Petter Bøckman 9 beh nett

Sårbar idyll

Naturen viser seg fra sitt vakreste om sommeren. Kanskje kan det å nyte natur- opplevelsene også gi oss drivkraften til å ta vare på den? Vi har bedt biolog Petter Bøckman og offiser Marit Skartveit i Frelsesarmeen reflektere rundt sommernaturen.

Tekst: Stine Frimann • Foto: Kristianne Marøy
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Vi må slippe naturen til også i byene. Det betyr mye både for å verne om artene, og for oss mennesker.
– Petter Bøckman, biolog
Det første bildet viser en blå blomst, det andre viser et innsektshotell.
Det første bildet viser en blå blomst, det andre viser et innsektshotell.
Bor du i områder hvor innsektene har få steder å holde til, kan du gi dem en hjelpende hånd med et innsektshotell. Men mange steder er det viktigere å sørge for at de finner mat, ved å bevare den ville naturen.
Å verne miljøet innebærer også å verne folks mulighet til å oppleve seg selv som fulle og hele mennesker. Det gjør vi egentlig bare i møte med naturen.
– Petter Bøckman, biolog
Petter Bøckman står og lener seg mot et stort tre med splittet stamme.
-Ivrige trehoggere som vil fjerne alt som sperrer for utsikten, må holdes litt i ørene, sier Petter Bøckman. For ett enkelt tre kan være hjem for hundrevis av arter.
Vi kan ta noen enkeltarter ut av naturen uten at det skjer stort. Men på ett eller annet punkt utrydder vi en art for mye og haugen kollapser.
– Petter Bøckman, biolog
Marit Skartveit står foran noen trær og en elv og smiler til kamera
– Vi lever på mange måter ganske sterile liv i våre moderne boliger. Det å komme ut i naturen, hvor fuglene synger og det rasler i løvet, gir oss en annen kontakt med livet, sier Marit Skartveit
Vi lengter etter noe vakkert og rent som kan fylle oss med godhet. Den kristne tolkningen av det, er at det er Gud vi lengter etter, fordi vi er skapt til å være nær Gud
– Marit Skartveit, offiser i Frelsesarmeen.
Bildet viser en sti på hovedøya med natur på begge sider.
– Jeg tror vi kan snu utviklingen, spørsmålet er om vi vil. Ifølge Bibelen er mennesket satt til å forvalte skaperverket. Det innebærer å ta vare på det og vise det omsorg. Men vi er grådige, vi forbruker istedenfor å forvalte, sier Skartveit.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent