En kvinne borrer i tennene til en katt på operasjonsbordet. Hun har oppsatt, lyst hår og blått arbeidsantrekk.
Katten Sheriff har som mange andre persere store tannproblemer. – Han er bare 5 år, og kan kanskje leve til han blir 18. Hadde ikke eieren kunnet ta ham med hit, kunne han ha fått mange år med lidelse. Veterinær og dyrepleier jobber i flere timer med behandlinger som dette, derfor er tannbehandling dyrt hos vanlig veterinær, forklarer Caroline Holtet.

Hjelp å få for firbeinte på Lisaklinikken i Oslo

Tenk at familiedyret ditt blir sykt, men du har ikke råd til å gå til veterinær og gi dyret hjelpen det trenger. Slik er det for mange vanskeligstilte, og derfor er Lisaklinikken i Oslo et kjærkomment tilbud.

Tekst: Stine Frimann • Foto: Haakon Sand
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Vi ser på dette tilbudet som rett og slett en velsignelse for dyr og eiere.
– Major Irene Mathisen, leder for Slumstasjonen
Liten, lys hund med mye pels holdes av eieren som har grått hår og briller. En veterinær smiler til eieren når hun hilser på hunden.
Hunden Teddy har måttet trekke hele tolv tenner. På en blanding av engelsk og norsk får Kristin Dieseth forklart hans ukrainske eier hva han trenger framover, og hvor viktig det er å pusse hunders tenner.
For mange er disse dyrene den eneste grunnen til at de står opp om morgenen, det kjæreste de har.
– Major Irene Mathisen, leder for Slumstasjonen
Bengalkatt på skuldrene til en mann som har svart hettegenser med hetten på hodet.
Dyrepleier Rita Bækken og veterinær Caroline Holtet vurderer resultatene av undersøkelser av en pasient.
Det å velge omplassering er ofte et sårt og vondt valg, men det er også et kjærlig og ansvarlig valg for dyret.
– Caroline Holtet, veterinær og klinikkleder
To kvinner ser på en skjerm. Den ene peker med plasthansker på en tann på et røntgenbilde. Hun har brun hestehale  med langt hår og en blå overdel. Den andre kvinnen her en mørkere blå overdel og lyst, oppsatt hår.
Etter å ha sittet en stund på venterommet blir katten Satoshi undersøkt, men prøvene gir ikke klare svar. Hvis han fortsetter å gå ned i vekt, må eieren selv finne midler til videre utredning på et dyresykehus.
En ung kvinne med lyst hår holder en sort og hvit hun. Hun klapper hunden mens den slikker henne i ansiktet.
Kajsa Kristine Lundgaard og de andre frivillige bidrar med alt fra å vaske og fylle på hyller, til å kose med små pasienter og snakke med eiere som trenger en prat.
Det er veldig mange som har det økonomisk trangt nå
– Kristin Dieseth, klinikkassistent
Mange har ikke sett eller tenkt over at dyret kunne ha vondt. Og så kommer de til Norge og får beskjed om at dyret trenger behandling som vil koste kanskje 30 000 kroner
– Caroline Holtet, veterinær og klinikkleder
Eldre kvinne med langt, lyst hår og blå overdel med blå fleece-jakke. Hun smiler.
Det er fantastisk å være en del av dette teamet, vi er som en stor familie, sier Mette Nerell, en av de ti frivillige.
Noen dyr er veldig redde og vil ikke sitte i oppstallingsbur. Da tar vi dem med ned i personalrommet i underetasjen og koser og trøste
– Mette Nerell, frivillig på Lisaklinikken
Kvinne med mørkt hår og hestehale smile og klapper et dyr som eieren holder.
Lisaklinikken må prioritere hardt, for pågangen er enorm, forteller klinikkassistent Kristin Dieseth.
Ville har det ikke godt lenger
– Caroline Holtet, veterinær og klinikkleder
En eldre schæferhundlignende hund blir undersøkt mens stetoskop av en kvinne med lyst, oppsatt hår og grønn fleece-genser. hun lytter på hjertet til hunden med et stetoskop. I bakgrunnen holder en mann en hund som er  plassert i en brun skinnveske som han har tvers over skulderen.
Schæferblandingen Ville på 11 år får påvist langt større helseutfordringer enn eieren trodde han hadde. Etter å ha tenkt seg litt om, tar hun det tunge valget om å la ham få slippe.
Jeg er så glad i ham!
– Hundeeier som får beskjed om at dyret er for sykt og bør avlives.
Ung kvinne med lys flette, blå fleece-genser og hvit bukse, går rundt kvartalet og lufter en liten sort og hvit hund. Hun her joggesko. Ute på gaten er det snø på fortauet.
Kajsa Kristine Lundgaard er en av de frivillige som gjør en uvurderlig innsats på Lisaklinikken. - Vi er helt avhengige av de frivillige for å kunne drive klinikken, sier klinikkleder Caroline Holtet.
Kvinne med grønn fleecegenser klapper en bengalkatt oppå et bord med sort overflate hos veterinæren.
– Blodprøvene er helt normale og katten har ikke nyresvikt, kan veterinær Caroline Holtet opplyse til den lykkelige eieren.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent