Hva er egentlig bønn?
Det finnes mange forestillinger om fenomenet bønn, og like mange spørsmål. For hva vil det si å være i direkte kontakt med universets skaper?
Populærkulturen er full av uttrykk fra Bibelen. Da Elvis Presley spilte gigakonserten Aloha From Hawaii i 1973, sang han blant annet låten Welcome To My World, med strofene «Knock and the door shall be open. Seek and you will find. Ask and you'll be given (…)», nesten ordrett fra teksten i Matteus-evangeliet. Rockekongen Elvis, som selv sa at Jesus er den eneste kongen, var én av de millionene på millionene av menn, kvinner og barn som har sendt sine bønner til Gud opp gjennom historien.
– Bønn er rett og slett å snakke med Gud, sier Siri Iversen.
– Det er en vedvarende samtale hvor man inviterer Jesus inn i livet sitt.
Pastoren forklarer at bønn først og fremst er relasjon, om å lytte til hva himmelens og jordens skaper vil si til akkurat deg. Selv ber hun ofte om hjelp til å gjøre gode valg, om veiledning og kraft til å være en god mor og ektefelle.
– Egentlig er det en helt vill invitasjon, hvor Gud viser at han er interessert i lille meg på Flekkerøy, som nesten ikke syns på kartet, ler Siri.
– Må man be på noen spesiell måte? Må man folde hendene, være på et spesielt sted eller ha lest masse i Bibelen først?
– Det er så viktig å få formidlet at man kan be hvor som helst og når som helst. Man kan også rope ut i frustrasjon, og snakke med Gud slik man snakker med en venn.
Be, så skal dere få. Let, så skal dere finne. Bank på, så skal det lukkes opp for dere. For den som ber, han får, og den som leter, han finner, og den som banker på, skal det lukkes opp for.
Eller hvem av dere vil gi sønnen sin en stein når han ber om brød, eller gi ham en orm når han ber om en fisk? Når selv dere som er onde, vet å gi barna deres gode gaver, hvor mye mer skal ikke da deres Far i himmelen gi gode gaver til dem som ber ham!
(Matteus 7, 7–11)
Tillit
Det er ikke mange år siden man kunne se brusautomater på ethvert hjørne i landet. På menyen stod blant annet Cola, Sprite og Solo, et utvalg som kunne slukke tørsten til de fleste. Av og til har bønn blitt forvekslet med en automat, og Siri forteller at selv om man kan be om hva som helst, så er ikke poenget å få alt man har lyst på, men derimot at man ber i samsvar med Gud, som ser mer og lenger enn oss.
– Ei venninne av meg fortalte at hvis Gud hadde sagt ja til alle hennes bønner, så hadde hun giftet seg med feil mann elleve ganger. Det er også vanskelig å be om at fotballaget ditt skal vinne, for det andre laget ber om det samme.
– De fleste mennesker vil trolig ikke ha problemer med å forstå at man ikke får luksusvarer eller høy status bare fordi man ber om det, men hva med når vi for eksempel ber om noe så alvorlig som helbredelse fra kreft, og likevel ikke får det?
– Det finnes ingen enkle svar på slike ting. Noe forblir et mysterium, forteller pastoren.
Hun vet at helbredelser skjer, og har selv sett kreftkuler forsvinne mens hun har bedt for vedkommende. Men hun har også opplevd å miste sin egen far i blodkreft, selv om mange ba for ham. Siri tror likevel at bønnen uansett gjør noe med den fæle situasjonen man befinner seg i, og at det er kraft i bønn, både i kamper og i hvile: – I bunnen ligger en tillit til Jesus, uansett hva som skjer.
– Jesus visste at vonde situasjoner ville oppstå i livet. Bibelen er tydelig på at lidelse er en del av tilværelsen på Jorda. Når han likevel ber oss om å be – selv når det ikke alltid ender slik vi ønsker – er det da også en slags tillitsøvelse?
– Ja, det tror jeg. Bønnen er en måte å leve på, en livsstil og en vandring som gir trøst. Jesus har bedt oss om å be, så jeg ber.
Siri forteller videre om da familien hennes var misjonærer i Colombia, hvor de så mye fattigdom og nød. Fem personer kunne sitte rundt et lite gassbluss med en liten sild på deling, og be om at de skulle bli mette, noe som virket håpløst.
