The promised LAN
Gaming har eksplodert i popularitet de siste årene, og Frelsesarmeen er på ballen. I oktober samlet 45 ungdommer og unge voksne seg til et stort felles LAN på Jeløya.
På senhøsten rigget Frelsesarmeen nok en gang til stort felles LAN på Jeløya.
– Det var utrolig morsomt! Vi var ikke sikre på hvordan det ville bli nå etter pandemien, men det var kjempegøy med 45 deltagere, smiler Ståle Myksvoll Ørsnes, ansatt i FAbU (Frelsesarmeens barn og unge).
Det er fjerde gang det har blitt arrangert stort LAN i Frelsesarmeen, og i år kom folk fra Trondheim, Røros, Oslo, Sandvika, Moss, Larvik, Sarpsborg, Stavanger og Asker for å game sammen gjennom helgen.
Dagen startet med frokost klokken ni, og så var det bare å logge seg inn på datamaskinen. Innimellom hadde de aktiviteter ute, som fotball og konkurranser, noe mange syntes var gøy. På kvelden hadde de samlinger, hvor noen også delte om sin tro og hvorfor de er kristne.
De fleste som var med tok med seg eget datautstyr, men FAbU disponerte en del utlånsmaskiner til de som enten ikke har utstyr selv, eller de som hadde reist langt og ikke fått det med seg. Ofte kan det forventes «døgning» når man er på LAN, men på Jeløya legger folk seg senest klokka tre på natta, rapporteres det. Noen timer søvn skulle de ha.
– Vi så at det ikke var så mange som møtte til frokost, men lunsj – da var de fleste på plass igjen, humrer Ståle.
Genesis er et flott lavterskeltilbud for alle med interesse for CS-GO. En plass å møtes både digitalt og fysisk føles svært befriende og trygt, spesielt siden det er i regi av Frelsesarmeen.– Arne
Stigma rundt gaming
Det er mye stigma rundt gaming, noe Ståle innrømmer ikke er så rart når man står på utsiden. Men han forteller at de jobber med å lage en sosial setting, der mange gode relasjoner blir skapt. Aldersspennet på de som var med på LAN, lå på mellom 15 til 36 år. Men interessen for gaming har ingen aldersgrense. Ståle forteller om et eldresenter i Oslo som hadde et eget e-sport lag, «Frogner Eldresenter». På et punkt lå de i 7. divisjon i Telialigaen.
– Der har de fått til en sosial aktivitet på lik linje med strikking, om man kan si det på den måten. Det er veldig gøy, sier han.
En annen ting han påpeker, er balansen mellom kjønnene.
– Det var en stor overvekt av gutter på LANet, det var det, men det er mange jenter også! Det er noe som vi prøver å få frem. Gaming er ikke bare for de «hard core» gamerne, som streamer og tjener penger på spillingen. Forrige gang vi hadde LAN, satt det en jentegjeng og spilte Finding Nemo 2. De satt oppe natta lang, på lik linje med alle andre. Det var ingen spøk, det.
Ståle forteller at det skal være så lav terskel som mulig for folk å være en del av miljøet.
– Spill dekker et så stort spenn, tenk så mange som spiller mobilspill! Når man kan se på gaming på den måten, er det så mange flere som egentlig faller inn under den paraplyen.
Et annet stigma rundt gaming, er at det er antisosialt, men det påstår Ståle at det ikke er.
– Det er bare en annen måte å være sosial på! Det er sånn vi har det i FAbU, i hvert fall, smiler han.
Økende trend
Tidligere i høst ble det holdt et webinar, Gaming og e-sport i Frelsesarmeen, i regi av Andreas Welander, Harald Ringvold og Tonje Ringvold. Der snakket Tonje Ringvold, teamleder i Dynamo og konsulent i FAbU, om den økende gaming-trenden blant unge. Analyseselskapet Newzoo anslår at omtrent 495 millioner mennesker så på e-sport i løpet av 2020. Dette gjør e-sport til den raskest voksende sporten i verden, både når det gjelder antall seere og utøvere. 86 prosent av personer mellom ni og 18 år spiller dataspill.
– Vi ville være med på denne populære arenaen, og det viser seg at det er det flere som ønsker! Det var mange korps (nærmiljøkirker) som kontaktet oss om dette, derfor laget vi et webinar der vi delte våre erfaringer og kunne gi litt informasjon, smiler Tonje.
Genesis
Høsten 2020 startet Frelsesarmeen i Groruddalen opp et e-sporttilbud til ungdom og unge voksne, og siden har det eksplodert i popularitet. Samtidig som gaming har vært et lavterskeltilbud på ungdomsklubben, har de også flere egne lag, der blant annet Genesis ligger i 4. divisjon i Telialigaen. To lag spiller i 5. divisjon. Det er omtrent 20 aktive spillere i Genesis, der aldersspennet strekker seg fra 16 til 30. Før var det bare guttunger som satt på gutterommet og spilte Super Mario med venner, nå er det «alle».
Gamerne streamer kampene på Twitch, en livestreaming- plattform, når de kan. Foreløpig har de mellom 15 og 30 seere hver gang, og cirka 70 følgere. Det er flere unge frivillige som er med og kommenterer under kampene, og sender disse på Twitch, der det er mulighet for å promotere kampene. Spillet Frelsesarmeens nærmiljøkirke har satset på, heter CS:GO, Counter Strike: Global offensive.
– Det er jo rett og slett skikkelig moro, smiler Tonje.
Hun er selv spiller på eget lag, Gamlingene, som ligger i femtedivisjon.
– Hvordan passer skytespill og Frelsesarmeen sammen?
– For de som ikke gamer, skjønner vi at dette kan virke både litt rart, og kanskje litt uetisk. Hvorfor driver Frelsesarmeen med skytespill, og hvorfor mener vi at gaming er positivt?
Gaming er populært, og det vokser stadig. Derfor mener Tonje at det ikke bare er relevant for Frelsesarmeen å være på ballen, men også utrolig populært.
– CS:GO handler om lagspill, taktikk og kommunikasjon. Vi bygger hverandre opp og støtter hverandre, det er ikke «bare skyting». Vi har en klar aldersgrense, miljøet er bra og stemningen er god. Vi mener de positive tingene veier tyngre, sier Tonje.
– Fokuset til Frelsesarmé-korpset i Groruddalen, var å bli kjent med området, og gi et godt og trygt tilbud på en arena hvor mange bruker tiden sin, samt gi mulighet til de som ikke har eget datautstyr. Det ble fort populært, smiler hun.
Tonje forteller at de fikk midler fra Sparebankstiftelsen til å kjøpe inn åtte datamaskiner og utstyr. Senere fikk de også midler til flere maskiner fra Amedia: – Vi startet med ett lag, nå er det tre. Det er mellom 30 og 40 ulike personer involvert i Genesis i ulik grad, inkludert lagene, kommentatorer på Twitch, lagledere og coacher.
Satser på e-sport
Frelsesarmeen i Groruddalen har nå ansatt en som har fokus på å videreutvikle e-sporten der.
– Jeg jobber med e-sport-prosjektet på Haugenstua, der vi jobber med å treffe en målgruppe som kanskje ellers har høyere terskel for å komme seg ut blant folk. De som ikke spiller fotball eller spiller i korps, for eksempel, sier Daniel Fjeldbo.
De har et tilbud for de lokale som vil benytte seg av PCer og være sammen. I tillegg ønsker Daniel å å etablere et godt e-sport lag som kan hevde seg, og gjøre det godt på sikt.
– Mitt mål er ikke at jeg skal få så mange som mulig til å spille dataspill. Men det er et stort miljø med gamere, og det er de vi vil komme i kontakt med. Vise dem at vi er her og vil bli kjent med dem! Da er det supert at vi arrangerer LAN, og at vi kan møtes her ukentlig. Mange tenker at gaming er usunt, men når e-sport er så stort, og stadig er i vekst, er det kjempefint at vi kan være der og bidra med gode holdninger og verdier. Og hvis Frelsesarmeen kan være en pionér i det miljøet, er det bare bra! sier Daniel.
Gode verdier
På onsdager møtes ungdommer til middag og fellesskap på Haugenstua. Der får de blant annet undervisning med en tidligere profesjonell spiller, og så setter de seg ned og spiller sammen.
– Når vi startet med e-sporten i 2020, var målet å skape et åpent sted i Groruddalen, en god og trygg arena for ungdom og unge voksne, med fokus på god kultur, vennskap og e-sport-ferdigheter. Det skal også være en utviklingsarena med fokus på personlig utvikling, ledertrening og tro, sier Tonje.
Frelsesarmeens nærmiljøkirke på Grorud ønsker at deres verdier skal prege alle lagene, der de har noen hovedfokusområder: Konkurransedrevet trening og spilling, gode verdier som skal prege deltakerne ingame og i hverdagen, samt lage gode, inkluderende fellesskap og godt miljø for alle, uavhengig av bakgrunn og tro.
– Vi skal være inkluderende, der barn, ungdom og unge voksne kan bli kjent med nye mennesker med samme interesse. Vi skal være tolerante og lære god spill-kultur, der deltakerne skal være gode lagkamerater og gode motstandere. Vi ønsket at Genesis kan hjelpe deltakerne til å oppnå mestring og selvtillit i spillet, men også generelt i hverdagen. At de opplever ansvarsfølelse ved å være en del av et lag som bygger hverandre opp og bidrar til personlig utvikling. Dette i tillegg til Frelsesarmeens overordnede verdier: suppe, såpe, frelse, sier hun.
Mål og ambisjoner
Tilbudet er for ungdom og unge voksne i Oslo, men de vil også legge til rette for at andre fra andre steder i landet kan være med i fellesskapet. De hjelper også gjerne til med å starte opp lignende tilbud i andre byer.
– Frelsesarmeen i Kristiansand er godt i gang, da de har kjøpt inn noe datautstyr, og det er også gaminginteresse i Trondheim, sier Tonje.
For Frelsesarmeen i Groruddalen er det viktig å tilby et godt fellesskap i form av ulike lag, men også være et sted der deltagere som ikke spiller kan finne sin plass. Disse bidrar gjerne med streaming, filming og kommentering på nett.
– Vi skal være et breddetilbud for alle, men også ha et satsningslag i CS:GO. Kanskje vi en dag for se Genesis i toppen av Telialigaen i Norge? smiler hun.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Høyt og lavt i ferien
På vei innover i Nordmarka finnes det en plass der både barn og voksne kan boltre seg oppi tretoppene. Turen til klatreparken, i regi av Frelsesarmeens Home-Start-tilbud, ble bokstavelig talt en opptur!
-
Tester tålegrensen – i fellesskap
På Frelsesarmeens camp på Jeløy tester deltakerne egne grenser og bygger vennskap. For noen er det som å komme hjem.
-
Frelsesarmeens innspill til partienes valgprogrammer
– Takk for den gode jobben dere gjør, sa Jonas Gahr Støre da Frelsesarmeen overleverte rapporten «Der skoen trykker» til Arbeiderpartiet under Arendalsuka.