Stor stemning på torget
Frelsesarmeen er der de skal være: På torget, blant folk – midt i hverdagen og gjerne en hel helg.
Det yrer av liv på torget i Lillestrøm lørdag 1. juli. På området er det hundrevis av menn og kvinner i Frelsesarmé-uniformer.
Barn leker, og lyden av latter, prat og levende korpsmusikk lager skaper stemning. Alle er de samlet for å delta på Frelsesarmeens kongress.
Høye bannere er satt opp, lukten av nystekte lapper har spredd seg over torget og skapt kø ved teltet.
Fyrlysets foodtruck er parkert på den andre siden og leverer ut brett etter brett med kake og nykokt kaffe, som deles ut til alle som vil ha.
Kommandørene Lisbeth og Knud David Welander, ledere for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene, ser utover folkemengden og smiler.
– Nå når vi er sammen på torget her – der solen skinner, man får is og kaffe, hører barnelatter og musikk, og ser fellesskap – så tenker jeg at nå er vi inne på noe av det vi, Frelsesarmeen, ønsker å være, sier kommandør Lisbeth.
– Dette skal være et sted for fellesskap, inspirasjon og for glede. Så det håper vi jo absolutt skal bli det folk sitter igjen med.
Selv kom hun akkurat fra kvinnefrokost sammen med over 130 damer. Her sto rusomsorgen for serveringen.
Mange kommer fra små plasser rundt omkring i landet hvor de kanskje bare sitter noen få stykker i et korps, og plutselig er de en del av det store fellesskapet.– Knud David Welander, leder for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene
Kommandør Knud David forteller at det er første gang de arrangerer kongress på NOVA i Lillestrøm, og innrømmer at de har vært spente på hvordan det skulle bli.
Han innrømmer at det har vært en spesiell tid i forkant, der de under koronaperioden måtte avlyse arrangementer.
– Vi opplever at folk koser seg. Folk setter pris på å være sammen, og det er bare herlig å se. Mange kommer fra små plasser rundt omkring i landet hvor de kanskje bare sitter noen få stykker i et korps, og plutselig er de en del av det store fellesskapet. Det er rikdom!
Vil du vite mer om ekteparet Welander som etter ti år i utlandet flyttet til Oslo og overtok stafettpinnen som øverste ledere? Les saken «Bygger Guds rike».
Kommandørene er ikke sikre på nøyaktig hvor mange som er på årets kongress, men på åpningsmøtet kvelden før, så var det over 800 til stede.
– Lokalet er satt opp til 1000 besøkende, så det synes jeg er veldig bra, og det kommer nok enda flere i dag, sier han.
Godsaker fra foodtrucken
Tine Bøhren står i foodtrucken og heller kaffe i pappkrus. Hun er miljøarbeider på Fyrlyset, Frelsesarmeens kontaktsenter for rusavhengige i Oslo.
Ved siden av står Marit og skjærer opp kake. Det er fullt kjør for duoen, men begge er enige om at det bare er moro.
Under kongress får man et lite glimt inn i hva det er vi driver med. For meg betyr det åpent hus, et hyggelig og sosialt treffpunkt for ansatte, frivillige, og alle som ønsker å komme.– Tine Bøhren, miljøarbeider Fyrlyset
De sto for å rigge opp, og så fikk de god hjelp av major Knut Haugsvær, som gikk rundt med serveringsbrett og delte ut godsaker til folket.
– Vi har hatt store forventninger til helgen, og jeg synes det er skikkelig god stemning her i dag. Det har vært god respons på gratisserveringen av kaffe, gulrotkake og saft, sier Tine.
Hun forteller at hun er veldig glad i Frelsesarmeen og har selv fått god hjelp av organisasjonen da livet var tungt å bære.
– Under kongress får man et lite glimt inn i hva det er vi driver med. For meg betyr det åpent hus, et hyggelig og sosialt treffpunkt for ansatte, frivillige, og alle som ønsker å komme. Marit og jeg jobber på. Vi er veldig fornøyde med dagen så langt, sier Tine.
Marit begynte å jobbe som frivillig på Fyrlyset i desember i fjor og forteller at det er mye som fortsatt er nytt for henne. Hun synes det er moro å få bidra med god stemning på torget under kongressen.
– Alt vi serverte gikk fort unna. Det var strålende vær, og det så ut som sang, musikk, mat og drikke falt i smak. Frelsesarmeen har stor oppslutning blant folk, og så er de synlige fordi de er der hvor folk er, smiler hun.
Det er hennes første gang i en foodtruck så hun visste ikke helt hva hun kunne forvente.
– Alt i alt er det et mobilt og genialt konsept. Med en dyktig og hyggelig arbeidskollega ved min side gikk dagen forrykende fort og opplevelsen i etterkant er udelt positiv. Jeg blir gjerne med flere ganger, sier Marit.
Fyller torget med sang
Tone Berg, leder for Sammen Grønland, har satt sammen et kor for anledningen – en stor gruppe barn og voksne.
I forkant sendte hun ut sanger som folk kunne øve på hjemme.
– Målet med koret var å få enda flere på kongress, folk som kanskje ellers ikke hadde kommet. At de både skulle få være en del av et større fellesskap med andre og kjenne at de var en del av den store Frelsesarmeen-familien, sier Tone.
I koret var det folk fra Sammen Grønland, Kongsvinger, Moss, Lillestrøm og flere steder i Oslo.
Siden det er fire år siden forrige kongress, har jeg gledet meg til å treffe igjen venner og kollegaer fra den store Frelsesarmé-familien.– Monica Ellingsen, leder for Frelsesarmeen i Tønsberg
Mange møttes for første gang til en kjapp gjennomgang av sangene rett før de dro på torget for å synge foran hundrevis av mennesker.
– Det var mye smil og sangglede, og mange ga uttrykk for at det var stort å være med. Ikke minst var det spennende for en del av barna å få stå på en stor scene foran mange folk.
Men selv om koret er satt sammen litt mer tilfeldig er ikke ordene de synger det.
Teksten «Every move I make, I make in you, Jesus», understreker at det er han som får oss til å synge, danse og leve, og det ville vil formidle gjennom ord, smil og bevegelser, sier Tone.
Drar hjem inspirert
Monica Ellingsen, leder for Frelsesarmeen i Tønsberg, har gledet seg veldig til kongress i år.
– Siden det er fire år siden forrige kongress, har jeg gledet meg til å treffe igjen venner og kollegaer fra den store Frelsesarmé-familien, og bli minnet om at vi er en del av et stort fellesskap fra fjern og nær.
Hun synes det er godt å komme sammen, gi hverandre en god klem, le og ta en prat over en kopp kaffe.
– Men det er også godt å komme sammen med den store familien i bønn, tilbedelse, lovsang og forkynnelse, sier Monica.
I forkant hadde hun store forventninger til møtene.
Nå drar hun inspirert hjem til Tønsberg og gleder meg til å fortsette i det spennende arbeidet hun er en del av der. Og her har de virkelig gått nye veier og laget et «lavterskel-kirke».
– Forventingene ble innfridd, både med tanke på det sosiale og åndelige fellesskapet. Jeg er ydmyk og takknemlig for å få være offiser i Frelsesarmeen og for å ha så mange gode kollegaer spredt rundt om i territoriet.
For da folk sluttet å komme til kirkebygget flyttet Frelsesarmeen i byen gudstjenestene til kafeen Skaperverket. Les mer om det i saken «Kafeen som katedral».
– Vi skal fortsette å møte mennesker der de er, peke på Jesus, og formidle styrke for dagen og håp for i morgen, avslutter hun.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.
-
Ønsketreet oppfyller 50 % flere drømmer i år
I fjor satte Oslo City ut et stort juletre pyntet med ønsker fra barn hos Frelsesarmeen på Grønland. Det kom inn 100 gaver. Denne høytiden har antallet økt med 50. Minst. Og foreldre gråter av glede.