Foto: Ung kvinne med halvlangt, blondt hår sitter ved et kjøkkensbord pyntet med blomster og stearinlys. Hun holder opp en burger mellom hendene og smiler.
LEVER AV OG FOR MAT: Kokebokforfatter Marie Thrane har alltid vært opptatt av matlaging, og spiser helst mat laget fra grunnen av. Fiskeburgere er en av sommerfavorittene hennes.

Lager snadder mat på lavbudsjett

Når økonomien er stram, tidsklemma tar overhånd og man har lite overskudd, er det lett å ty til billig, men usunn, ferdigmat. Men det finnes mange triks for å lage skikkelig god mat som både er enkel og minst like billig.

• Foto: Kristin Svorte og Marie Thrane / Tekst: Stine Frimann / Artikkel hentet fra Krigsropets sommermagasin 2024
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
En linsegryte er billigere enn en Grandiosa, og det tar ikke så mye lengre tid heller.
– Marie Thrane, kokebokforfatter
To foto ved siden av hverandre, der det første viser ung kvinne som står ved gryta og smaker på maten. Det andre er et nærbilde av maten, som er ris og rød linsegryte.
To foto ved siden av hverandre, der det første viser ung kvinne som står ved gryta og smaker på maten. Det andre er et nærbilde av maten, som er ris og rød linsegryte.
ENKELT OG SUNT: En linsegryte er noe av det kjappeste og billigste du kan lage, og det er skikkelig godt, sier Marie Thrane. Om du vil kan du spice den opp med alt mulig spennende tilbehør.
Kjøtt er en av matvarene som har steget mest i pris, så økonomisk er det mye å vinne på å bytte ut noe av kjøttet med andre proteinkilder.
– Marie Thrane, kokebokforfatter
Foto: To boller med ris og rød linsegryte – pyntet med limebåter og koriander.
VELSMAKENDE: Du finner oppskriften på Billig og rask linsegryte under.
Det aller billigste er å kjøpe poser med tørkede belgfrukter, legge dem i bløt og koke dem og så fryse dem ned i porsjoner.
– Marie Thrane, kokebokforfatter
Foto: Nærbilde av wraps med stekte kikerter, hummus, gulrot, koriander og rødløk.
FARGEFEST: Her er oppskrift på Wrap med hummus og sprøstekte kikerter.
Foto: Ung kvinne i blomstrete kjole sitter ute i en vinterhage. På bordet foran seg ligger en tallerken med flere wraps.
HOT TIPS: – Wraps er godt, billig og enkelt å lage til enten lunsj eller middag! Hvis du er litt skeptisk til kikerter, er sprøstekte kikerter et lurt sted å starte. Sprø og fulle av smak. Nam!, sier Marie Thrane (se oppskrift over).
For at barn skal like det, kan det være lurt å bruke stavmikser så sausen eller suppa blir jevn, og ikke bruke mye chili.
– Marie Thrane, kokebokforfatter
Veldig mange av dyrene vi spiser, har aldri vært ute i sola for eksempel. Jeg tenker det er viktig å være klar over det.
– Marie Thrane, kokebokforfatter
Foto: Ung kvinne i blomstrete kjole går ned en stientrap ute i en hage.
I DET FRI: Marie Thrane spiser kjøtt, men kun fra dyr hun vet har fått være ute i naturen.
Jeg tror man kommer langt med å være bevisst når man handler, og tenkte gjennom: «Trenger jeg egentlig dette?»
– Marie Thrane, kokebokforfatter
Sei er den billigste fiskesorten, og dessuten en av de mest bærekraftige ifølge sjømatguiden fra WWF. Jeg kjøper frossen sei i blokk.
– Marie Thrane, kokebokforfatter
Foto: To burgere med grønn salat og coleslaw ligger klare på et skjærebrett.
SUNN BURGER: Har du lyst til å lage burger av fisk? Prøv Maries vri.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent