Musikkglede, tro og fellesskap
Deltakelsen i The Voice på TV 2 gikk ikke helt som hun håpet på, men Anna-Safia Moholdt satser videre både på musikken og engasjementet for barn og unge hos Frelsesarmeen i Drammen.
«Det er noen vokalsmykker her.» «For en personlighet! » «Du kan komme kjempelangt.»
Dommerne var rause med komplimentene da Anna-Safia Moholdt var ferdig med sangen i The Voice. De mente likevel at låtvalget sviktet, og at hun hadde mer å jobbe med. The Voice-deltakelsen sluttet der for hennes del. Anna-Safia, som til daglig jobber deltid på Frelsesarmeen i Drammen, tar til seg de positive kommentarene og satser videre på musikken.
– Jeg hadde tenkt på å melde meg på The Voice en stund, men var usikker på om jeg turte, og om det var den rette måten å vise seg fram på. Men til slutt tenkte jeg at hvis jeg ikke gjør det nå, kommer det aldri til å bli noe av.
Dermed meldte hun seg på, og kom gjennom de første auditionene for å bli valgt ut som deltaker. Hun valgte låta Locked out of Heaven av Bruno Mars til den første TV-sendte auditionen, og var først ikke så nervøs. Men så fikk hun vite hvilke deler av låta hun skulle synge.
– Hver deltaker får to minutter på scenen, så de klippet ned sangen fra rundt fem minutter til to. De beholdt de kuleste delene, men det var også de vanskeligste delene å synge. Da kom nervene, forteller hun.
Les flere artikler fra Krigsropet her
Tydelig tro
Skal man synge og bli vurdert på TV foran flere hundretusen seere, må man vite at man tåler det, uansett hvordan det går.
– Jeg gikk noen runder med meg selv først. Hadde jeg tenkt at det ville gå veldig innpå meg hvis det skulle gå dårlig, ville jeg aldri meldt meg på. Men jeg er trygg på meg selv. Jeg er glad dommerne var så proffe, og at de hørte at jeg har mer å komme med, smiler hun.
Noe av det hun syntes var morsomst med hele The Voice-opplevelsen, var da TV2 lagde et lite portrett av henne som ble vist før hun kom på scenen. De filmet hjemme hos henne og forskjellige steder i hjembyen Drammen.
– Mange ville sikkert syntes det var pinlig å gå rundt i gatene med kamerafolk rundt seg, men jeg syntes det var kjempegøy! forteller hun og smiler.
I portrettet kom det tydelig fram at hun jobber i Frelsesarmeen, og at den kristne troen betyr mye for henne. Anna-Safia var aldri i tvil om at det var en naturlig ting å fortelle om da hun ble presentert for seerne.
– Jeg har alltid vært kristen og har aldri noensinne tenkt at det er flaut eller rart på noen måte. Alle rundt meg vet at jeg er kristen. Jeg er tydelig troende, selv om jeg ikke er den som holder andakter og sånt. Det er mer at troen alltid er med i hjertet mitt. Det er veldig godt å ha en Gud å tro på, og å kunne be og stole på at Gud hører bønnene. Da er man aldri alene.
Fristed i Frelsesarmeen
Helt siden hun og moren ble med på babysang da hun var fire måneder gammel, har Frelsesarmeens korps (nærmiljøkirke) i Drammen vært hennes sted. Her har hun funnet et fristed og et viktig fellesskap. Hun var med i kor på korpset fram til hun var rundt 13, og valgte å konfirmere seg i Frelsesarmeen.
– Etter det begynte jeg som frivillig, som leder av ungdomsklubben og barnekoret. Det har jeg holdt på med i rundt åtte år nå. Nå har de frivillige oppgavene blitt gjort om til en liten stilling som barne- og ungdomsarbeider, smiler hun.
Det å jobbe med barn og unge gir gode muligheter til å bruke musikken. Og ikke minst til å gi videre noe av det som var så viktig for henne selv i oppveksten.
– I ungdomstiden har man jo mange spørsmål og prøver å finne ut hvem man er. Frelsesarmeen hjalp meg veldig mye med å finne meg selv. Vi hadde et kjempefint fellesskap der, hvor alle ville det beste for hverandre, og vi kunne være oss selv. Det hjalp meg å bli tryggere på meg selv, det er fint å omgi seg med mange mennesker og få mange gode ord. Ungdomsklubben var ukas høydepunkt for meg og mange andre, og det ønsker jeg å gi videre, forteller hun.
Hun snakker mye med ungdommene hun er leder for, om det å ta av seg maskene og våge være seg selv.
– Det er så mye press på unge, forventninger om hva man skal ha på seg og hvordan man bør se ut. Da er det så viktig å ha det lille fristedet hvor man kan komme som man er. Det aller viktigste jeg ønsker å formidle til ungdommene er at de er bra nok som de er. Hvis man selv tror på at man er god nok, da kan man få til mye!
