Ved Frelsesarmeens Camp Hoblitzelle, som ligger i byen Midlothian i Texas, ante man ikke hvor lenge det ville vare før gjester kunne returnere, og det var vanskelig å få leid ut fasilitetene til grupper og eventer. Samtidig var teamet bak dramaserien The Chosen på utkikk etter et nytt sted for filming som egnet seg til deres spesifikke behov, både når det gjaldt kvaliteten på området, samt praktiske løsninger for besetning og crew. Det viste seg å bli en slitsom jakt.
Da skjedde «en av Guds tilfeldigheter». En av medarbeiderne på campen var en av de mange giverne til den folkefinansierte serien, og oppdaget en dag at produksjonen hadde lagt ut et innlegg på sosiale medier i forbindelse med letingen etter et egnet område. Daglig leder Casey Bilbrey fikk se innlegget, sørget for at det ble tatt kontakt med The Chosen-teamet, men forventet ikke at det skulle munne ut i noe særlig.
Kort tid etter kom et par av produsentene på besøk til Frelsesarmé-campen, inkludert serieskaper og regissør Dallas Jenkins, som heller ikke hadde store forhåpninger, men likevel ville undersøke alle muligheter. Bilbrey tok dem med på en omvisning av campområdet som årlig blir brukt av barn og unge voksne som Frelsesarmeen arrangerer leirer og ferietilbud for. I første omgang virket det imidlertid ikke som en god match. The Chosen-teamet så ikke egnetheten i hva de hadde blitt vist, og var klare til å dra. Da fortalte Briley at det de hadde sett så langt, ikke engang var halvparten av området som campen disponerte.
Avtalen
– På denne tiden hadde vi få alternativer siden de fleste områdene var nedstengt grunnet pandemien, forteller Brad Pelo som er executive producer for serien.
– Camplederen inviterte oss til å vurdere Hoblitzelle, fordi stedet kunne tilby variasjon av terreng, inkludert en innsjø, åser og store områder med vegetasjon. Camplederen tok med seg gjestene forbi hovedområdet, og da fikk teamet se hundrevis av dekar med åpent landskap som sjeldent ble tatt i bruk. regissør Dallas Jenkins hoppet umiddelbart ut av golfbilen, laget en ramme med fingrene, og så allerede for seg et bilde fra en kommende episode i serien. I det øyeblikket ble det åpenbart for produsentene hvilke muligheter som fantes, og etter å ha kjørt rundt en halvtime til – og fremdeles bare hadde sett deler av hva som kunne bli tilgjengelig for produksjonen – så var avtalen i boks.
Etter det tilfeldige møtet, som aldri ville skjedd hvis det ikke hadde vært for Covid-19, inngikk The Chosen en årelang leieavtale med Camp Hoblitzelle for å opprette sin nye hjemmebase. Det nye partnerskapet inkluderte byggingen av en toppmoderne lydscene på nesten 2800 kvadratmeter og en permanent, historisk nøyaktig gjenskapelse av den bibelske byen Kapernaum.
Mettet 5000 hos Frelsesarmeen
Partnerskapet mellom den kjente serien og Frelsesarmeen har allerede vist seg å være veldig nyttig og anvendelig. Siste episode av sesong 3 – serien kan ses på The Chosens egen app – byr på den berømte historien hvor Jesus tar fem brød og to fisker, og mirakuløst multipliserer den lille nistepakka så den metter 5000 sultne mennesker som hadde kommet for å høre ham forkynne.
Fortellingen er ment å være et av hovedpunktene i sesong 3; et massivt event for dramaserien, men som ble gjort uten snarveier. Scenen ble filmet med til sammen 12 000 mennesker til stede «på skift», bestående av seriens støttespillere og deres familiemedlemmer – fra den yngste som var 7 uker gammel, til den eldste på 91 år. De kom fra alle USAs 50 stater, og fra 36 land, og reiste i grupper til Camp Hoblitzelle for å være statister i den ambisiøse scenen som det tok flere dager å spille inn.
På scenen fremførte Matthew Nelson og Dan Haseltine seriens populære kjenningsmelodi Trouble, regissør Dallas Jenkins takket statistene for deltakelsen, ga dem oppmuntrende ord om betydningen av serien, og gjentok målet om å nå en milliard mennesker med seriens presentasjon av evangeliet. Statistene brukte mesteparten av dagen i festivalområdet, før de spilte inn de ulike scenene i statistgrupper på cirka 1000. Hver gruppe jobbet sammen med skuespillerne et par timer, før en ny statistgruppe tok over.
Vil forvandle liv
Samarbeidet mellom Frelsesarmeen og The Chosen har effekt for begge parter. Serien skal etter planen gå over sju sesonger (tre er innspilt), og har investert i fasiliteter på campen som også andre vil få nytte av. Camp Hoblitzelle har sammen med produsentene fra The Chosen arrangert en ukelang camp for unge kunstnere som har fått profesjonell filmerfaring. Campleder Casey Bilbrey forteller at de historiske korrekte filmsettene, slik som Kapernaum, vil bli nyttige verktøy i
formidlingssammenheng:
– Vi vil bruke disse til Frelsesarmeens eventer og programmer for ulike grupper – voksne og barn, kvinner og menn, frelsesoffiserer, diakoner, og mange andre, sier han. Besøkende vil kunne gå rundt i byen Kapernaum og oppleve hvordan mennesker bodde i bibelske tider, og får dermed muligheten til å se Bibelen komme til live
på en måte som normalt ikke ville vært mulig. Filmsettet av Kapernaum fremstår realistisk og inkluderer i tillegg til de autentiske filmkulissene, også kafeer og lokaliteter som campen kan bruke for å oppnå den mest autentiske lærings- og formidlingsopplevelsen som er mulig. Bilbrey er veldig begeistret for potensialet som partnerskapet gir:
– Alle ressursene vi legger i campen, området, bygninger, mennesker eller programmer … Hvis vi skal bruke ressurser på dette, så må det ha et formål. Det må ha en misjon. Det må forvandle liv. Partnerskapet mellom Frelsesarmeen og The Chosen er fremdeles bare i begynnelsen, og vil skape flere muligheter i fremtiden.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
– Gud ga meg aldri opp
Livet bestod av rus, vold, kriminalitet, fengselsstraffer og et rykte som en av landets mest nådeløse torpedoer. Så snudde alt. – Jeg fant ikke Jesus, det var Jesus som fant meg, sier Stig Morten Seierstad (44).
-
REMA 1000 dobler gaven din
Frelsesarmeen trenger all den hjelpen de kan få for å samle inn penger til mennesker som trenger en ekstra håndsrekning. Derfor er vi glade for å ha fått med REMA 1000 som en god støttespiller.
-
Kjærlighet på strikkepinne
Irene Amble Aafløy (81) har strikket flere tusen par sokker i løpet av de ti årene aksjonen «Sokker som varmer» har vart. – Det er fint at det går til en god sak, sier hun.