I en hytte i et tre
Historien om Woodnest er en historie om kjærlighet, storslått natur, originalitet, håp – og drømmen om en tretopphytte.
– Vi er en skikkelig familiebedrift!
Ekteparet Kjartan og Sally Aano viser vei opp til tretopphytta Kongla, en av to arkitektoniske perler som befinner seg i granskogen til den vesle byen Odda på Vestlandet, midt imellom nasjonalparkene Hardangervidda og Folgefonna.
I armene bærer de barna Lily og Forrest opp den bratte stien med både steinheller og tretrapper. Ivrige føtter krysser en smal gangbro, døren åpnes inn til det lune redet som ligger fem meter over bakken, og en spektakulær utsikt åpenbarer seg over den vakre Sørfjorden, en gren av Hardangerfjorden.
– Woodnest sine hytter er de eneste av sitt slag i Norge. Det er ingen påler eller lignende som holder dem oppe. De er faktisk bygget rundt kun ett tre, og hviler med all sin vekt i den ene stammen, forteller Kjartan.
Internasjonale magasiner som Dwell, Elle Decor og Lonely Planet har omtalt Woodnest, for ikke å glemme D2 og Morgenbladet her hjemme. Bookingsidene er fullstappet flere måneder i forveien, og gjester fra både inn- og utland vandrer i og skuer utover den omkringliggende skogen og fjorden, som innbyr til refleksjoner over liv og skaperverk.
Så hvordan startet egentlig eventyret? For å finne svar på det må man gå noen år tilbake i tid, da en norsk elektriker var gjest i et bryllup i Australia, og møtte sitt livs kjærlighet.
Da han møtte henne
Året var 2014, og under bryllupsfesten til en norsk kamerat i millionbyen Sydney, fikk Kjartan øye på ei lokal jente som het Sally. Det virket uklokt – og usannsynlig – å sjekke opp ei dame som bodde på den andre siden av jordkloden, men nordmannen skulle imidlertid bli værende i tre uker, og en kveld begynte han og Sally å snakke om filmen Bucket List. De bestemte seg for å lage sin egen variant av listen som viste hvilke ting man ønsker å oppleve i livet.
– Da vi leste opp listene for hverandre, hadde hun skrevet at hun ønsket å bo i en trehytte, og jeg hadde skrevet at jeg ønsket å bygge en!
Blikkene møttes, romantikken blomstret og et avstandsforhold var på trappene. Han var den introverte håndverkeren, og hun var den ekstroverte familiekjære. De delte drømmer, tanker og tro med hverandre. Samtidig startet Kjartan i all hemmelighet å bygge en enkel hytte 10 meter over bakken i Odda, skjult inne i skogen og med utsikt mot en isbre. Noen måneder senere inviterte han den intetanende kjæresten inn blant trærne.
Da hun løftet blikket, fikk hun se kreasjonen, og der blant fuglekvitteret sa hun ja til å bli byggerens kone.
I 2016 stod bryllupet, og australieren gjorde nordmann av seg. Tiden gikk, og lille Lily kom til verden. Samtidig begynte en idé å spire og gro hos Sally, en tanke om å bygge hytter for utleie. Etter bryllupet hadde nemlig flere slektninger fra både Norge og Australia kommet for å se på frierhytta. Faren hennes hadde attpåtil gitt klar beskjed i sin bryllupstale om at Kjartan måtte fortsette å bygge tretopphytter. Han mente det som metafor for kjærligheten, men det skulle gå troll i ord.
– Jeg er en type som gjerne har drømmer, men som også ofte lar det bli med det. Sally er derimot en som får ting til å skje, og jeg likte ideen om utbygging, smiler Kjartan.
– Egentlig hadde jeg tenkt at han kunne bygge dem selv, men han er en entreprenør i hjertet, og mente at hvis vi først skulle gjøre dette, så måtte hyttene være unike og med høy standard, sier Sally.
Kjartan tok kontakt med arkitektfirmaet Helen & Hard som utformet planer og design, og ingeniører og lokale entreprenører sørget for å sette «konglene» sammen, som tretopphyttene ble kalt. Men prosjektet fikk en mye høyere pris enn hva budsjettet tillot. Pengene rant vekk i byggeperioden, bankkontoen var tom, og ekteparet opplevde å få fakturaer med millionbeløp.
– Vi måtte bytte bank tre ganger for å få nok lån, forteller Kjartan.
– Han fortalte meg ikke hvor mye kostnader det faktisk var snakk om, eller hvor stor klump i magen han hadde. Det var nok like greit, for hadde jeg visst om beløpene, så hadde kanskje ikke hyttene blitt noe av, ler Sally.
– Hva vil dere si at Woodnest er?
– Unik arkitektur i mektig natur, sier Kjartan.
– For oss handler det mye om å dele en bit av vår egen barndomsdrøm, og de gode opplevelsene vi selv fikk fra den første hytta i tretoppene, som var vårt eget hemmelige rede, supplerer Sally.
Prislappen per hytte – som byr på både bad, gulvvarme, sengeplasser, sofa, internett og et lite kjøkken – endte på over fem millioner kroner. Noen hadde vært skeptiske til hele ideen, mens andre støttet familiegründerne. Høsten 2020 var alt endelig klart, og lanseringen fikk en solid boost da helgemagasinet D2 ringte. De hadde blitt tipset om konseptet av Helen & Hard. Bookingsiden for utleie ble lansert samme dagen som artikkelen, og resten er som kjent historie.
Tillit til Gud
Minus har snudd til pluss, og bekymringer har blitt byttet ut med suksess. Ekteparet tror at noe av grunnen til populariteten, er de store mulighetene som omgivelsene gir for spektakulære bilder. Kombinasjonen av tretopphytte, skog og fjord gjør seg godt på Instagram. Selv bor Kjartan og Sally i et gammelt bolighus i Odda, og er i likhet med gjestene glade i naturopplevelser.
– I naturen møter jeg Gud på en annen måte enn andre steder. Det majestetiske elementet gjør sterkt inntrykk, sier elektrikeren og tenker på Oddas fosser, fjorder, isbreer og snødekte fjelltopper.
– Det er så enormt mye større enn en selv. Man er ikke nærmere Gud i naturen enn ellers, for Gud er alltid nær, men når man kommer bort fra støyen og løfter blikket på det mektige skaperverket, så kan man bli mer oppmerksom på ham.
Ekteparet tror at tretopphyttene kan være et sted hvor det er mulig å finne fred og ro til å reflektere over de eksistensielle spørsmålene i livet. De kjenner seg igjen i ordene fra Salme 8 i Bibelen:
Når jeg ser din himmel, et verk av dine fingre,
månen og stjernene som du har satt der,
hva er da et menneske – at du husker på det,
et menneskebarn – at du tar deg av det?
Begge har opplevd hvordan Gud er med dem, ikke bare i forhold til tretopphyttene – som var et steg i tro – men også i livet ellers.
– Guds veier er uransakelige, det er sikkert og visst, smiler Kjartan.
– Jeg kommer jo egentlig fra Fogn i Ryfylke, og ante ikke at jeg en dag skulle ende opp i Odda for å bygge hytter i trær.
– Hvordan viser troen seg i hverdagen?
– Helt klart i bønn, og ved at vi ønsker å leve i tillit til Gud. Å være sårbar og avhengig av ham.
For flere år siden hadde Kjartan en periode i livet hvor han drev vekk fra troen han hadde vokst opp med. Han ønsket å vite hva som virkelig var sant, og ble skeptisk til både kristne og Bibel. Det endret seg imidlertid da han lærte mer om Bibelens troverdighet, og leste Bøkenes bok tvers igjennom.
– Jeg tok faktisk et halvt års permisjon fra jobben for å konsentrere meg om bibellesningen, og bodde i en kjellerleilighet uten TV, smiler han.
– Der fikk jeg igjen oppleve at Gud viste seg for meg, ikke ved det blotte øye, men ved troen. Jeg ble kjent med ham, og blir stadig mer kjent.
Relasjonen med Jesus betyr noe helt konkret, og berører oss på det dypeste.– Kjartan Aano
Relasjonen til Jesus er også veldig viktig for Sally, og troen betydde mye da hun merket sterk uro etter flyttingen til Odda. Hun savnet alle vennene og familien som var hjemme i Australia.
– Jeg jobbet på Cubus, og en dag etter jobb ba jeg til Gud om hvorvidt vi skulle flytte til Australia eller bli her. Da opplevde jeg at han sa jeg ikke skulle bekymre meg, og at det var i Odda jeg skulle være, forteller hun.
– Samme dagen fikk jeg høre at en venn av Kjartans far hadde tenkt mye på meg.
Mannen var en forretningsmann som ofte var på farten, og som derfor hadde opparbeidet seg flere bonuspoeng for flyreiser.
– Han ville gi meg en gratisbillett til Australia! For meg ble det en bekreftelse på at Gud hadde hørt meg, en bekreftelse på at når jeg først hadde bestemt meg for å bli i Odda, så hadde jeg allikevel fått muligheten til å ta en tur hjem når jeg måtte få behov for det.
Fire år senere ble Woodnest en realitet, og Sally trives i sitt nye hjemland.
Det meningsfulle
Ekteparet har flere planer for hjertebarnet. I løpet av det neste året skal to nye hyt- ter være på plass i tillegg til Kongla og Banksia, med rom for både badekar og svevende seng fra himlingen.
– De nye hyttene skal ligge enda høyere i skogen og dermed få enda mer spektakulær utsikt, sier Kjartan.
Paret er glade og takknemlige for suksessen, men vet samtidig at fortjeneste ikke er alt.
– Da Woodnest tok av, gikk jeg inn i en slags mørk dal og fikk nesten lyst til å selge hele bedriften. Jeg var så sliten av alt arbeidet, av blod, svette og tårer som hadde gått med i byggingen, sier Kjartan.
– I tillegg fikk vi plutselig hendene fulle med bookinger og spørsmål som gjorde at vi måtte sitte oppe hver natt for å svare på e-poster.
Da forstod han at Gud ikke hadde hatt førsteplassen i livet hans i de hektiske byggemånedene.
– Relasjonen med Jesus betyr noe helt konkret, og berører oss på det dypeste. Suksess i seg selv kommer ikke til å tilfredsstille, og man kan fort ende opp med å bare «jage etter vinden», som Kong Salomo en gang sa.
Gründerne har fått kjenne rikdommen som ligger i opplevelsene de gir til gjestene, og forteller om en gammel manns reaksjon etter å ha tilbrakt en natt i tretoppen:
– Han ble helt overveldet da han kom inn i tretopphytta, smiler Sally.
– Da han satte seg ned i stolen ved vinduet, og utsikten åpenbarte seg, så kom også tårene. Tenk at natur kan gjøre slikt med et menneske!
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
VM i gatefotball: Skal forsvare Norges ære i Seoul
– Det å representere landet sitt i et VM, og stå på banen med flagget på brystet og synge nasjonalsangen, det er så utrolig stort, sier trener Cathrine Johansen. Frelsesarmeens gatefotball ble hennes redning.
-
Nordmenn tror ikke på økonomisk vendepunkt
Hver fjerde nordmann mener de vil få dårligere råd det neste halve året. Det viser Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for tredje kvartal.
-
Den livreddende gaven fra Liv
Frelsesarmeen mottok over fem millioner i arv fra Egersund-kvinnen Liv Kjos-Hanssen, øremerket Gatehospitalet i Oslo. Hvorfor ønsket hun å hjelpe en sårbar gruppe 50 mil hjemmefra?