Norsk mann i hvit T-skjorte står sammen med en rekke menn i beige frakker. Fremmed skriftspråk på tavlen bak. På bordet foran dem står et sjakkbrett.
PÅ PARTI MED DE LIDENDE: Torstein Bae (nr. fire fra venstre) jobber som talsperson i Flyktninghjelpen. Da han besøkte deres yrkesprogram i en av de største flyktningeleirene i Jordan, ble han overrakt et sjakkbrett som elevene hadde laget. – Det var veldig rørende, sier han. • Foto: Sherbel Dissi / Flyktninghjelpen

Torstein Bae – rettferdighetens medspiller

Han er både en mester i sjakk og i å skape begeistring for spillet. På jobben deltar Torstein Bae i en enda viktigere kamp.

• Foto: Haakon Sand / Tekst: Randi Bjelland / Artikkel hentet fra Krigsropets påskenummer 2024
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Bilde i sort-hvitt med et hode som stikker opp bak et sjakkbrett med svart konge og hvit løper.
ALLE KAN BIDRA: Torstein Bae oppfordrer alle til å være brikker i det godes tjeneste: – Selv om det er bra at noen er «en hest» eller til og med «en dronning», så holder det lenge at de fleste av oss er små «bønder», sier han.
Det ble klart for meg at man må engasjere seg for å få en rettferdig verden. Det finnes veldig sterke krefter som vil dra verden i en helt annen retning. Vi kan ikke overlate spillebrettet til dem.
– Torstein Bae, jurist og sjakk-kommentator
Vi har ansatte som bombes og som selv må flykte og får familiene sine drept. Men det gjør også inntrykk å se hva våre folk og de som er på flukt, klarer å utrette.
– Torstein Bae, jurist og sjakk-kommentator
Norsk mann går over gaten i en by i midtøsten sammen med en mann og en kvinne i vestlige klær. EUndt dem er boligblokker i betong og en masse strømledninger i lufta.
JOBBER FOR EN BEDRE VERDEN: For ti år siden var det rundt 40 millioner mennesker på flukt, i dag er det over 110 millioner. – Det skyldes alle de forferdelige nye krigene vi har fått i løpet av det siste tiåret, sier Torstein Bae. Her er han på besøk i den palestinske flyktningleiren Beddawi nord i Libanon. Foto: Flyktninghjelpen
Hvordan kan vi si at alle mennesker er like mye verdt, og at vi kjemper for menneskeverdet, når vi i praksis er så langt unna å gjøre det?
– Torstein Bae, jurist og sjakk-kommentator
Mann i mørk jakke ser rett i kamera. Står på kaikant med sjø og havn i bakgrunnen. Bildet er tatt fra brystet og opp.
ET HAV AV FORSKJELL: Verdimessig står jeg nok mye nærmere de som jobber i Frelsesarmeen, for eksempel, enn det jeg gjør mange ikke-religiøse som har helt andre verdier og prioriteringer for hva de ønsker å gjøre i sine liv, sier Torstein Bae. Foto: Flyktninghjelpen
Jeg har ikke en religiøs bakgrunn, men jeg har blitt mer og mer bevisst på at skillelinja mellom religiøs og ikke-religiøs kanskje ikke er så stor.
– Torstein Bae, jurist og sjakk-kommentator
To menn i jakker fra Flyktninghjelpen sjekker en liten bag med innhold. En kvinne står litt lenger bak og ser på. Bildet er tatt inne på et kontor i Moldova.
NOK Å GJØRE: I utlandet er Flyktninghjelpen kjent som NRC (Norwegian Refugee Council). Her inspiserer Torstein Bae et "refugee kit" i Moldova sammen med kollegaer. Foto: Flyktninghjelpen
Jeg slo opp i leksikonet og fant ut hva sjakk var. Det så litt spennende ut, fordi man skulle konkurrere med hodet.
– Torstein Bae, jurist og sjakk-kommentator
Mann i grønn T-skjorte snakker med en liten rekke barn i småskolealder. De står på den andre siden av bordet der han sitter.
STARTET GRATIS KLUBB: Hver uke er Torstein Bae sjakktrener i Rustad barnesjakklubb på frivillig basis.
Flere barnehender rekker et ark med sine svar i retning en mann i grønn T-skjorte som står inne i et klasserom.
GIR AV SIN FRITID: For rundt ett år siden startet Torstein Bae og kona (ikke med på bildet) en sjakk-klubb for barn på Rustad skole i Oslo. Der får de "lekser" som han retter.
Mann står bøyd over et sjakkbrett med en liten blå bok med gullskrift på hvor det står Sjakkpass utenpå.
SJAKK MATT: Når barna har lært hvordan de skal sette noen i sjakk matt og får de et nytt klistremerke i sjakkpasset sitt. Her dokumenterer Torstein Bae ny kunnskap.
Det er litt av poenget, at det ikke skal være noen økonomiske hindre for å være med her. Det har også blitt en hyggelig og uhøytidelig gruppe for voksne her.
– Torstein Bae, jurist og sjakk-kommentator
Sort-Hvitt bilde av mann som står og ser ut av vindu. Albuen er plantet i vinduskarmen som er høyt oppe på veggen.
UTSIKTER TIL SJAKKPÅSKE: Torstein Bae håper at det vil bli spilt sjakk, eller andre spill, denne høytiden. – Det er fint om familier kan gjøre en felles aktivitet sammen, sier han.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent