Gatenær koronatesting
– Det blir ikke mer gatenært enn dette, smiler sykepleierne i Frelsesarmeens Feltpleien i Oslo.
Siden mars har de iført seg smittevernutstyr og stått ute på gata på Grønland og tatt prøver av ansatte og pasienter ved Frelsesarmeens institusjoner.
– Fordelen er at vi i en del tilfeller kan gjøre testingen mye raskere enn det offentlige, sier Grete Ødegård, avdelingssykepleier ved Feltpleien, Frelsesarmeens helse- og omsorgstilbud for mennesker med rusutfordringer.
Den røde handlekurven med hjul står på fortauet, fylt opp med smittevernutstyr og bomullspinner. Litt lenger borte står folk og venter på tur. De er ansatte og beboere på Den åpne dør, Heimen, Fagerborg, Gatehospitalet eller fra eldreomsorgen og barnevernet, alle har tilbud om å gjennomføre nese- og halstesten.
Raske prøvesvar
– Jeg har satt pris på hvor raskt det går. Når jeg har testet meg om morgenen, har jeg fått svar samme kveld, sier Fredrik Vogsted, sykepleier på Frelsesarmeens gatehospital. Fire ganger har han blitt testet for covid-19, og fått negativt prøvesvar.
– Første gang jeg skulle ta testen i det offentlige, satt jeg en halv time i koronatelefonkø. Men kommunikasjonen Frelsesarmeen går så fort. Her er det så kort vei til hverandre. Han roser sykepleierne som foretar testen:
– Det kan være en sårbar situasjon å skulle teste seg, men jeg føler meg så trygg. Jeg blir møtt med vennlige smil og en lett tone, og jeg føler sykepleierne er gode på jobben de gjør.
Den erfaringen deler også kollega Mathea Olsen:
– Når vi kjenner på symptomer, får vi tatt testen med en gang. Vi ble tatt inn i parkeringshuset, så det føltes ikke sjenerende å stå der. Resultatet var inne samme kveld, det var kjempegunstig. Hun føler seg godt ivaretatt. Og det trengs for en utsatt yrkesgruppe. Å være sykepleier under pandemien er en ekstra belastning.
– Jeg tror mange sykepleiere er redde for å ta med smitte inn på jobben. I april gjorde vi en uformell undersøkelse blant de ansatte, og den viste at 75 prosent var bekymret for nettopp det. Den store skrekken for oss er å smitte pasientene, sier avdelingsleder Linn Råmunddal som er glad for test-tilbudet for staben. De ansatte på Gatehospitalet tester selv
pasientene ved mistanke om smitte.
Her kan du lese flere artikler fra Krigsropet
Mange om dagen
Rusavhengige med tilhold på gata har et offentlig tilbud, men noen synes det er enklere å komme til Feltpleien hvor de kjenner de ansatte fra før. Sykepleierne hjelper folk i risikogrupper, men først og fremst er det ansatte og pasienter i Frelsesarmeen som oppsøker det gatenære tilbudet.
– Nå tester vi også andre pasienter, folk som benytter tilbud her på Fyrlyset og Feltpleien. Hvem som skal testes, endrer seg hele tiden, men vi følger FHIs anbefalinger, sier Grete Ødegård.
Oppunder jul, da smittetrykket økte, testet de enkelte dager 20 personer om dagen.
– Vi fikk veldig raskt svar fra mikrobiologisk avdeling på Ullevål. Samme dag og senest dagen etter hadde vi resultatet. Vi tester folk når de har vært i nærkontakt med noen som er smittet, har reist i områder med smitte eller hvis de har fått symptomer selv.
Under pandemien har Feltpleien opplevd økt pågang. I august ansatte de derfor en sykepleier til for å kunne teste bredere, dra til institusjoner og til ansatte som ikke har mulighet til å komme til Urtegata.
– Når man har symptomer på korona, skal man ikke ta offentlig kommunikasjon. Det er derfor viktig at vi kan oppsøke folk hjemme for å forebygge smittespredning.
Først tok de prøver kun av folk med adresse i Oslo, senere utvidet de tilbudet til ansatte og beboere over hele Østlandet.
– De som skal testes, har ikke lov til å komme inn i huset, for vi må forebygge at smitten dras inn på Fyrlyset og Feltpleien, forteller Grete Ødegård.
Derfor står personalet på fortauet, utenfor bilvinduer eller de tar med folk ned i garasjen.
Slapp å vente
– Vi sykepleiere er vant til å møte behov og vegrer oss ikke. De fleste synes det er spennende, og det er bra at vi kan få gjort det så enkelt som mulig. Selvfølgelig er vi redde for å bli smittet eller smitte andre, men vi er trent til å håndtere slike situasjoner. Ved inngangen til februar hadde de gjennomført 380 tester. Det har vært få positive prøver, men antall smittede steg senhøstes, som ellers i landet.
– Er det bekymringsfullt at det har vært påvist virus på institusjonene?
– Det er som forventet. Det tok lang tid før de første positive prøvene kom, men hittil ser det ut til å ha gått bra. Det virker som om det er bra smitteverntiltak på institusjonene, og smitten har ikke spredt seg, sier Grete Ødegård.
Innsatsen på gateplan har vært viktig for ansatte, som utgjør flertallet. Da det i vår var lange køer i det offentlige, slapp behandlingspersonell i Frelsesarmeen å vente på tur. En eventuell smittesporing kan starte raskt. En lørdag det ble påvist covid-19 i en enhet, stilte Feltpleien opp samme dag og testet samtlige som skulle i karantene.
– Frelsesarmeen gjør dette for å sikre ansvarlig drift og stoppe smitte så fort som mulig. Vi tester gjerne 20 eller flere på en dag om det trengs. Vi fortsetter så lenge behovet varer, understreker Grete Ødegård.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
– Jula blir tannløs uten påsken!
«Nå er det jul igjen, og jula varer helt til påske! Nei, det er ikke sant …», fortsetter barnesangen, uten å ha sjekket med Aksel Hennie.
-
Frelsesarmeens julehjelp er i gang: – 1 av 7 nordmenn gruer seg til jul
Nå setter Frelsesarmeen ut om lag 250 julegryter landet rundt for å kunne hjelpe folk som er og har vært i en alvorlig økonomisk krise i flere år. Halvparten av de som nå gruer seg til jul, peker på økonomi og forventningspress.
-
Hjertelag for folk og Trondheim by
Nidaros Ishockeyklubb har innledet et samarbeid med Frelsesarmeen i Trondheim, som kan bli til oppmuntring og idrettsglede for mange.