Huset med det rause i
Frelsesarmeens Omsorg+ ønsker nærmiljøet sitt velkommen inn. Hele året er det kafé og aktiviteter som er åpne for alle, og nylig inviterte de til sommerfest.
Midt blant folk med rullatorer og rullestoler står flere barn konsentrert foran hvert sitt staffeli. Med hendende fulle av fargestifter kreerer de kunstverk. Noen tegner det store, hvite huset foran dem; Ensjøtunet. Beboere og besøkende smiler og kommenterer hvor fint det blir.
Det gamle herskapshuset ble i sin tid kjøpt av Frelsesarmeens slumsøstre for å gi et hjem til eldre som ellers gikk på legd, fra hjem til hjem. Nå er huset en del av bo- og omsorgssenteret Ensjø Omsorg+, og i dag er det omkranset av folk i alle aldre. Det er sommermarked. Venner, familie og barnehager i området er invitert. I den frodige hagen sitter noen under parasoller, mens andre tar en tur for å se hva bodene kan friste med.
Et jubelrop runger over plassen.
– Jeg traff!
En liten gutt er storfornøyd med at alle blikkboksene ramlet ned da han kastet ballen.
Sommermarkedet er en vandring i nostalgiens hage. For her er alt slik det var før. Vanligvis er mange her opptatt av å sette seg inn i alt som måtte dukke opp av nettbaserte og digitale tjenester, men akkurat i dag er alle tekniske duppeditter lagt bort.
For barna er det om å gjøre å være med på gammeldagse leker, eller å spise en nylaget svele med syltetøy. De voksne kan sikre seg fine håndverksprodukter, både av tekstil og i tre. Ingen blir vel noen gang for gamle til å kjøpe lodd, og hvor skal man ellers få kjøpt seg en ekte Mor Monsen-kake nå til dags?
– Vi ønsker å være noe for nærmiljøet vårt, smiler Solfrid Slettholm, daglig leder av Omsorg+.
Både kafeen og aktivitetene her er åpne for alle, og det reklameres både i sosiale medier og i andre fora.
– Vi ser likevel at det er direkte formidling som fungerer best, sier hun.
Ikke lenger ensom
– Det er veldig fint å ha mange generasjoner her, og det er ekstra flott å se barna, smiler Evelyn Galåen som sitter ved ett av bordene sammen med datteren Irene, Ellen Frettem og Inger Karin Amundsen.
Stemningen er god.
– Jeg har til og med vunnet i lotteriet, sier Evelyn.
– En yogamatte! Kan dere se for dere at jeg ligger og trener på den?
Det humres rundt bordet.
– Jeg ga den bort til en yngre dame. Men så vant jeg også et tovet gryteunderlag, så det får jeg bruk for, sier Evelyn fornøyd.
Tidligere var mamma ofte ensom. Da hun flyttet hit, ble det noe helt annet.– Irene, datter av Evelyn Galåen som besøker Frelsesarmeens Omsorg+
Ellen smiler til venninnen.
– Vi trives godt, vi har hverandre, og vi har det koselig.
Mamma elsker at det er noe sosialt, kommenterer datteren Irene.
– Ja, det passer ikke meg å sitte alene. Jeg liker at det skjer noe, svarer Evelyn som har bodd her i ett år.
For Irene betyr det mye at moren bor på Ensjø Omsorg+, der det er sosiale aktiviteter, både på dag- og kveldstid.
– Tidligere var mamma ofte ensom. Da hun flyttet hit, ble det noe helt annet. Det skjer noe nesten hver dag, og hun har fått mange venner. Betjeningen er så hyggelig, det er helt topp. Det er så godt for meg som pårørende å vite at mamma har det bra, sier Irene.
Moren, som et øyeblikk ble rørt av datterens ord, rensker stemmen og forteller:
– Jeg er fast deltaker på trimgruppa.
– Har du ikke begynt på strikkegruppa også, mamma? spør datteren.
– Joda, jeg er stort sett med på det som skjer her, jeg.
Styrke for dagen og håp for i morgen
Kulturleder Astri Skapengland kan fornøyd konstatere at alle koser seg i sommersola. Brukerrådet, som består av både beboere og besøkende, har vært med på å arrangere markedet.
– Samhandling på denne måten, er verdifull. Det er viktig å få bidra og kjenne at man er en del av noe. Det er et mål i seg selv, sier Astri.
Sommermarkedet gir også de mange aktivitetsgruppene på huset et mål for arbeidet, for det er der mange av produktene selges. Men det aller viktigste, tror Astri, er den gode praten rundt bordene. Hun håper også at man til høsten kan bygge videre på et samarbeid med barnehager i området og få til et generasjonsmøte.
– Både barna og beboere og deltakere på Omsorg+ er mye sammen med andre på sitt aldersnivå. Å få blandet unge og eldre hadde vært veldig fint for alle, tror hun.
Muren utenfor står som et fargerikt symbol på at ulike generasjoner kan få til noe kreativt sammen. Der har elever ved Ringebu Folkehøyskole og beboere på Omsorg+ latt en gammel salmestrofe få en moderne graffitidrakt: «Styrke for dagen og håp for i morgen».
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
– Gud ga meg aldri opp
Livet bestod av rus, vold, kriminalitet, fengselsstraffer og et rykte som en av landets mest nådeløse torpedoer. Så snudde alt. – Jeg fant ikke Jesus, det var Jesus som fant meg, sier Stig Morten Seierstad (44).
-
REMA 1000 dobler gaven din
Frelsesarmeen trenger all den hjelpen de kan få for å samle inn penger til mennesker som trenger en ekstra håndsrekning. Derfor er vi glade for å ha fått med REMA 1000 som en god støttespiller.
-
Kjærlighet på strikkepinne
Irene Amble Aafløy (81) har strikket flere tusen par sokker i løpet av de ti årene aksjonen «Sokker som varmer» har vart. – Det er fint at det går til en god sak, sier hun.