmeen
Anne Lindboe (H) er som ny ordfører i Oslo opptatt av å støtte frivilligheten. Hun mener den er helt avgjørende for å hjelpe byens mest sårbare innbyggere: – Som kommune så klarer vi ikke å gjøre den jobben alene.