Motedronning for bærekraft
Alexandra Joner (30) fikk se konsekvensene av ekstremt klesforbruk på nært hold da hun deltok i «Sløsesjokket» på NRK. Den tidligere impuls-handleren møter oss på Fretex for å finne gjenbrukte skatter og fortelle hva hun har lært.
Alexandra Joner kommer inn på Fretex i Universitetsgata i Oslo. Hun har på seg en rosa fuskepelskåpe, olabukse og en gul genser. Hunden Bobby har hun med i en ryggsekk.
– God dag! smiler hun.
Hun tar av sekken og slipper ned lille Bobby. Alexandra er artist, skuespiller og influenser. Hun er også kjent for sin sprudlende personlighet og fargerike klesstil. I dag utfordres motedronningen til å finne et antrekk i gjenbruksbutikken, i stedet for å kjøpe nytt. Hun går mellom klesradene og finner raskt noen favoritter.
– Nå er jeg i mitt rette element! Jeg elsker klær og har som mål å kjøpe mer brukt, sier hun og beundrer en gammel skinnjakke.
Alexandra er aktuell som første deltaker i serien Sløsesjokket på NRK. Programleder Christian Strand utfordrer fem kjendiser til å sløse mindre. Alexandra blir dratt ut av komfortsonen og får se den mørke siden av ekstremt klesforbruk.
– Det var ikke moro, men jeg har lenge visst at det var noe jeg måtte gjøre. Jeg kunne ikke leve som lykkelig uvitende lenger, sier hun.
– Jeg kan ikke dra for gardinene og late som jeg ikke vet hva realiteten er. Det jeg har lært, sitter.– Alexandra Joner, artist, skuespiller og influenser
Sløsesjokket
Det første hun lærte i programmet, var at det krever rundt 4000 liter vann bare for å lage en olabukse. Selv hadde hun 20 stykker i klesskapet.
– Det kom som et sjokk, jeg har ikke kjøpt en olabukse siden.
Hun ble også tatt med til sorteringsanlegget i Oslo, der Fretex får inn 50 tonn klær hver eneste dag.
– Vi nordmenn er flinke til å gi bort klær, men vi fortsetter å handle nytt. Rask mote er noe av det verste for miljøet. Klærne er ofte av dårlig kvalitet, og da må man ut og kjøpe nytt igjen, sier hun og rister på hodet.
Men det vondeste for Alexandra, var å høre om elven Citarum i Indonesia.
– Da Christian viste meg bildene, skjønte jeg ikke at det var en elv jeg så på. Jeg spurte hvor vannet var, så forsøplet var det. Jeg har aldri sett noe liknende, det var helt grusomt, sier hun.
I programmet forteller Strand at elven er 350 kilometer, og langs den er det 3000 tekstilfabrikker. Den største ansamlingen av mennesker med kreft i landet, bor langs Citarum. Tekstilfabrikker er nummer to på listen av det som forurenser mest i verden. Bildene Alexandra fikk se, viser blant annet små barn som svømmer i et vann dekket av plastposer, flasker og tekstiler.
– Det er så ekstremt, jeg skjønner ikke hvordan det er lov! Også føler man seg så hjelpeløs, hva er det jeg kan gjøre?
Må leve mer bærekraftig
Alexandra tar med seg noen utvalgte antrekk inn på prøverommet.
– Jeg kan ikke dra for gardinene og late som jeg ikke vet hva realiteten er. Det jeg har lært, sitter.
– Hvem har skylden for at det har blitt så ille?
– Det er både forbrukeren og produsenten.
– Det er lett å skylde på forbrukeren fordi vi selv velger hva vi kjøper. Men jeg mener at kravene til produsentene bør bli strengere, og at butikkene skal bli mer bevisst på hva de tar inn.
Etter innspillingen av Sløsesjokket ble det allikevel ikke gjort noen drastiske endringer på hjemmefronten for Alexandra.
– Det er ikke en sprint, men en maraton. Jeg skal i gang med å gå gjennom klesskapet mitt, jeg har samler-tendenser, så det er jo litt av et prosjekt jeg har foran meg.
– Utfordringen når man velger å stå frem i et slikt program som Sløsesjokket, er om jeg blir lagt ut på sosiale medier hvis jeg går inn på H&M en dag.
Alexandra har valgt å ta små bevisste miljøvalg. Hun begynte å følge kontoer på Instagram og TikTok, som gir gode hverdagstips. I tillegg tenker hun på mulige samarbeid med lokale designere og bedrifter som også har fokus på bærekraft.
Vil inspirere andre
Alexandra påpeker at selv om man ønsker å bli mer miljøbevisst, er det ingen vits i å skamme seg over det man allerede har i klesskapet. Hun oppfordrer heller til å tenke nytt ved fremtidige kjøp.
– Den rosa pelsjakka mi er et av mine favorittplagg! Selv om den er laget av plast og ting som ikke er bra, så kan jeg ikke bare kaste den. Jeg skal kose meg med den og bruke den til den faller fra hverandre.
Alexandra forteller at reisen hennes til å bli mer miljøbevisst har vært lærerik.
– Jeg håper jeg kan inspirere folk som er litt lik meg selv. De som elsker klær og mote, men som også ønsker å ta bedre valg. Klare å se på det vi allerede eier med nye øyne, jeg føler at jeg sakte, men sikkert går i riktig retning.
Det perfekte antrekket
Alexandra kommer ut av prøverommet med et bredt smil om munnen. Hun spinner rundt og viser frem det hun har på seg, en blazer med matchende skjørt.
– Dette er helt fantastisk, jeg elsker det! Dette blir med meg hjem.
Hun mener klær er så mye mer enn bare stoffbiter som skal holde en varm. Det er personlig og brukes til å uttrykke hvem man er.
– Jeg synes det er så moro at jeg kan finne min personlige klesstil i en gjenbruksbutikk. Jeg har ikke tenkt på at det var mulig.
Alexandra har kjøpt seg symaskin og forteller at hun har planer om å lære seg å sy. Hun snur seg mot speilet og ser nøye på det nye antrekket sitt.
– Skjørtet er litt langt, så dette skal bli mitt første sy-prosjekt! Alt det her er en helt ny verden for meg, og det er så gøy, sier hun og smiler.
Visste du at du kan finne mange gjenbruksskatter i Fretex sin nettbutikk?
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.
-
Ønsketreet oppfyller 50 % flere drømmer i år
I fjor satte Oslo City ut et stort juletre pyntet med ønsker fra barn hos Frelsesarmeen på Grønland. Det kom inn 100 gaver. Denne høytiden har antallet økt med 50. Minst. Og foreldre gråter av glede.