Sprayboksligaen
– Dette var ordentlig gøy! 99 år gamle Aslaug Løkken tok sprayboksene fatt og testet ut gatekunst sammen med elever fra Ringebu folkehøyskole. Nå sørger en mur fylt av glade farger for at bakken opp til Ensjøtunet Omsorg+ er til å bli i godt humør av.
Luften utenfor Ensjøtunet Omsorg +, Frelsesarmeens bo- og aktivitetstilbud for eldre, fylles av malingslukt og lyden av spraybokser som ristes. 11 ungdommer fra Street art-linja på Ringebu folkehøyskole jobber konsentrert med å gjøre en grå og trist mur om til fargesprakende gatekunst.
I løpet av året sitt på folkehøyskolen har de dekorert murer og vegger i blant annet Lisboa, Berlin og Tenerife. Men det er første gang de har blitt bedt om å lage gatekunst for en omsorgsbolig for eldre. Og flere av beboerne benyttet sjansen til å prøve seg som gatekunstnere.
– Det går fint an å prøve seg på nye ting når man er 99 år, man må bare konsentrerer seg litt, sier pensjonert frelsesoffiser major Aslaug Løkken.
Fargerik velkomst
Aslaug viser seg å være et naturtalent med sprayboksen og går i gang med å male et hus og et ansikt på veggen med største selvfølgelighet. Neste motiv går riktignok ikke helt etter planen.
– Dette skulle være et tre, men det fikk jeg ikke helt til, ler hun.
Det er første gang hun prøver seg på gatekunst.
– Jeg hører dårlig, men jeg er veldig heldig som ser godt. Det gjør at jeg kan holde på med mye håndarbeid, det er jeg glad i. Men jeg kommer ikke til å fortsette med gatekunst, konstaterer hun.
Rundt henne holder ungdommene konsentrert på med å male hver sine deler av muren.
Dette er jo et ordentlig kunstverk, det er kjempeflott utført. Det lyser opp og gir glede. Det blir stor forandring å gå opp og ned bakken nå. Alle som går her kan bli i godt humør når de går i bakken, ofte med sine tunge byrder.– Aslaug Løkken, pensjonert frelsesoffiser major.
Ensjøtunet omsorg+ består av et vakkert, gammelt trehus omgitt av mer moderne bygninger og en fin hage. Det som ikke har vært like vakkert, er den lange muren fra Ensjøveien og opp til husene. I tillegg til at den var ganske grå og trist, ble den stadig tagget ned. Da kom ideen om å invitere ungdom til å dekorere muren med street art. Husvert Valborg Vigsnes Jakobsen tok kontakt med Ringebu folkehøyskole, som gjerne tok på seg oppdraget.
Egentlig sto elever fra skolen klare til å dekorere muren for et par år siden, men så kom korona, og alt ble satt på vent. Derfor er både beboere og ansatte glade for at muren endelig blir dekket av fargesprakende motiver.
Nederst ved muren står Emma Schytte og legger siste hånd på sin del av verket. Hun har malt en eldre dame med sprayboks i hånda. Og det er ingen hvilken som helst dame.
– Vi hørte at det bor en som heter Mary på 102 år her, og at hun er en veldig morsom dame. Hun skal være med og prøve seg på spraymaling. Vi har ikke møtt henne enda, vi er veldig spente på hva hun synes. Dette er en liten hyllest til henne, sier Emma, mens hedersgjesten selv får hjelp til å komme seg ned bakken i rullestol.
– Ja, jeg kan jo forsøke, sier Mary Fredriksen, og tar imot en boks med rosa maling.
Etter litt veiledning får også hun dreisen på sprayboksene.
– Dette ble helt fint alt sammen, jeg synes veggen ble bra, erklærer hun.
Vil holde taggere unna
En av dem som smiler bredt mens han ser gatekunsten ta form, er Geir Grue. Han er beboer og frivillig vaktmester på Ensjøtunet. Han liker å bidra med praktiske oppgaver, men en jobb han ikke har satt særlig pris på er å fjerne graffiti fra muren, igjen og igjen.
– Jeg har tilbragt mange timer med høytrykksspyler og graffitifjerner de siste seks årene. Men jeg tror gatekunstnere respekterer hverandres arbeid, så nå håper jeg at jeg kan avslutte akkurat den jobben, sier han.
Dessuten tror han gatekunsten vil glede mange, både beboere og naboer.
– Det er veldig flott, og skikkelig fine farger! Det er mange beboere som synes denne bakken er tung å gå. Nå tror jeg den blir litt lettere, når de kan stoppe litt og se på den fine kunsten på veien. Mange av naboene synes det er hyggelig å gå forbi Ensjøtunet og skryter av hagearbeidet vi gjør. Nå får de denne fine muren også, det blir dobbelt glede, smiler han.
Emma Schytte og Kristine Novela Gran holder på å legge siste hånd på sine deler av muren. Begge forteller at de ikke helt visste hva de hadde lyst til å gjøre etter videregående, og de fant ut at et år med street art ville være gøy.
– Jeg har holdt på med street art før, og liker å tegne, så denne linja var en god match for meg, sier Emma.
Kristine hadde aldri drevet med denne kunstformen før, men liker maling og tegning, og hadde lyst til å prøve noe nytt.
– Vi har lært om forskjellige teknikker. Men læreren vår Hilde pleier å si at det viktigste er å lære gjennom å gjøre ting istedenfor mye teori. Vi har drevet med alt fra å dekorere vegger til silketrykk og maling på lerret, sier hun.
Da de fikk oppdraget med å dekorere nettopp denne veggen, tenkte de først og fremst på at de ville bruke masse farger og fine mønstre. Siden de har jobbet med hver sin del av muren, består den av flere forskjellige motiver og mønstre.
– Vi har skissert hver våre ideer, alle får gjøre sin greie. Vi sørger for at det hele henger sammen gjennom fargepaletten, og «swirls» som går igjen og gir fine overganger, forklarer Emma.
Møteplass for hele nabolaget
Den nye kunsten bidrar ikke bare til å skape godt humør blant alle som ferdes i bakken. Den gjør også Ensjøtunet mer synlig. For omsorgsboligene ligger tilbaketrukket og litt bortgjemt opp bakken, taxisjåfører har blant annet strevd med å finne fram. Med ordene «Frelsesarmeen» og «Styrke for dagen, håp for i morgen» malt i store og knallfargede bokstaver på muren blir Ensjøtunet nå lett gjenkjennelig fra veien.
Ansatte og beboere håper det også fører til at enda flere i nabolaget oppdager tilbudet her. Avdelingsleder Solfrid Slettholm kan fortelle at det på ingen måte bare er beboere som kan benytte seg av det rikholdige tilbudet her, alle som vil er hjertelig velkommen.
– Vi ligger jo midt i hjertet av den nye Ensjøbyen, som er blitt forvandlet fra bilby til en levende bydel med stor utbygging og tilflytning av masse folk på kort tid. Og nye folk trenger møteplasser! Vi har slitt tidligere for å få markedsført alle våre tilbud, og har prøvd ulike tiltak uten helt å lykkes. Nå har vi tatt moderne virkemidler i bruk, sier hun.
Ensjøtunet Omsorg+ har et aktivitetssenter og en kafé som er åpen for alle. Valborg Vigsnes Jakobsen forteller at de kan friste med vafler, smørbrød og hjemmelaget middag til byens hyggeligste pris- er.
– Vi har trimrom i kjelleren til fri benyttelse, fotpleie og frisør, snekkerverksted og aktivitetsrom, forteller Valborg.
I tillegg er det åpen kulturkafe hver onsdag kveld med konserter og foredrag, og det inviteres til ulike grupper som dataklubb, gubbegruppe, andakt og allsang.
Aslaug Løkken kan skrive under på at det er mye fint å være med på her.
– Jeg trives så godt på Ensjøtunet, jeg har inntrykk av at de fleste gjør det. Det er god mat her, og mange aktiviteter. Vi har andakter for dem som er glad i det, strikkeklubb og sang og en flink musikkpedagog som kommer hit fast, blant annet. Det er litt av hvert å drive med, smiler hun.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
– Gud ga meg aldri opp
Livet bestod av rus, vold, kriminalitet, fengselsstraffer og et rykte som en av landets mest nådeløse torpedoer. Så snudde alt. – Jeg fant ikke Jesus, det var Jesus som fant meg, sier Stig Morten Seierstad (44).
-
REMA 1000 dobler gaven din
Frelsesarmeen trenger all den hjelpen de kan få for å samle inn penger til mennesker som trenger en ekstra håndsrekning. Derfor er vi glade for å ha fått med REMA 1000 som en god støttespiller.
-
Kjærlighet på strikkepinne
Irene Amble Aafløy (81) har strikket flere tusen par sokker i løpet av de ti årene aksjonen «Sokker som varmer» har vart. – Det er fint at det går til en god sak, sier hun.