Viser Guds kjærlighet i Red Light District
Midt i Amsterdam blant bordeller og «coffee-shops» har Frelsesarmeen tilbudt en møteplass i 75 år. Her er alle velkomne.
Kvinnen som la grunnlaget for Frelsesarmeens sosiale arbeid i Red Light District, var major Alida Bosshardt. I dag fortsetter korpset, Frelsesarmeens kirke og nærmiljøsenter, i Amsterdam arbeidet med å møte mennesker i tråd med hennes motto: «Hver person teller!»
Frelsesoffiser Alida Bosshardt (1913–2007) startet i 1948 opp med sosialt arbeid i kjelleren i ett av Amsterdams eldste hus, et teglstenshus fra 1605, som hadde blitt renovert i 1940.
Krisesenter på museum
Arbeidet hun startet, har i dag vokst til et omfattende sosialt arbeid som utføres av mer enn 1000 medarbeidere i byen.
Huset der det hele startet, er blitt gjort om til et museum der besøkende kan lære mer om Frelsesarmeens sosiale arbeid i Amsterdam.
Det ligger midt i Red Light District, et område kjent for bordeller, prostitusjon og for «coffee shops» der det selges cannabis.
Å tjene Gud er å tjene mennesker, og å tjene mennesker er å tjene Gud.– Major Alida Bosshardt som la grunnlaget for Frelsesarmeens sosiale arbeid i Red Light District
Fattigdommen på 40-tallet var stor, alkoholmisbruk og kriminalitet var utbredt og mange barn var foreldreløse.
Hjerte for kvinner og barn
Major Bosshardt hadde et spesielt hjerte for kvinner og barn. For henne ble ingen dører lukket, og hun ble snart Frelsesarmeens ansikt utad. Hun hadde kontakter i næringslivet og var venn med Dronning Juliana. Majoren dukket ofte opp på TV, radio og i aviser. Et berømt bilde av majoren og Prinsesse Beatrix (senere dronning) ble publisert i 1965 og viste dem på vei ut av en pub i Red Light District.
Major Bosshardt tjente Gud i gatene gjennom hele sitt liv. Om kveldene var hun ute og solgte Krigsropet, samlet inn penger og møtte folk.
Alltid i uniform, og med bonetten på hodet lenge etter at andre hadde sluttet å bruke den. Et par av hennes favorittuttrykk var «hver person teller» og «å tjene Gud er å tjene mennesker, og å tjene mennesker er å tjene Gud».
I Bosshardts fotspor
I toppetasjen i huset som nå er museum, ligger det som var Amsterdams første krisesenter for kvinner. De som kom hit, var sårbare kvinner som kom fra et liv fylt med alkoholmisbruk, vold og prostitusjon.
I en av etasjene bodde en familie som hjalp major Bosshardt i arbeidet hennes. Datteren i familien, Henny Tinga, er nå pensjonert frelsesesoffiser. Hun har tjenestegjort i Frelsesarmeen i Red Light District i 60 år.
Kaffe utenfor «coffee-shops»
Hun er fortsatt engasjert i korpset, som ligger bare noen kvartaler fra major Bosshardts hus. Henny forteller til Stridsropet at hun ble opplært av major Bosshardt, og at hun startet som 17-åring med å tilby kaffe og snakke med folk på gata.
Selv om hun nå er pensjonist, fortsetter hun å gjøre det hun elsker.
De får også hjelp til å bygge nettverk, og de som er utsatt for menneskehandel eller utnytting i arbeidslivet, får tilbud om blant annet juridisk bistand.
Alida Bosshardt var også den som tok initiativet til Frelsesarmeens arbeid mot menneskehandel i Amsterdam. Dette arbeidet har utviklet seg mye og omfatter i dag alt fra spesialiserte boliger, til sosial og juridisk støtte.
– I dag har vi en møteplass her for kvinner som jobber i prostitusjon, og for andre som bor i nærområdet. Frelsesarmeens kirkerom fungerer som stue, og alle er velkomne. Det er fullt både på søndagsgudstjenestene og på de ulike aktivitetene våre, sier hun.
Mot menneskehandel
Arbeidet mot menneskehandel I Frelsesarmeens lokale kan de som ønsker det også få noen å snakke med. Besøkende kan få hjelp med mat, klær, og med å finne et sted å bo, og får hjelp til å kontakte helsevesen og offentlige instanser.
Det er ulike måter å vise dem Guds kjærlighet på.– Henny Tinga, pensjonert frelsesesoffiser som har tjenestegjort i Frelsesarmeen i Red Light District i 60 år.
Henny går også ut og besøker de prostituerte for å snakke med dem og høre hvordan de har det, tilbyr kaffe og te, og hjelper til med praktiske utfordringer.
– Det er ulike måter å vise dem Guds kjærlighet på, sier hun.
– Jeg er nok like kjent som major Bosshardt var her i nabolaget, men slett ikke på samme måte i hele landet. sier Henny, og tror det har å gjøre med at hun også har brukt tid og krefter på familien, mens major Bosshardt levde helt og holdent for sin misjon i Frelsesarmeen.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
Alejandro Fuentes – før og etter Kristus
I 2020 begynte Alejandro Fuentes (36) på en trosreise, som førte fram til et nært og levende forhold til Gud. Nå i førjulstiden har han vært på turné for å synge om Frelseren som ble født.
-
Gaver mottas med takk – uten innpakning
Vet du at alle julegaver som kommer inn til oss i Frelsesarmeen må pakkes ut før vi kan gi dem videre? Ved å levere uinnpakkede gaver kan du hjelpe oss med å minske berget av ekstra papirsøppel hvert år.
-
– Jula blir tannløs uten påsken!
«Nå er det jul igjen, og jula varer helt til påske! Nei, det er ikke sant …», fortsetter barnesangen, uten å ha sjekket med Aksel Hennie.