Folk bor uverdig: – Sånn kan vi ikke ha det
Boligminister Sigbjørn Gjelsvik lover tettere oppfølging av boforhold etter at han har mottatt Frelsesarmeens boligmelding.
– Det er et utrolig viktig arbeid Frelsesarmeen gjør generelt knyttet til de aller mest sårbare i det norske samfunnet. De som trenger en hånd å holde i og hjelp med noen grunnleggende ting i livet. En av de mest grunnleggende tingene er å ha et trygt sted å bo, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) som har ansvaret for landets boligpolitikk.
Han legger til: – Vi må sørge for at alle har det.
Nylig fikk ministeren overlevert Frelsesarmeens boligmelding «Å bo verdig». Den avdekker at mange bor uverdig og også ulovlig rundt omkring i Norge.
Frelsesarmeen har vært i kontakt med barnefamilier, eldre og rusavhengige som bor helseskadelig og heller ikke får oppfølgingen de trenger. Rapporten er basert på stemmene fra de Frelsesarmeen møter og deres ansatte ute i felt.
Den inneholder de mest prekære utfordringene organisasjonen ser i dagens boligsosiale arbeid. Les mer her.
Spiral av fattigdom
Assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad, mener dårlig boligpoltikk kan føre til langvarig fattigdom:
– Dårlig boligpolitikk er grunnen til at veldig mange låses inne i en spiral av fattigdom som de aldri kommer seg ut av.
Gjelsvik sier at den jobben Frelsesarmeen nå gjør med å dokumentere historier, opplevelser og det man har sett og hørt er viktig for det arbeidet politikerne skal gjøre.
– Hva tenker du om at du er boligminister i et land hvor folk bor uverdig og ulovlig?
– Jeg tenker at det viser at vi fortsatt har et viktig arbeid å gjøre. Vi har tydelige regler i samfunnet om at ulovligheter skal følges opp, også vet vi dessverre at det finnes for mange historier om at folk bor i helt uverdige og av og til farlige omgivelser, sier ministeren.
Gjelsvik mener dette må høyere opp på dagsordenen.
– Vi må sørge for at det blir tatt tak i, at vi har gode systemer og at kommuner tar sitt ansvar. Vi som sitter nasjonalt må også se hva vi kan bidra med, for å gjøre situasjonen bedre for de som har aller mest behov for å blir sett av samfunnet.
Kommunene har tilsynsansvar
– Vi har tilsynsordninger på veldig mange områder i Norge, hvorfor ikke på bolig – slik at man blant annet får sikret en minimumsstandard på utleieboliger?
– Kommunene har et tilsynsansvar, men vi må gå gjennom å se hvordan det fungerer og hva vi kan gjøre bedre. Så lenge det er folk i Norge som opplever å leve under uverdige og tidvis ulovlige boforhold, som er farlig for seg selv og sine omgivelser, så må vi finne en måte å ta tak i det på. Sånn kan vi ikke ha det, sier Gjelsvik.
– Det er vanlig å love ting i en valgkamp, hva kan du love konkret på dette feltet?
– Frelsesarmeen har gjort en kjempeviktig og god jobb og jeg tror Frelsesarmeen som lever så tett på mange av de som sliter mest, får enda mer innsikt i en del ting som kommunene kanskje ikke har den samme informasjonen om. Vi må i samarbeid med kommunene ta tak så vi kan sikre at folk har trygge og gode boforhold, gjentar Gjelsvik.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
– Jeg har gruet meg til jula helt siden i fjor
«Ida» dropper ofte et måltid for å ha nok til å dekke barnas behov. I julen er det ekstra tøft at økonomien ikke går rundt.
-
Nå står julefeiringen i fare
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for fjerde kvartal viser at 4 av 10 har fått dårligere råd det siste halve året. Nesten hver femte nordmann kan komme til å droppe hele eller deler av julefeiringen.
-
Feirer ti år i hyllene til Kitch’n
Norges største kjøkkenkjede har solgt over 100.000 Others-produkter. Og selv om disse redskapene kanskje er små, så er ringvirkningene i lokalsamfunnene i Afrika og Asia store.