
Frakoblet samfunnet, tilkoblet fellesskapet
I en tid hvor ord som «sosial distansering» og «hjemmekarantene» regjerer, finnes det et fellesskap som blomstrer som aldri før. Det digitale. Også der er Frelsesarmeen.
– Samuel ble vekket av en stemme som sa… aj, oops, hva skjedde der, egentlig?
Det er FAbU-ansatt Ståle M. Ørsnes som mister konsentrasjonen når han forsøker å holde en mini-andakt med utgangspunkt i bibelhistorien om natten da Samuel stadig ble vekket av Guds stemme. Samtidig som Ståle forteller, kjemper karakteren hans mot tilhørerne i online-spillet Fortnite. Han og kollega Tonje Ringvold samler kjente og ukjente til noen timers spill flere kvelder i uken.
– Vi starter om to minutter!
– Er alle inne i serveren?
Flere har fulgt lenken til FAbUs (Frelsesarmeens barn og unges) direktesendte streaming av spillkvelden. For å gjennomføre dette, benyttes Twitch, Amazons videostrømmingstjeneste. Her kan alle, både gamere og tilskuere, logge seg på som på en hvilken som helst tv-kanal. På skjermen vises kveldens kamp, mens FAbU-lederne kommenterer det hele. Samtidig kommuniserer gamerne både via tekst og mikrofon gjennom programvaren Discord, hvor over 140 brukere har meldt seg inn på FAbUs kanal. Når sant skal sies, er det ikke bare spillets gang som kommenteres. Viktige og uviktige temaer tas opp. Alt fra «Hva kan man gjøre mens man må være hjemme?» til «Hvilken sjokolade er best?»
Hyggelig tone under digital krigføring
Selv om dette først og fremst er stedet for lek og moro, er det et uomtvistelig faktum at de fleste spill som kan samle massene, ikke er særlige fredelige av natur. Likevel råder en vennskapelig tone mellom deltakerne. Dette er til og med nedfelt i deres eget Discord-reglement.
Digitalt Frelsesarmé-lokale
Tidligere har FAbU blant annet arrangert «The Promised LAN», et sted hvor spillelystne samles for å spille sammen en helg. Etter at andre tilbud stengte ned som følge av tiltakene mot koronaviruset, har behovet for slike møteplasser vokst. Og det er ikke bare barn og unge som møter opp. Foreldregenerasjonen har også logget seg på.
– Det er flere foreldre som deltar på kveldene sammen med barna. Jeg tror de også synes det er veldig fint og godt å ha et slikt felleskap å være med i. Vi har fått god tilbakemelding på tiltaket også fra dem, forteller Ståle.
Ethvert FAbU-arrangement setter av tid til en liten andakt. Det lar seg også gjennomføre på gamingkvelder, selv om det ikke foregår på den vanlige måten, ifølge Tonje.
– På Twitchen prater vi konstant i tre timer, så det kommer mange mini-andakter innimellom, vil jeg si. Vi har også fått pratet om hvordan man kan opprettholde kristenlivet når man ikke kan gå på vanlige gudstjenester og samlinger.
Noen har likevel gått et ekstra steg for å gjøre den digitale verdenen så lik den virkelige som mulig. I spillet Minecraft har gamerne laget et digitalt Frelsesarmélokale. En dag kom følgende beskjed opp i chatten: «Lørdag 28/3-20 skal vi ha et digitalt meet-up på Minecraft-serveren kl. 17. Håper flest mulig kan komme!»
– Etter at de var ferdige med konkurransene, dro alle til FA-plassen. Det tok litt lang tid før de var stille, men det funket til slutt. Sånn sett lignet det en typisk ungdomssamling, beskriver Tonje.
Benjamin Waters, soldat i Templet korps i Oslo og en av de ansvarlige for Minecraft-serveren, holdt en kort andakt
for de fremmøtte.
– Han snakket om fellesskap, både om hvordan vi kan ha fellesskap i denne tiden, og om at vi kan bruke denne tiden til fellesskapet med Jesus.

Jeg har følt meg utrolig velkommen, og jeg har møtt mange morsomme, kjærlige og flinke folk på disse eventene.– "Shabby" (27)
De bak skjermene
De siste årene har det kommet tydeligere frem i mediene hvor viktige disse fellesskapene er for mange som føler seg utenfor. I den digitale verden fjernes mange av popularitetskriteriene som settes i en skolegård, blant annet. Alder, kjønn, klesstil og økonomisk status blir satt til side i det man trer inn i formen til sin digitale karakter. I den verdenen stiller alle likt, med de samme mulighetene til å lykkes.
– Jeg synes tilbudet er kjempebra. Spesielt i disse tider er det gøy at Frelsesarmeen arrangerer noe relatert til gaming. Jeg og broren min fikk vite om dette via mamma som så informasjon om det på Facebook, forteller den 15 år gamle gameren «Ano.N.Ym».
En annen som er fornøyd med tilbudet er «Shabby», en 27 år gammel mann bosatt i Oslo. Han er ikke selv medlem av Frelsesarmeen, men ble invitert med av en bekjent.
– Jeg har følt meg utrolig velkommen, og jeg har møtt mange morsomme, kjærlige og flinke folk på disse eventene. Å sitte en hel fredagskveld og prate, le og skrike på motstanderen sammen, er virkelig sosialt. Jeg føler meg godt tatt imot og tatt vare på, er hans tilbakemelding.
– Det tok litt lang tid før de var stille, men det funket til slutt. Sånn sett lignet det en typisk ungdomssamling.– Tonje Ringvold fra FAbU, om møtet på Frelsesarmeens digitale korps.

En smak av fremtiden
Nicklas Filstad er soldat i Sarpsborg korps (menighet), og en av dem som bidrar til at ting fungerer som det skal. Han understreker viktigheten av digitale felleskap når samfunnet bedriver sosial distansering, men også i fremtiden.
– Det å ha et gamingtilbud er en fantastisk måte å nå flere på, og å samle den yngre generasjonen. I 2020 og tiden fremover er det essensielt å ha åpne plasser hvor alle kan være med til enhver tid. Gaming er noe hele verden driver med, og det er en fortsatt raskt voksende sport, jobb, hobby og livsstil. For min del har det mye å si at jeg har muligheten til å samles med folk jeg kjenner gjennom dette initiativet. Jeg er en gamer, og mye av fritiden min går til å sitte foran en skjerm og chatte og spille både med venner og ukjente, forteller han.
Det er for tiden tre ulike faste tilbud i løpet av uka. Fortnite-turneringen på onsdager er åpen for alle. Det samme er tilgangen til Frelsesarmeens Minecraft- verden. Denne er tilgjengelig hele uken. Fredagskvelder er holdt av til spillet Counter-Strike GO, et spill hvor de fremmøtte deles inn i to lag. Terrorister mot anti-terrorister. Her er aldersgrensen satt til 16 år. De som ikke er gamle nok, får
andre tilbud samme kveld.
De som umiddelbart tenkter at dette først og fremst er et tilbud rettet mot unge gutter og menn, må tenke om igjen. Et annet sted i Viken sitter en 28 år gammel kvinne, «Bna-Angry Cooky». Hun pleier å delta på fredagsarrangementene.
– Det er godt å ha noe å se frem til mot slutten av uka, spesielt i disse tider med mye innesitting. Gjennom spilling blir det automatisk sosialt, og det gir gode muligheter til å holde kontakten. Selv om tilbudet reduseres betraktelig når hverdagen er tilbake til det normale, er det ingen planer om å legge hele initiativet på hylla.
– Vi hadde dette i tankene allerede før denne situasjonen, så vi kommer til å arrangere gamingkvelder i fremtiden, men
det vil nok begrense seg til en eller to samlinger i måneden, informerer Ståle.
Tonje følger opp.
– Vi ønsker å fortsette på en eller annen måte. Det må vi jo!
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut annen hver uke.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer
Frelsesarmeen måler konsekvenser av endringer i folks økonomi.
-
– Forbrukere har like stor rett til å vite hva som er i vinflaska som i saftflaska
Helsedirektoratet har lagt fram forslag til merking av alkohol. – Dette har vi ventet på, sier Inger Lise Hansen i Actis. Men generalsekretæren ønsker å ta det enda et steg videre.
-
Går til sak mot Helse Sør-Øst
Uklarheter i konkurransegrunnlaget ble avgjørende for tildelingen på rusfeltet forrige høst, mener åtte tilbydere av rusbehandling. Nå går de til sak mot Helse Sør-Øst.