– Vi så allikevel veldig mye Guds-inngripen og glede i landet, og det er et spenn vi lever i. Jesus har allerede beseiret ondskapen på korset, men vi lever i det som teologene kaller «allerede, ennå ikke». Ondskap finnes, djevelen finnes, og er en del av regnestykket, helt frem til Jesus kommer igjen.
Via oss
Jesus brukte gjerne heftige uttrykk når han skulle poengtere noe, og i denne teksten bruker han ordene «dere som er onde». Siri forteller at det settes opp som en kontrast til Guds godhet. For hvis mennesker – som ofte har underliggende motiver – gir barna sine gaver, så er det spennende å tenke på hva Gud – som er selve kjærligheten – kan gjøre. Han er pappaen som inviterer sine barn til å ha tillit til ham i en vanskelig verden. En far som sier både ja, nei og vent, når vi ber til ham. Som oftest kommer svaret gjennom andre mennesker.
– Det er så utrolig vakkert! Det er noe som skjer hele tiden, at Gud ber mennesker om å hjelpe hverandre, selv når de ikke vet hvorfor.
Pastoren husker blant annet en historie om en dame i kirken, som følte at Gud ba henne om å lage lapskaus og levere maten på døra til en velstående familie, noe som virket helt merkelig og unødvendig, for ikke å si flaut. Hun opplevde i tillegg at det skulle skrives et kort, med ord om at den som bodde i huset var sett av Gud.
– Det viste seg at hun som bodde i huset var nyskilt, og hadde følt at Gud var helt borte. Men da hun fikk lapskausen og kortet, slapp hun alt hun hadde i hendene, og strigråt. Lapskausen smakte akkurat slik bestemoren hennes hadde pleid å lage den, smiler Siri.
– Av alle ting på kloden som hun kunne fått, så var det akkurat det hun trengte den dagen.
Det er så viktig å få formidlet at man kan be hvor som helst og når som helst.– Siri Iversen, Pastor i Flekkerøy misjonskirke
I livet vårt
– Hva kan skje med livet, hvis man begynner å be regelmessig?
– Det kanskje aller viktigste, er at vi blir bevisste på Guds nærvær. At vi i mye større grad regner med ham i livene våre, noe både bibellesning og bønn bidrar til.
– Hva er Guds nærvær?
– Bibelen kan fortelle om «en fred som overgår all forstand», og jeg tror mange opplever en overnaturlig fred når de ber, midt i situasjoner som ikke tilsier det. Andre igjen kan fortelle om overveldende glede, selv under sorg.
Hun forklarer at nærværet også kan ta form etter hva den enkelte trenger, og hvordan vi er skrudd sammen. Noe som er viktig å påpeke, er at det ikke er vårt eget følelsesliv som avgjør om Gud er der eller ikke. Nærværet er basert på Gud selv, og at han har lovet at han skal være nær oss.
– Det er ikke alltid lett å forklare nærværet med ord, men det er noe man gjenkjenner, og det er viktig å stoppe opp og prøve å lytte til Jesus.
Gud kan snakke til mennesker både gjennom Bibelen og direkte ord. Når pastoren ber, gjentar hun ofte setningene «la riket ditt komme» og «la viljen din skje» fra bønnen Vår Far, ord som understreker at Gud leder oss på veien. Siri anbefaler å lage faste rutiner for når man ber, om det så er mens man pusser tennene, eller i det man setter seg i bilen. Hun har sett mange bønnesvar, og har et konkret tips for hverdagen i et bønneliv:
– For min egen del kan jeg slite med konsentrasjonen, og da hjelper det å skrive ned bønnene i en notatbok. Da er det også lettere å se bønnesvarene i ettertid.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Eldre rusavhengige faller mellom alle stoler
– Mange av våre eldre pasienter forteller at de er redde. Rusmiljøet har blitt mye tøffere, og de eldre føler seg utsatt, sier daglig leder på Gatehospitalet, Liv Bente Nilsson.
-
VM i gatefotball: Skal forsvare Norges ære i Seoul
– Det å representere landet sitt i et VM, og stå på banen med flagget på brystet og synge nasjonalsangen, det er så utrolig stort, sier trener Cathrine Johansen. Frelsesarmeens gatefotball ble hennes redning.
-
Nordmenn tror ikke på økonomisk vendepunkt
Hver fjerde nordmann mener de vil få dårligere råd det neste halve året. Det viser Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for tredje kvartal.