Om kunst og alkohol Microsoft Teams image 1

Om kunst og alkohol

Kunstneren Sverre Bjertnæs skulle skrive bok om alle bildene han og kona Hanna-Maria har på veggene hjemme. Da trengte også hans problematiske forhold til alkohol seg fram, selv om han ikke har rørt en dråpe på 12 år.

• Foto: Tekst: Brita Skogly Kraglund Foto: Mette Randem/Artikkelen er hentet fra Krigsropet nr. 11/2021
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
– Når noen først mister alt, kreves det enda mer for å snu på det. Jeg skulle ønske man gjorde mer for å gjøre det mindre vanskelig å komme tilbake for dem som har mistet alt.
– Sverre Bjertnæs, kunstner
Sverre Bjertnæs  jobber i atelieret på Carl Berner i Oslo
Sverre Bjertnæs  jobber i atelieret på Carl Berner i Oslo
Sverre Bjertnæs er i atelieret sitt på Carl Berner hver dag fra ni til fire. Han mener den tiden da kunstnere drakk utover kvelden, er over.
Sverre Bjertnæs sitter foran et stort maleri i sitt atelier.
Bjertnæs tror at han i møte med kunsten er på sitt sanneste, og mener den kan binde mennesker sammen i felles erfaringer.
– Den åndelige siden var viktig for meg da jeg ble edru. Jeg følte at noe var større enn meg selv, og det trengte jeg. Den følelsen lever jeg med fortsatt.
– Sverre Bjertnæs, kunstner og forfatter
Sverre Bjertnæs med hunden sin foran et maleri av hunden, malt av Håkon Bleken
Håkon Bleken har malt et bilde av ekteparets hund, Lilly. Bildet er omtalt i boka – I det øyeblikket kunsten prøver å bli for nyttig, mister den nytteverdien den har. Alle må ikke oppleve det samme.
Sverre Bjertnæs sitter ved spisebordet i leligheten sin, bak han henger et stort maleri.
Kunstner Sverre Bjertnæs og kona Hanna-Maria Grønneberg samler på kunst de ønsker å omgi seg med. Noen av verkene som fyller rommene, har inspirert Bjertnæs til å skrive boka «Mine bilder. Om kunst og alkoholisme».
Sverre Bjertnæs i en av flere av stuene med veggene fulle av kunst, i leligheten på Frogner
Leiligheten har egentlig ikke plass til mer på veggene. Derfor er noen av innkjøpene på utlån.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent