Lyden av Frelsesarmeens jul
Siden slutten av 1800-tallet har Frelsesarmeens hornmusikanter bidratt med julestemning i gatene. Fortsatt er de en viktig del av juletradisjonene for mange.
Er du ute i gatene i desemberkulda, har du kanskje hørt dem, Frelsesarmeens julemusikanter.
Mange steder i landet bidrar de med julestemning – en koselig tradisjon på julegateåpning, julegrantenning, eller ved julegrytene.
En av dem som ofte er å finne blant hornmusikantene er Andrew Hannevik. Han er assisterende kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, men de mange spillejobbene er en del av hans engasjement som frivillig og soldat i Templet korps (kirke og nærmiljøsenter).
Menighetenes orgel
Andrew begynte å lære å spille i 1978, og siden har han vært med i hornmusikken. På litt forskjellige instrumenter opp gjennom årene, men til slutt ble han plassert på eufonium.
Det er et instrument med en varm og fyldig klang som ser ut som en liten tuba. Til vanlig spiller de blant annet under gudstjenester på Frelsesarmeen, i tillegg til konserter og ulike arrangementer.
Mange steder fungerer hornmusikken som menighetens «orgel», de spiller preludium, postludium og akkompagnerer sanger.
I desember har Andrew og de andre i Templet hornorkester ekstra travle dager.
Det er veldig fint å være med å spille når flere tusen mennesker går i mange ringer rundt treet og synger mens vi spiller.– Andrew Hannevik, assisterende kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen
I tillegg til å spille på Frelsesarmeens julegudstjenester og ofte holde en julekonsert, har de mange oppdrag rundt i byen.
– Vi spiller blant annet når Frelsesarmeen tenner julegrana på Universitetsplassen. Det er veldig fint å være med å spille når flere tusen mennesker går i mange ringer rundt treet og synger mens vi spiller. Vi har også spilt i fakkeltoget før julegrantenningen. Man kan ikke akkurat marsjere til Glade jul, men vi ruslet oppover og spilte. Det var en hyggelig opplevelse.
Andrew forteller at de i fjor også spilte for tusenvis av mennesker på julegateåpningen på Karl Johan dagen før.
Regjeringens juleandakt
En annen fast tradisjon er at Templet hornorkester spiller på regjeringens juleandakt, som holdes i ett av departementenes større lokaler og streames til alle departementer.
– Da står vi og spiller når folk kommer på jobb fra klokka sju, og så under selve juleandakten. Det er en veldig hyggelig ting å være med på.
Ofte kommer det barnehager og hører på oss, noen ganger synger de med. Andre kommer med ønsker om hvilke sanger vi skal spille. Det er hyggelig.– Andrew Hannevik, assisterende kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen
Men aller best liker han oppdragene utendørs. Noen dager bruker han lunsjpausen på jobb til å spille ved julegryta på Egertorget.
Når det skjer noe ved gryta, stopper mange opp.
– Det er veldig hyggelig når vi får tilbakemelding om at dette er til glede og velsignelse for folk. Ofte kommer det barnehager og hører på oss, noen ganger synger de med. Andre kommer med ønsker om hvilke sanger vi skal spille. Det er hyggelig, smiler han.
Det å spille ved grytene, er også en måte å skape oppmerksomhet både om Frelsesarmeens kristne budskap og om det sosiale arbeidet.
– Folk stopper ofte opp når vi spiller, og blir kanskje minnet på muligheten til å bidra ved å gi i gryta. Samtidig kan vi kanskje gi noe tilbake, ved å holde en liten mini-konsert
Det er riktignok ikke alltid helt uproblematisk med utendørs spillejobber i vinterkulda. Blir det for kaldt, fryser ventilene på metallinstrumenter rett og slett fast. Jo større instrumentet er, jo vanskeligere er det å holde det varmt nok.
I veldig mange land på alle kontinenter vil du finne Frelsesarmeens hornmusikk ved julegryter, på kjøpesentre og gatehjørner i desember.– Andrew Hannevik, assisterende kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen
– Vi spilte på Norsk Folkemuseum en gang. Da startet vi med 30 musikanter. Etter en stund sto vi igjen med en kvartett av kornetter, som er de minste instrumentene. Alle andre løp inn og ut av museumsbyggene og prøvde å varme opp instrumentene sine, sier Andrew og ler.
Julestemning siden 1888
Dagens hornmusikanter står i en lang tradisjon. Templet hornorkester har vært med på å spre julestemning siden de ble startet i 1888.
Men hvorfor ble egentlig akkurat hornmusikk så viktig i Frelsesarmeen?
Andrew kan fortelle at hornmusikken har vært med nesten fra starten, da William og Catherine Booth startet Frelsesarmeen i London på midten av 1800-tallet. Den første tiden hadde de stort sett utendørsmøter.
– Det er en sterk tradisjon for korpsmusikk i England, og en familie som var flinke til å spille ble med i Armeen. De tilbød seg å spille under utendørsmøtene, og det ble populært. Så har det utviklet seg derfra.
Siden har denne musikksjangeren vært viktig, og mange verk som er kjente langt utenfor Armeens rekker er komponert av folk tilknyttet Frelsesarmeen.
– Nå jobber Frelsesarmeen i 134 land. Det er nok ikke hornmusikk i alle disse landene. Men i veldig mange land på alle kontinenter vil du finne Frelsesarmeens hornmusikk ved julegryter, på kjøpesentre og gatehjørner i desember.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut annen hver uke.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Hjelper foreldre med å mestre hverdagen
Familiekonsulenten i Teisentoppen barnehage møter mange som sliter med å få endene til å møtes. Ofte forteller de lite om hvordan de har det til Gudrun Jansson, men gleden er lett å se når hun kan hjelpe dem med for eksempel gratis klær til barna.
-
– Hollywood-filmer har preget forestillingene mine om straffanger
"Leo og de farlige" var en av høstens store seersuksesser på NRK. I dokumentarserien fikk forvaringsdømte fortelle om liv og selvransaking bak fengselsmurer. Programleder Leo Ajkic har gjort seg flere tanker om tematikken.
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.