Deler ikke samme tro
Når hun leder ungdomsklubben, er også forloveden hennes med som frivillig. Han er muslim, men synes det er fint å bidra på Armeens ungdomsklubb likevel.
– Han er kjempeflink med ungdommene! Og jeg tror det er veldig fint for dem at det også er en mann med. Særlig for guttene, som kanskje identifiserer seg mer med ham. De synes det er veldig kult at han er der.
Anna-Safia synes ikke det er noe problem at de to ikke deler samme tro. De er opptatt av å se etter likheter og det de har felles, ikke etter problemer.
– Vi er enige om det grunnleggende, som er at vi tror på Gud og kan be til ham. Det er det som betyr mest for oss.
Hun har selv erfart at det kan være fint å være en familie med to religioner. Moren hennes er norsk og aktiv i metodistkirka, det var hun også i hele Anna-Safias oppvekst. Faren er marokkansk og muslim. Selv regner hun seg som både marokkansk og norsk, og har funnet den troen som er riktig for henne.
– Hvis vi kan få det til like bra som foreldrene mine gjør, så kommer dette til å bli veldig bra! Det kan kanskje virke litt rart at jeg valgte å engasjere meg i akkurat Frelsesarmeen, hvor ingen av foreldrene mine går, men jeg har funnet mitt sted, sier hun smilende.
– Det er veldig godt å ha en Gud å tro på, og å kunne be og stole på at Gud hører bønnene. Da er man aldri alene.– Anna-Safia Moholdt, barne- og ungdomsarbeider i Frelsesarmeen i Drammen
TikTok og sminke – et problem?
Når hun ikke jobber eller studerer, setter hun ofte av tid til sin andre store interesse: TikTok. Hun lagde en profil der for et års tid siden, og ble overrasket over at den første videoen hun la ut fikk 200 000 visninger.
– Da smidde jeg mens jernet var varmt, og fortsatte å legge ut ting. Nå har hun rundt 55 000 følgere på TikTok, der brukerne deler korte videoer med følgerne sine. Hun får mange likes og positive kommentarer, men også noe negativt.
– Hadde folk kritisert noe ved meg som jeg selv var usikker på, ville det nok vært vanskeligere. Men de negative kommentarene går som regel på ting jeg er helt trygg på. En del skriver for eksempel at jeg ikke kan være marokkansk, fordi de mener jeg ikke ser marokkansk ut. Men jeg vet jo hvem jeg er, så det spiller ingen rolle, forteller hun.
Noen skriver også stygge kommentarer om at hun bruker mye sminke, men heller ikke det tar hun seg nær av.
– Jeg sminker meg ikke fordi jeg synes det er noe galt med meg uten sminke, men fordi det er så gøy!
– Det er mange tenåringer og barn på TikTok, er du redd for å formidle et for sterkt utseendefokus til dem?
– Jeg skjønner spørsmålet, men jeg tror ikke jeg gjør det. Jeg elsker å sminke meg, men jeg kan også gå uten, både på TikTok og ellers. På ungdomsklubben kommer jeg noen ganger med sminke, andre ganger kommer jeg usminket og i joggebukse. Jeg håper jeg viser ungdommene at det er lov både å pynte seg og å ikke gjøre det, begge deler er bra. Jeg har alltid vært jålete, men det betyr ikke at jeg er overfladisk. Jeg har mye å komme med, og det tror jeg barna og ungdommene jeg jobber med setter pris på, sier hun.
– Sosiale medier kan være en ganske brutal verden for barn og unge, snakker du med dem om det?
– Det er helt klart en hard verden, og det kan komme mye negativt som man må tåle. Det viktigste jeg vil formidle til dem er at de ikke bør skrive stygge kommentarer til andre. Det er jo det som er hele problemet. Jeg tenker at hvis jeg ikke selv ville likt at noen skrev dette til meg, holder jeg meg for god til å skrive det til andre. Og så er det viktig å ta det som legges ut med en klype salt.
Men først og fremst synes hun TikTok er gøy, og en god arena for å vise fram musikken sin.
– Der har jeg jo allerede mange følgere som gjerne vil se det jeg legger ut, det gir meg en veldig fin mulighet.
Til sommeren er Anna-Safia ferdig med en bachelor i utøvende rytmisk musikk. Etter det blir det kanskje et år med pedagogikkstudier for å kunne undervise i sang.
– Jeg kommer til å fortsette med TikTok og se hvor det tar meg. Og uansett har jeg lyst til å synge og opptre mer. Det siste året har jo korona gjort at det har blitt mye mindre av det. Men framover håper jeg det blir mye sang!
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.
-
Ønsketreet oppfyller 50 % flere drømmer i år
I fjor satte Oslo City ut et stort juletre pyntet med ønsker fra barn hos Frelsesarmeen på Grønland. Det kom inn 100 gaver. Denne høytiden har antallet økt med 50. Minst. Og foreldre gråter av glede.