Gaming er gøy!
– Når kan vi komme tilbake? spør barna og ungdommene. Ikke så rart. Frelsesarmeen i Kragerø har nettopp åpnet et digert gamingrom.
Med plass til minst ti konsoller har spillinteresserte nå fått et unikt tilbud. Og det er gratis.
– Jeg har ikke spilt så mye før, men nå får jeg muligheten, sier en 11-åring.
Han og broren har løpt opp trappa til Frelsesarmeens nyåpnede tilbud og satt seg ned ved hver sin spillkonsoll, mens moren står i kø ved matutdelingen.
– Det er flott at også barn fra lavinntektsfamilier får muligheten til å spille. Mange har ikke maskiner hjemme. Noen har kanskje bare spilt hos venner, andre har aldri spilt før, forteller miljøarbeider Stian Engebretsen.
Oppe i andreetasjen på Frelsesarmeens nye storstue kan gamere i alle aldersgrupper nå gi seg i kast med Legends of Zelda, Super Smash Bros, eller andre spill. Den første uka var minst 20 unge innom «The promised LAN» for å teste ut Playstation, Switch’n og storskjermen. Også voksne synes dette er gøy, flere står på venteliste for å få en runde ved konsollene.
Nye lokaler
Frelsesarmeen satser i Kragerø. I halvannet år har snekkere, frivillige og ansatte bygget om en tidligere bilforretning og gjort bygget klart til møtesal, kjøkken, kontorer, sosialsenter – og altså gamingrom. I slutten av april var det offisiell åpning med besøk av ordføreren som klippet snoren.
Jostein Nielsen, daglig leder av Frelsesarmeen i Kragerø, tror gamingrommet kan åpne flere dører.
– Tanken er å skape trygge arenaer der vi også kan formidle tro og dele livet. Da må vi være til stede. Vi trengte et sånt rom fordi vi stort sett tiltrekker oss eldre mennesker, men de har allerede så mange tilbud. Gamingen vil være aktuell for brukerne våre av sosiale tjenester, men det er også for å nå lenger ut. Jeg tror ikke lenger på «normal forkynnelse». Folk i dag er fremmede for den kristne terminologien og aner ikke hva vi snakker om. Jeg tror heller vi kan forkynne gjennom samtaler, der man er ærlige om tro og tvil. Selv om man tror, forstår man ikke alt, mener offiseren.
Det er flott at også barn fra lavinntektsfamilier får muligheten til å spille.– Stian Engebretsen, ansvarlig for «The promised LAN» i Kragerø
I flere måneder har de drevet kafé på huset, og hit kommer folk med og uten tro for å få en kaffe og en god prat. En mor som var innom med ungene sine, slapp dem inn i gamingrommet, mens hun tok en kaffe og ble kjent med ansatte og frivillige. Det førte til at hun selv meldte seg som frivillig til Frelsesarmeens arbeid.
Jostein Nielsen vil være tilgjengelig på huset, for å være der for store og små. Oppe i gamingrommet skal ungene være trygge. Frivillige som hjelper til, må ha politiattesten i orden.
Gjøre noe sammen
– Hvorfor starte et gamingrom?
– Å fremme det sosiale er veldig gøy. Å få oppleve å spille sammen betyr også mye. Ungene som har vært her, er raske til å få i gang lagspill, sier Stian Engebretsen.
For seniorspillere har de også en kuriositet: En antikk Nintendo Nes som er koblet til en gammel tjukkas-tv.
– Det er så originalt som det var den gang det var nytt, smiler spillentusiasten.
Et gamingrom er ingen billig affære, men Sparebankstiftelsen Skagerrak tente på ideen og sponset tiltaket med 70.000. Også Amedia og Sparebanken Sør har støttet prosjektet, og utstyr for drøye 100.000 er kjøpt inn.
Jungeltelegrafen har gått:
– Jeg får telefoner døgnet rundt av folk som har lyst til å være med. Vi blir også nedringt av foreldre som spør når spillerommet er åpent.
De må smøre seg med litt tålmodighet. Foreløpig kjører de en ettermiddag i uka, de må få på plass åpningstider og lage en turnus.
Lederen selv er 38 år og har holdt på med gaming siden han fikk sin første Nintendo på 90-tallet.
– Går du aldri lei?
– Sønnen min på sju år går ikke lei, da har heller ikke jeg tid til å bli det, sier Stian Engebretsen.
Til høsten blir det LAN, local area network, altså at to eller flere spillere møtes for å spille sammen på et lokalt nettverk. Ideene er mange: Hva med å samle folk til fotballkamp eller FIFA-turnering ved 75-tommers skjermen? Miljøarbeideren og medarbeiderne har nok å gjøre.
– Vi håper også vi kan gjøre andre ting; som å starte en ungdomsklubb, spille basket og brettspill, eller lage pizza!
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
– Gud ga meg aldri opp
Livet bestod av rus, vold, kriminalitet, fengselsstraffer og et rykte som en av landets mest nådeløse torpedoer. Så snudde alt. – Jeg fant ikke Jesus, det var Jesus som fant meg, sier Stig Morten Seierstad (44).
-
REMA 1000 dobler gaven din
Frelsesarmeen trenger all den hjelpen de kan få for å samle inn penger til mennesker som trenger en ekstra håndsrekning. Derfor er vi glade for å ha fått med REMA 1000 som en god støttespiller.
-
Kjærlighet på strikkepinne
Irene Amble Aafløy (81) har strikket flere tusen par sokker i løpet av de ti årene aksjonen «Sokker som varmer» har vart. – Det er fint at det går til en god sak, sier hun.