Ung kvinne med mørt hår og høyhalset, hvit genser.
FRELSESARMEEN: – Jeg har beholdt forholdet mitt til Gud, men jeg måtte finne meg en ny kirke, og det ble Frelsesarmeen, forteller Olena Pitkevych.

Små gleder i stort alvor

Ukrainske Olena har møtt mange hjelpende hender og varme hjerter. Men bakteppet er den brutale krigen hun tok med seg barna, og flyktet fra.

• Foto: Haakon Sand Tekst: Ingebjørg M. Lyster Artikkelen er hentet fra Krigsropet nr. 22
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Vi møtte så mange gode mennesker på veien, og da jeg satt som passasjer i bilen på vei til Polen, kunne jeg endelig slappe av. Da kom gråten.
– Olena Pitkevych
Ung jente klemmer en gutt. Bak leker ei lita jente med en papirmaske som er klippet som et hjerte
BARNA: – Det er fordelen med å ha barn å ta seg av – da kan man ikke tenke på noe annet enn at de skal ha det bra, sier Olena som er mor til tre.
Ung kvinne med mørt hår og høyhalset, hvit genser og dongeribukse står foran et speil i entreen med et kjøkken i bakgrunnen.
ÅPNE FOLK: –Jeg ble tipset om språkkafeen her på Frelsesarmeen på Grønland. Den har betydd mye for meg. Det sies at nordmenn er et lukket folkeslag, men jeg har møtt åpne og hyggelige folk, sier Olena.
Jeg forsto at jeg måtte slå av den appen på mobilen som varsler hver gang det er flyalarm i Odessa.
– Olena Pitkevych
Ei ung jente hjelper ei lita jente med å klippe en papirmaske. En liten gutt tester en ansiktsmaske som er klippet i papir.
NYTT LAND: Trebarnsmoren Olena tok med seg barna og rømte fra den brutale krigen i Ukraina. Mannen hennes hadde allerede jobbet som bilmekaniker i Norge i et år.
Her på Frelsesarmeen kan vi slappe av. Her kan vi få hjelp og hjelpe andre, og her er det også fine aktiviteter for barna våre. Vi er som en familie her.
– Olena Pitkevych
Ung kvinne med mørkt hår har bøyd seg ned på kne. Hun holder en gutt rundt livet og de støtter hodene sammen.
NYTT HJEM: På Frelsesarmeen er det fine aktiviteter for barna våre, forteller Olena Pitkevych.
Ung kvinne med mørt hår og høyhalset, hvit genser og dongeribukse står  foran vinduet.
VIL HJELPE: – Jeg vil gjerne bli enda mer rustet til å hjelpe andre som har opplevd traumer, så nå tar jeg et studium på VID vitenskapelige høyskole i sorg- støttearbeid, forteller Olena Pitkevych.
Jeg vil gjerne bli enda mer rustet til å hjelpe andre som har opplevd traumer.
– Olena Pitkevych
En liten jente med rød kjole ruller sammen et ukrainsk flagg.
FINNE GLEDEN: Vi må tillate oss å gjøre hyggelige ting som gjør oss og barna glade, sier Olena Pitkevych.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent