– Jeg har alltid gått på Guds impuls
Oberst Jostein Nielsen lever et radikalt liv med Jesus. Han lar seg lede når han kjenner Gud taler, om det er å stå på en plattform og preke – eller stå på en plattform og skyte med luftgevær.
Jostein Nielsen ble født inn i Frelsesarmeen. Han taler lidenskapelig om Herren, han ber for de som ønsker det, og mange mennesker blir berørt av Gud gjennom Josteins lydighet til Ham.
– Tiden i Frelsesarmeen har vært flott. Jeg har sterke synspunkter, og Frelsesarmeen har vist stor romslighet for det, smiler han.
Gjennom årene har han bodd mange steder i både Norge og i utlandet i forbindelse med diverse oppdrag. Fra 2020 er han og kona Magna nå tilbake til Telemark. Magna jobber som personalsjef i Frelsesarmeen, og Jostein har engasjert seg på korps-nivå igjen.
Med ivrige soldater, tilhørige og frivillige i Kragerø, har Frelsesarmeen etablert seg i lokaliteter med et bredt spekter av aktiviteter.
– Når mennesker kommer inn her skal ingenting fremmedgjøre dem. De skal føle seg velkommen, det er viktig. De skal komme inn her og bli kjent med Jesus Kristus, vår frelser og forsoner.
Total overgivelse
Jostein ble født i Stavanger i 1956 og vokste opp i et hjem med foreldre som var svært engasjerte i Frelsesarmeen. Han var bare to uker gammel da han var på sin første speiderleir, og Jostein ble fra ung alder vant med å flytte mye rundt.
Før han fylte 18 år hadde han bodd i både Rena, Kongsberg, Sandvika, og flere år i Oppstad, Mandal og Tromsø. Han er eldst av fire søsken, Torunn, Kjartan og Brynjar.
Fra den dagen bestemte jeg meg for at jeg skulle ha med meg alt som jeg er, inn i tjenesten.– Oberst Jostein Nielsen
Selv om han vokste opp i et kristent hjem, holdt Jostein allikevel Gud litt på avstand. Da han var elleve år gammel ble yngste bror, Brynjar, født. Han var prematur og veldig syk.
– Det var en usikkerhet om han kom til å overleve. Jeg husker jeg gikk ut av huset og sa til Gud: «Om Brynjar får leve, da går jeg hvor som helst i verden med deg!».
Det skulle gå fem uker før lillebror var ute av krisen, men han overlevde.
– Jeg ble jeg så glad, men jeg angret på løftet jeg hadde gitt til Gud, og holdt ham på avstand en stund til. Jeg ville ha billetten min inn til himmelen, men ikke noe mer.
Jostein var 14 år gammel da han bestemte seg for å følge Jesus, og ble soldat i Frelsesarmeen.
– Da jeg tok min endelige bestemmelse, var det en total overgivelse. Jeg gråt – ikke av glede, men av lettelse. Fra den dagen bestemte jeg meg for at jeg skulle ha med meg alt som jeg er, inn i tjenesten.
En sult etter mer vokste i ham, og han begynte å lese alt han kunne av kristne bøker.
Da Jostein var 18 år dro han til «The Salvation Army's International Training College», Frelsesarmeens offisersskole, i London.
Etter det, hadde han praksis i Porsgrunn, og ble så assistent i Bergen 1. korps. Etter hvert fikk han en ordre som leder for korpset i Vik i Sogn.
Han synes det var vakkert i Sogn, men så at det kunne bli ensomt der alene. Da sa han til foreldrene sine: «Her kan jeg ikke være alene, jeg gifter meg til jul!». Da foreldrene lurte på hvem han hadde tenkt å gifte seg med, da han ikke hadde noen kjæreste, svarte han: «Det får Herren ordne!».
Så kom Magna. Jostein bommet med et par måneder, og de giftet seg i februar 1978. «Bommen» forteller han hadde praktiske forklaringer.
Vekkelse på Island
Sammen bodde de flere steder i Norge, før de fikk ordre om å reise til Island med sine da to barn, Silje og Gaute, hvor de bodde noen måneder i Reykjavik før de reiste videre og bodde to år i byen Akureyri på Nord-Island.
Jostein har vært til stede der mange vekkelser har skjedd. Akureyri har rundt 12 000 innbyggere, og den lille byen hadde aldri hatt vekkelse før.
Før Jostein skulle ha et møte, ba han til Gud: «Er det du, Gud? Kan du stadfeste at det er du som vil ha oss her, ved at mennesker blir frelst?» Så ble ett menneske frelst.
Noen uker senere skulle de ha et møte til, hvor han igjen ba om bekreftelse, ved at ett menneske skulle bli frelst, og det skjedde.
Da er det vekkelse! Når så mange fanger opp det Gud kommer med.– Oberst Jostein Nielsen
Jostein så at Gud beveget seg, så han ba en kamerat til byen, og sammen laget de en ungdomsaksjon. I løpet av en uke ba de til frelse med 50 ungdommer.
– Da er det vekkelse! Når så mange fanger opp det Gud kommer med. Det er noe som skjer når folk oppfatter at det handler om liv og ikke religion, sier Jostein.
– Du har ikke noe valg
Han forteller at selv om vekkelse er fantastisk, så koster den også dyrt. Det er viktig å være klar over det som skjer i etterkant. Når så mange blir berørt av Gud, så er det mye vondt som ofte kommer opp. Sjelesorg og veiledning i etterkant er viktig.
– Tar du med deg mennesker inn i Guds nærhet, så må man være klar for å ta imot det vonde som kommer ut. Det er en renselse, en forløsning som skjer.
Du har ikke noe valg, det er Den hellige ånd som jobber inni deg på denne måten. Så kommer gleden av å få lov til å legge denne byrden fra seg. Det er en enorm frigjøring, sier han.
– Vekkelser skjer når folk legger fra seg formene, legger fra seg seg selv og lar Gud bevege seg fritt.
– Hvordan vet du at det er ekte, at det er Gud?
Jostein siterer Billy Grahm:
– «Det er Guds ansvar å dømme, det er Den hellige ånds ansvar å overbevise om synd, rettferdighet og dom – mitt ansvar er å elske». Det er det det handler om! At mennesker kommer i syndenød i møte med Guds hellighet er et av de sterkeste tegnene på at det er Gud som virker.
Det handler ikke om å dyrke opplevelsen for oss selv, men at man får en nød for andre mennesker.
Våpen på plattformen
Jostein er en endeløs brønn av historier om hvordan Gud har brukt ham gjennom livet, i både smått og stort. Han forteller blant annet en historie fra da han ledet en liten nærmiljøkirke, Frelsesarmeen i Maura i Nannestad, i 1979.
De drev en ungdomsklubb på fredager, og ikke langt unna korpset var det et samvirkelag hvor en gjeng kriminelle ungdommer pleide å henge.
En dag kjente Jostein at han skulle gå bort og prate med dem. Guttene var kun mellom ti og fjorten år gamle, men var allerede kjenninger av politiet. De var spesielt glad i å stjele biler.
– Jeg ønsket å få inn nye ungdommer i ungdomsklubben, så jeg gikk opp til dem og spurte hva som skulle til for at de skulle komme til oss, fordi vi så gjerne ville bli bedre kjent med dem.
Det var Guds impuls at jeg skulle snakke med de guttene utenfor Samvirkelaget den dagen.– Oberst Jostein Nielsen
«– Vi vil lære å skyte», sa guttene i kor. «– Javel, kom på fredag klokka seks, så skal jeg lære dere å skyte», svarte frelsesoffiseren.
Jostein fikk tak i et par luftgevær og kulefangere, og monterte dem opp på hver side av inngangsdøra i hovedsalen på Frelsesarmeen. Guttene kom, og de la seg ned og skjøt på blink fra plattformen, ved talerstolen.
– Våre ungdommer synes også det var veldig kjekt, og at det var fint å få nye inn i klubben.
Jostein pratet med dem, og de spilte og sang.
– Dette var det året «Hallelujah»-låten vant Melodi Grand Prix. Guttene spurte om jeg ikke kunne skrive norsk tekst til den, fordi den var så fin. Jeg skrev hele evangeliet til den melodien, og guttene sang av full hals, minnes Jostein og smiler.
For å gjøre en lang historie veldig kort; ikke lenge etterpå fikk Jostein og Magna nye ordre, og det kom ingen for å ta over arbeidet etter dem. Tiden gikk og snart ble en av guttene på 14 år satt i fengsel for å ha stjålet sin sekstende bil.
– Jeg besøkte stedet et par år senere. Jeg gikk inn i salen og så merkene fra kulene som ikke hadde truffet kulefangeren. Da tenkte jeg: «Er dette alt som er igjen, Gud?».
Når du handler på Guds impuls, der og da, det er da ting skjer!– Oberst Jostein Nielsen
30 år senere talte Jostein på en stor konferanse i Namstad i Sverige. Det kom opp en mann til ham som jobbet med rusarbeid i Frelsesarmeen der.
Mannen fortalte at han kjente til en annen menighet i området som gjorde det samme. Med hensikt om å koordinere arbeidet, så de best mulig kunne hjelpe miljøet, besøkte mannen menigheten for en prat.
Jostein blir blank i øynene.
– Han kom i prat med pastoren der, som synes det var så trivelig at mannen kom fra Frelsesarmeen, fordi: «Hadde det ikke vært for en gal, norsk frelsesoffiser, som lot meg få lov til å skyte i lokalet hans, så hadde ikke jeg vært der jeg er i dag».
Jostein forteller at han og pastoren ble venner på Facebook, og han delte at livet hadde vært tøft. Men den Jesus som Jostein hadde lært ham å kjenne, han var der hele tiden.
– Det var Guds impuls at jeg skulle snakke med de guttene utenfor Samvirkelaget den dagen.
At vi skulle skyte inni salen, det var ikke nødvendigvis det, men det var det guttene ville! Når du handler på Guds impuls, der og da, det er da ting skjer!
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.
-
Ønsketreet oppfyller 50 % flere drømmer i år
I fjor satte Oslo City ut et stort juletre pyntet med ønsker fra barn hos Frelsesarmeen på Grønland. Det kom inn 100 gaver. Denne høytiden har antallet økt med 50. Minst. Og foreldre gråter av glede.