Others

Handel som hjelper andre

Fair Trade Month er et internasjonalt initiativ for å sette fokus på rettferdig handel. Frelsesarmeens foretak Others ønsker både å vise de flotte produktene du kan kjøpe med god samvittighet, og at dine kjøp kan bedre livet til andre mennesker.

• Foto: Kristianne Marøy /Frelsesarmeen Tekst: Randi Bjelland / Artikkelen er hentet fra Krigsropet 43, 2021.
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

I oktober er det Fair Trade Month, der aktører som driver med rettferdig handel ønsket å øke bevisstheten til forbrukerne. Målet er å formidle at rettferdig handel kan være med på å redusere fattigdom, gi en verdig jobb til arbeiderne og fremme bærekraftig arbeid.

Stine Tybring Aune, markedsansvarlig i Others AS, sier at Frelsesarmeen støtter disse målene. I tillegg til vakre gaver og interiørprodukter håndlaget i Bangladesh og Kenya, selges også kaffe av høy kvalitet fra lokale kaffebønder i Matungulu, Kenya.

– I første rekke ønsker vi å sette fokus på gode arbeidsforhold og en rettferdig lønn. Det vi publiserer i Fair Trade Month er oppstarten på julekampanjen der vi promoterer selve produktene. Men først ønsker vi å komme med noen gode argumenter for arbeidet vi driver og menneskene vi hjelper, sier Stine Tybring Aune.

Kaffepose fra Kenya med en kaffekoppe.
En av Others bestselger er kaffen som er laget i Kenya. Kommer også i jule- og påskekaffe.

Kjøpe mindre, bruke mindre

Others har nå en digital kampanje med eget materiell, i egne kanaler. Her ligger det uttalelser fra produsenter og filmsnutter der du kan følge råmaterialet helt til ferdig produkt. Hun håper at Others vil bli mer kjent gjennom kampanjen, både internt og eksternt, og ser at det er et stort fokus på at folk skal bruke og kjøpe mindre.

– Samtidig handler det også om å handle smartere. Tross alt er det veldig mange mennesker som er helt avhengige av å produsere varer for salg. Man kan godt handle mindre av fast fashion og volumprodukter, og samtidig sørge for at de nye tingene man kjøper faktisk er med på å skape en endring i folks liv. Ved å handle etisk rettferdig, så tar man aktive valg både innenfor rettferdig handel, men man bidrar også til at produsenten får en rettferdig lønn. Det griper tak i fattigdomsutfordringene som vi har internasjonalt, for folk vil aldri klare å komme seg ut av en veldig vanskelig fattigdomssituasjon når de blir underbetalt for den jobben de gjør.

Hjerter som hjelper

Eksemplene på at Others har gitt mennesker en helt ny hverdag, er mange. Folk med fysiske handikapp syr nå julehjerter for Others i Bangladesh, og får kjøpt medisiner som bedrer de motoriske evnene. Kvinner får hjelp til å komme seg ut av prostitusjon og menneskehandel gjennom Frelsesarmeens ressurssenter i Dhaka.

En jobb i Others gir muligheten til å bli selvberget, ved å få penger til å kjøpe geiter eller kyllinger. Flere jenter er de først i sin familie som har fått jobb, og lønna bruker de til utdannelse slik at de kan løfte hele familien ut av fattigdom.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent