Oppdagelsesreisen
I sommer var 52 små og store fra Frelsesarmeen i Tromsø på langtur til Øygarden vest for Bergen. Det ble en oppdagelsesreise for en feiende flott og fargerik familie.
– Vi har fanget en fisk!
– Vi har spilt paintball!
– Snart er det bursdagsfest!
Begeistringen er stor, og latteren sitter løst når deltakerne i et aldersspenn fra tre til 87 år får delta på aktiviteter de ikke ellers hadde fått oppleve.
– Temaet for turen er «Vi er familie», forteller løytnant Ida Amelie Mayes, som er leder for Frelsesarmeen i Tromsø.
Alle deltakerne har fått sin egen t-skjorte, spesialtrykket for anledningen, med påskriften «Vi er familie». Det er også temaet for den daglige morgenandakten.
– Det er små og store fra ti nasjonaliteter med på turen, og tanken er å bli godt kjent med hverandre. Vi har med familier fra blant annet Sudan, Syria og India – og mannen min, Stephen, er amerikaner. I Tromsø er det også mange studenter og flyktninger som ikke har nær familie. Men med Gud som Far, er vi alle brødre og søstre, sier hun.
Da jeg begynte å gå på Frelsesarmeen, var det mange muligheter som åpnet seg. Jeg fikk venner. Frelsesarmeen har betydd mye for meg.– Marita Kristine Sandmo, tilhørig-medlem i Frelsesarmeen i Tromsø
Fargerik familie
Målet med Bergen-turen er å vise de som hører til Frelsesarmeens nærmiljøkirke i Tromsø, hvor stor og variert Frelsesarmeen er, og dele gode opplevelser sammen. I løpet av dagene skal de blant annet besøke Frelsesarmeens nærmiljøkirke i Bergen, og selvsagt Akvariet i byen. Dagen de ankom Skjergardsheimen leirsted i Øygarden, var det nydelig vær, og det ble både båttur og bading for de som ønsket det. Dagen etter var det både litt vind og regn, men det skremte selvsagt ikke nordlendingene, som syntes været var både «fint og mildt».
– Dette er en ferietur med kristne rammer. Om kvelden har vi «Fall til ro»-stund, der vi synger litt, deler hva vi syntes var dagens høydepunkt, og ber sammen, sier Ida.
Deltakerne betaler en liten egenandel. I tillegg er turen mulig takket være tildeling fra Frelsesarmeens legat for sosialt arbeid, og noen andre eksterne støttespillere.
Nye minner
Marita Kristine Sandmo (24) ble kjent med Frelsesarmeen mens hun arbeidet på Fretex i Tromsø.
– Jeg var med i et program som Fretex har for jobbsøkere, forteller hun.
– Jeg stod i kassa og ordnet med utstillinger, men dessverre ble butikken lagt ned i 2019. Det er mange som savner den og gjerne vil ha den tilbake!
En av de hun arbeidet sammen med, introduserte henne for Frelsesarmeen, og der likte hun seg godt. Det ukentlige samlingspunktet for unge voksne, Cooking Club, er en populær aktivitet som Frelsesarmeen i Tromsø har. Der er Marita nestleder, og hun er også ansvarlig for mat- og klesutdelinga på Frelsesarmeen. Dessuten hjelper hun til i barneklubben og andre aktiviteter. I september i fjor ble hun tilhørig-medlem i Frelsesarmeen.
– Jeg følte at det var rett å bli det, sier hun.
– Jeg føler mer ro inni meg, selv om det er mye i Bibelen jeg ikke forstår.
Hun hadde en vanskelig oppvekst, med mobbing på skolen og krangling i hjemmet, noe som førte til at hun stort sett var ute.
– Da jeg begynte å gå på Frelsesarmeen, var det mange muligheter som åpnet seg. Jeg fikk venner. Frelsesarmeen har betydd mye for meg, erklærer hun.
I grunnen er Marita redd for nye ting, mye folk og reising, så hun gruet seg litt til turen.
– Men her er jeg med folk som er glad i meg, så jeg er trygg, smiler hun.
Frelsesarmeen i Tromsø er familie. Mennesker som bryr seg om hverandre og deler nye opplevelser, nye vennskap, nye minner.
Fantastisk tur
På bordet ved siden av Marita i den store spisesalen sitter en familie fra Sør-Sudan. De består av Margaret Tony og barna Jack (8), Emily (9), Ella (10) og Chajen (3). Tante Sarah, søsteren til mannen hennes, ble også med da de flyktet. Men faren er igjen i det krigsherjede landet. De kom til Tromsø i mørketida i 2019, og ble snart kjent med Frelsesarmeen.
– Alt med Frelsesarmeen er bra, smiler Margaret.
– Dette er den første turen vi har vært med på, og det er fantastisk! Det er masse aktiviteter, og det liker barna godt. De har padlet i kano, og Sarah fanget den eneste fisken på båtturen!
Margaret giftet seg tidlig og fikk ingen utdannelse. Men barna har planene klare. De vil utdanne seg til lege, advokat, lærer og pilot, forteller de ivrig.
– Jesus er min frelser. Han står ved min side og hjelper meg, sier Margaret.
Jeg er så glad for de unge i korpset, og jeg er blitt så glad i utlendingene.– Knut Eidesen (87), soldat i Frelsesarmeen i Tromsø
Hurra for deg!
Torsdag kveld er det stor aktivitet. Ballonger blåses opp, og det lages hatter. Kaker er bestilt. Gaver ligger på et bord. Det er bursdagsfest for hele den store, fargerike Frelsesarmé-familien. Små og store hygger seg på «allemannsbursdag», med snop, navnelek og danseleker.
– Det er helt typisk at Knut, som er den eldste, har bursdagshatt på hodet, sier Ellen Nordstrøm.
– Han synes det er gøy med bråk!
– Jeg er så glad for de unge i korpset, og jeg er blitt så glad i utlendingene, sier Knut Eidesen (87) selv. – Det er et flott tiltak med denne reisen.
– Vi hadde aldri kunnet reise på ferie hvis vi ikke hadde fått dette tilbudet, sier Kaya Marie Ramberg Hunstad.
Hun er med på reisen sammen med datteren Ellie (4) og Ellinor Ramberg, som er oldemor til Kaya, men kalles «bæssmor». Hun ble soldat i 1978.
– Vi er på Frelsesarmeen på grunn av bæssmor, sier Kaya.
– Ellie elsker det. Tradisjonen vår er godteri på lørdag, og kirken (Frelsesarmeen) på søndag.
De har hatt barnetreff i sommerferien, der ungene får herje løs. Kaya forteller om de mange nasjonalitetene som går på Frelsesarmeen i Tromsø, og hvordan det er lettere å bli kjent med dem når de er på tur. Ida Amelie og Stephen har nemlig bestemt at man skal sitte ved et nytt bord hver dag, og da blir man nødt til å ta kontakt med de andre. De har også hatt bli-kjent-leker. Dermed blir det også lettere å prate sammen senere. Det er både muslimer og ikke kristne som finner en tilhørighet på Frelsesarmeen.
– Når vi blir kjent, er det også lettere å snakke sammen om Gud og Jesus, sier Ellinor.
Fall til ro
Kaya synger Hillsong United-lovsanger sammen med Stephen Mayes.
– Jeg synes jeg kommer nærmere Gud når jeg synger lovsanger. Det blir mer personlig, mener hun.
Kaya spiller også piano, og har vært med i Idol. Under «Fall til ro» samlingene på leiren er det hun som trakterer pianoet. Ellinor er opptatt av bønn, og mener bønnen er av stor betydning for at hun har fått en del av sine med seg. – Jeg ber mye for familien, og det hjelper,
sier hun.
Ofte skjer det ting Kaya blir veldig glad for.
– Så kommer jeg på at «det ba jeg jo over for en stund siden». Wow!
Og under grillfesten den siste kvelden i Bergen, var hele den store Tromsøfamilien enige:
– Dette er årets høydepunkt for store og små!
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
REMA 1000 dobler gaven din
Frelsesarmeen trenger all den hjelpen de kan få for å samle inn penger til mennesker som trenger en ekstra håndsrekning. Derfor er vi glade for å ha fått med REMA 1000 som en god støttespiller.
-
Kjærlighet på strikkepinne
Irene Amble Aafløy (81) har strikket flere tusen par sokker i løpet av de ti årene aksjonen «Sokker som varmer» har vart. – Det er fint at det går til en god sak, sier hun.
-
Slik hjelper du dem som trenger det mest
Se for deg å ikke kunne mette det kjæreste du har. For å få det til å gå rundt ga alenemoren «ordentlig mat» som kjøtt og fisk til barna, mens hun selv hoppet over måltider eller kun spiste ris.