Foto: To bilder ved siden av hverandre av samme gamle mann. Det første er i sort hvitt og har et tusjet selvportrett over. Det andre bildet er i farger.
SELVPORTRETT: – Den største belønningen jeg kan få, er at en tegning får stor betydning for enkeltmennesker. Når folk sier til meg at de får tanker som de aldri før har tenkt, sier avistegner Roar Hagen. På oppfordring fra Krigsropet tegnet han et kjapt portrett av seg selv.

Godlynt, infam og ironisk

– Bare én ting til, sier Roar Hagen akkurat idet vi går fra hverandre. – Det er så viktig for meg at tonen i intervjuet blir takknemlighet.

• Foto: Haakon Sand / Tekst: Ingebjørg M. Lyster / Artikkel hentet fra Krigsropets sommermagasin 2024
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
De gangene enkeltpersoner fikk ensidig pryl i offentligheten, og jeg var med på det. Det føltes ikke godt, det var det verste, og det gjør jeg alt for å unngå.
– Roar Hagen, avistegner i VG fra 1986–2024
Kristne er blitt vant til satire, og de lar seg ikke krenke så lett. De er dessuten ikke lenger en enhetlig gruppe slik det var før, da de ikke-troende gikk fortapt.
– Roar Hagen, avistegner i VG fra 1986–2024
Foto: Mann midt i livet sitter på et kontor med en masse løse ark og tegninger på. Bak ham er det en bokhylle full av ark og permer.
VELKJENT STREK: Roar Hagen har hatt VG som sin arbeidsplass i snart 40 år, her har han tegnet utallige politiske tegninger. En epoke er over når han nå blir pensjonist. Foto: NTB
Tusen år med kristendom har satt dype spor i oss. Hvorfor ellers driver vi så mye med bistand? Og hvor kommer skyldfølelsen vår fra?
– Roar Hagen, avistegner i VG fra 1986–2024
Illustrasjon: Maria med Jesusbarnet på ryggen av et esel leid av Josef. De går bortover i sanden langs en murvegg der der står skrevet navn som Gaza, Syria, Ukraina, Nigeria, Jemen og Darfur.
BIBELSK PREG: – De gamle plansjene vi hadde på skolen med tegninger fra Bibelen, appellerte veldig til meg, og ligger som en del av min billedbase fra barndommen. Jeg bruker dem og bibelfortellingene for alt de er verdt. Min palett hadde vært langt fattigere uten dem, sier Roar Hagen. Tegningen her har referanse til fortellingen om Jesus som flyktning, er et dagsaktuelt eksempel, tegnet spesielt til Krigsropets sommernummer. Tegning: Roar Hagen
Illustrasjon: En murkirke med nordmenn fra både nåtid og tidligere tider utenfor. En ung herre i gammeldagse klær bærer en svart stresskoffert der det står Hans Nielsen Hauge AS på.
NORSK KONTEKST: Den kristne referanserammen er viktig for å forstå flere lag av Roar Hagens avistegninger. Tegning: Roar Hagen (gjengitt med tillatelse)
Det er den største belønningen jeg kan få, at en tegning får stor betydning for enkeltmennesker. Når folk sier til meg at de får tanker som de aldri før har tenkt.
– Roar Hagen, avistegner i VG fra 1986–2024
Foto: Nærbilde av en mann med grått hår. Han ser alvorlig ut.
TROR PÅ ENDRING: Roar Hagen tror fullt og fast på at tegninger kan forandre holdninger og meninger og utvide folks toleranse.
Illustrasjon: Av gravstøtter med lys på i mørket i en ørken. På engelsk står det barn av: Gaza, Israel, Ukraina, Yemen, Syria, Afganistan og Sudan.
UNG GRAVPLASS: Roar Hagens kommentar til verdenssituasjonen i 2024 er like enkel som den er hjerteskjærende. Tegning: Roar Hagen (gjengitt med tillatelse)

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent