Tennrull-festival
på Jobben

Jobben gir rusavhengige noe meningsfullt å gjøre og motivasjonspenger for de timene de jobber. Tennruller av avispapir og stearinlysrester har blitt en bestselger. Hva er da mer naturlig enn å arrangere Tennrullfestival og sette en standard for verdensrekord?

Rundt 20 mennesker sitter fordelt på fem bord, bøyd over avispapir og trådstumper. Det rulles iherdig. For i dag arrangerer Jobben «Den store internasjonale Tennrullfestivalen».


Foreløpig varmer de bare opp, men det store spørsmålet henger i luften: Hvem blir den første verdensmesteren i tennrulling senere på dagen?

Arbeidsveileder Geir Olav Nybo farer rundt med en ropert og annonserer en rekke småkonkurranser.


– Hvor mange ruller klarer du å kaste i bøtta på tretti sekunder fra tre meters hold?


En deltaker prøver seg og treffer på de fleste kastene.


– Se der, ja. Femten stykker. Jeg tror du leder.

• Foto: Haakon Sand / Tekst: Randi Bjelland / Artikkelen er hentet fra Krigsropet nr. 1-2, 2023
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Tennrullene som lages her skaper varme på mange måter. Selvsagt sørger de for at veden i peisen, grillen eller bålet tar fyr på et øyeblikk, og den har lengre brenntid enn en vanlig tennbrikett. I tillegg skaper de et varmt samhold mellom deltakerne. For mange av arbeiderne er det rusen, eller ettervirkningene av den, som styrer det meste.

Å komme på Jobben er et kjærkomment avbrekk. Det gir et mål om å holde seg rusfri noen timer. Det er mange arbeidsoppgaver å velge blant. Noen foretrekker å lage tennruller. Det er sosialt. Samtidig er det godt å kjenne at man bidrar til miljøet fordi man gjenbruker aviser og stearinlysstumper.

Det varmer nok også kjøperen å vite at man bidrar både til Jobbens arbeid og til gjenbruk.

37 A0299 Jobben Tennrullfestival
Avispapiret får Jobben fra andre institusjoner, og garnet som brukes til å knytte tennrullen er fra gjenbruksstasjonene. Tennrullene dyppes i smeltet stearin fra lysstumper.

Etterspurt

– Dere må huske å gjette hvor mange tennruller som er i krukka! roper Geir Olav.

Douglas smiler. Han er en sterk kandidat til verdensmestertittelen.

– Jeg skal konsentrere meg og være rask, sier han og demonstrerer hvordan en tennrull lages.

Les mer om Krigsropet her

Han tar tak i en ferdig oppmålt papirbit.

– Først bretter du papiret dobbelt, og så gjør du det samme en gang til. Da kan du begynne å rulle. Og så binder du rundt og klipper av endene.

Han kaster det ferdige resultatet i en stor boks på bordet. Snart skal rullene kokes i stearin fra smeltede vokslysstumper. Deretter må de tørke.

– Det er jo et skikkelig arbeid. Og man må være nøye, sier Douglas.

Under pandemien, da Jobben var stengt, laget han tre fulle søppelsekker med tennruller i løpet av to måneder.

– Ved å lage tennruller hjemme, får jeg mer erfaring. Derfor sitter jeg ved kjøkkenbenken hjemme og ruller nesten hver dag, smiler han.

Den gode ideen med å arrangere en Tennrullfestival kom etter et personalseminar i Frelsesarmeen. Der fortalte en foredragsholder om et prosjekt som gikk egne veier for å rekruttere arbeidere; de laget en festival. Ut fra denne historien spirte en idé som resulterte i denne dagen.

Produktet selger utrolig godt, og vi trenger å rekruttere flere til dette arbeidet. Samtidig ville vi vise deltagerne våre at vi setter utrolig pris på arbeidet de nedlegger, sier Geir Olav.

Jobben er kjempebra. Den betyr alt for meg. Det er slike tilbud det trengs flere av.
– Arne, tennrull-kreatør

Arbeidsveileder Trine Rosenquist forteller at den store etterspørselen etter tennruller gir deltakerne mestring.

– Det å sitte sammen rundt et bord og prate, der man spør hverandre hvordan man har det, både deltakere seg imellom, men også ansatte og deltakere, betyr mye. Det bygges relasjoner på en spesiell måte, og det gjør denne arbeidsstasjonen helt unik, sier hun.

Geir Olav mener tennrullene er en av grunnsteinene til Jobben, og at de derfor alltid må ha med seg dette prosjektet videre, selv om de har mange andre spennende aktiviteter. Det er ofte de samme personene som samles på tennrullegruppa, men flere av de andre synes det er hyggelig å bidra når de er ferdige med et prosjekt, eller bare er ekstra slitne.

– Hvis man for eksempel har en gruppe som er litt sliten en dag, er det bare snakk om positive tema rundt bordet, slik at man får en hyggelig dag, sier Trine.

Geir Olav tar fram roperten igjen:

– Hvor lenge brenner en tennrull? Gjett og skriv dere på lista som henger i hjørnet!

37 A0387 Jobben Tennrullfestival
– Jeg hadde ikke noe særlig liv før HABIO (heroinassistert behandling) og Jobben, sier Arne som nå har fått meningsfulle dager.

Minus og pluss

Ved ett av bordene sitter Arne som begynte å bruke Jobben for litt over en måned siden. Han er en av deltakerne på pilotprosjektet heroinassistert behandling ved Ullevål sykehus ((HABiO). Han får medisinsk heroin under tilsyn. Og mens livet før var en evig kamp etter rus, trenger han nå noe meningsfullt å fylle dagene med. Ansatte ved HABiO anbefalte Jobben.

– Det var som å komme hjem da jeg kom inn dørene her. Jobben er kjempebra. Den betyr alt for meg. Det er slike tilbud det trengs flere av. Uten dette fellesskapet hadde jeg bare vært hjemme og sett på tv og kjedet vettet av meg. Og så får jeg en slant på toppen av det hele! Jeg er veldig fornøyd.

I tillegg til å ha fått en helt ny livskvalitet, har han fått mye hjelp her til praktiske gjøremål. Han setter også stor pris på fellesskapet.

– Her møter jeg ulike mennesker som har sine utfordringer. Men det er likevel god stemning, sier sekstiåringen. Rusen har preget de fleste av årene hans.

– Da jeg var 13 år, var det en voksen mann som satte ei sprøyte med amfetamin på meg. Det er jo fryktelig å gjøre slikt mot et barn, sier han med lav stemme.

Konsekvensen var en avhengighet som varte i 46 år. Men heldigvis er det aldri for seint til å få det bedre. Og skal han beskrive livet sitt før og etter hjelpen fra Ullevål og Jobben, er han kort og konsis:

– Før var det minus. Nå er det pluss.

37 A0303 Jobben Tennrullfestival
Jan stakk av med verdensmester-tittelen, og fikk med seg diplom og vandrepokal med forgylte tennruller.

VM

Geir Olav annonserer at det er klart for VM. Reglene blir nøye gjennomgått. Rullinga varer i ti minutter, og alle rullene må bli godkjente. Når tiden er ute, må alle løfte hendene. Alt fjernes fra bordene og hver enkelt får en pose med navnet sitt i. Der skal det også legges flest mulig ruller.

– Klar, ferdig, gå!

Praten stilner brått, for nå rulles det intens. Noen har satt på pausemusikken mange husker fra Fjernsynskjøkkenet.

– Får vi mellomtider? spør en.

– Ja, nå har det gått to og et halvt minutt! roper Geir Olav.

Det rulles, bindes og klippes. Stadig flere ruller havner i posene. Plutselig er det bare et minutt igjen.

– Dette blir spennende! Vi er nede på 40 sekunder nå! sier Geir Olav med samme intensitet som en sportsreporter som kommenterer en OL-gren.

– Klarer dere en siste tennbrikett? 3 – 2 – 1! Løft henda!

Det pustes ut rundt bordene. Stive fingre tøyes ut.

Latteren og småpraten er tilbake.

Mens rullene telles, skal deltakerne ha lunsj. Spagetti og kjøttsaus står på menyen – og selvfølgelig blir det rullekaker til dessert.

37 A0660 Jobben Tennrullfestival
Jan (t.h) er den aller første verdensmesteren i å lage flest tennruller på ti minutter.

Verdensmester

Etter lunsjen annonserer Geir Olav gruppeoppgaven. Nå er det om å gjøre å ha flest tennruller på bordet når det har gått en halvtime.

– Dere trenger ikke stresse fullt så mye denne gangen, men litt stress er fint. Sett i gang!

Det er lov å være taktisk, og bord tre har «samlebåndsproduksjon» der noen ruller og andre knytter.

Det telles ned igjen. Alle klapper for alle. Kassene med tennruller samles inn.

På et kontor er opptellingen i full gang. Det er bare et par ruller som er litt for løse og blir refusert. Geir Olav er storfornøyd med dagen.

– Bare under den første konkurransen ble det rullet over 200 tennruller på ti minutter.

– Det er veldig bra, sier han og gjør seg klar for den store premieutdelingen.

Dette har vært en kjempefin dag som gjør godt.
– Jan, verdensmester i tennrulling

Det vanker sjokolade og diplom både til gruppevinnere, vinnere av alle småkonkurranser og de som kom på andre og tredjeplass i rekordforsøket. Både Arne og Douglas blir premiert. En som har satt fyr på en tennrull i bakgården, kommer med fasiten på hvor lenge en tennrull faktisk brenner: 10 minutter og 37 sekunder.

Så skal den aller gjeveste prisen deles ut.

– Førsteplassen går til den som hadde 17 tennruller. Verdensrekordholder er Jaaaan, roper Geir Olav og vinneren får spontan applaus.

Jan mottar diplom og vandrepokal med forgylte tennruller.

– Om et år må du forsvare tittelen din, sier Geir Olav.

– Det er jo overveldende, sier Jan, påtatt gravalvorlig før han bryter ut i et smil.

Dette er først og fremst veldig gøy. De ansatte er flinke til å finne på aktiviteter. Dette har vært en kjempefin dag som gjør godt, sier den aller første verdensmesteren i tennrulling.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent