Gjøvik 1

Lomper stekt med hjertevarme

Frelsesarmeens kafé og arbeidstreningstilbud PULS på Gjøvik har fått selve lompemester Ragnar Enger med på laget. Til jul bakes også den legendariske julelefsa. – Gleden det er å se når noen spiser sin første selvstekte lompe, kan ikke forklares. Det stråler av dem. Det er betalinga mi, sier han.

• Foto: Mette Randem / Tekst: Randi Bjelland / Artikkelen er hentet fra Krigsropets julenummer, 2021
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Til venstre: 3 personer står og baker. Til høyre: nærfoto av ei lefse
Til venstre: 3 personer står og baker. Til høyre: nærfoto av ei lefse
Ragnar Enger, som har 35 års erfaring fra lompebransjen, stortrives med å lære bort gamle kunstner på Frelsesarmeens kafè og arbeidstreningstilbud PULS på Gjøvik. – Jeg bruker aldri vekt. Her er det fingerspitzengefühl som gjelder, smiler han, og er storfornøyd med kjevlinga til de frivillige. Fra venste: Marianne, Ragnar og Benedicte.
Rikke står smilende på kjøkkenet på PULS og kverner poteter - iført forkle og kokkelue.
Det er mange prosesser som må til for å få de perfekte lompene og lefsene. Rikke har full kontroll på kverningen av potetene.
Man ser PULS-lokalet og et bord fylt med pensjonerte som koser seg på kafeen.
Den såkalte DNB-gjengen med pensjonerte bankarbeidere, er faste gjester på PULS, og stortrives med både mat og miljø. Fra venstre : Svein Rudberg, Gerd Renden, Margrethe Øverli og Bjørg Strandbakke.
Venstre: En gjeng samlet i stua på PULS. Høyre: fat med nystekte lefser på julepyntet bord.
Venstre: En gjeng samlet i stua på PULS. Høyre: fat med nystekte lefser på julepyntet bord.
Hver dag på PULS er det morgensamling med informasjon, latter og noen gode ord for dagen. Og ingenting slår smaken av nystekte lefser.
Gjøvik 4
– Dette er den perfekte språkpraksisen. Fucadu, frivillig
PULS og Frelsesarmeen har betydd veldig mye for selvbildet mitt.
– Daniel, ansatt på PULS

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent