Under stjernene
Høstmørket ligger som et svart teppe over sagnomsuste Finnskogen. Mellom de høye trærne i den mørke skogen vugger et dusin hengekøyer. Frelsesarmeens ungdomsklubb på Kongsvinger er på overnattingstur med stjernehimmelen som tak.
– Vi er veldig stolte av at vi har så mange ungdommer! Vi har en stor gjeng som har et eget, kjempefint lokale i kjelleren på korpset (nærmiljøkirken), men vi er veldig glade for at de også vil være med oss ut på tur, sier lederen for Frelsesarmeen i Kongsvinger, major Anne-Beth Fagermo. Nylig tok hun og ungdomsarbeider Drea Marie Holm Fosse med seg en gjeng fra Frelsesarmeens ungdomsklubb ut på overnattingstur med hengekøyer – for tredje gang. Denne gangen gikk turen til sagnomsuste Finnskogen. En av dem som har sørget for å få med seg alle hengekøyeturene, er 15 år gamle Lillian Solomon. Det å sove ute under åpen himmel var en ny opplevelse for flere av deltakerne, men ikke for Lillian.
– Jeg har sovet masse ute. Om sommeren er det så varmt på rommet mitt, så da pleier jeg å sove i hagen, sier hun og ler.
Hun har også vært mye ute i naturen før, og har blant annet drevet med orientering. Hun synes det er kjempegøy å dra på tur med venner fra ungdomsklubben.
– Det er en veldig koselig gjeng, jeg har kjent de fleste av dem i rundt ett år nå, forteller hun.
Selv har Lillian vært med i ungdomsklubben nesten fra starten, i rundt tre år. Hun ble med fordi en nabo noen ganger tok med seg søsteren hennes på Frelsesarmeen.
– Søsteren min sa det var så gøy, så da ble jeg også med en gang. Det er kjempemorsomt!
Nå er både broren og søsteren hennes også med på ungdomsklubben på Frelsesarmeen, og moren hennes har vært på babysang med den yngste broren. I fjor var Lillian en av fem ungdommer som ble ungdomsvelsignet i Frelsesarmeens nærmiljøkirke. Det var en god opplevelse.
– Jeg er mye mer kjent i Frelsesarmeen enn i Den norske kirke, så det føltes riktig for meg å bli med der. Det var fint, og det var blant annet morsomt å ha noen møter sammen med de fra Oslo. Det gjorde også at det ble mye morsommere å møte dem igjen på leir på Jeløy i sommer, forteller Lillian.
Hun trives veldig godt på Frelsesarmeen.
– Det er et veldig fint fellesskap i Frelsesarmeen, alle er veldig velkomne, sier hun.
Hengekøyer og ullstillongs
Da Lillian ble med, var det ikke så mange i ungdomsklubben. Tre år senere er de en stor gjeng – rundt 25 ungdommer fra 5. klasse til videregående skole er med. Noen kommer hver uke, andre litt sjeldnere. Drea forteller at det som regel dukker opp 15-16 stykker til lavterskel ungdomsklubb, med aktiviteter som film, spill, leker, kiosk og andakt. Det er et godt sted å bare være. Innimellom drar de også ut på tur i naturen.
– I fjor var jo hengekøyer «det nye», og det ble veldig populært. Vi fikk noen midler fra Gjensidigestiftelsen, så jeg sa til Anne-Beth at «kanskje vi skal være litt gærne og ta med ungdommene på hengekøyetur?», forteller Drea.
Ungdommene selv syntes det hørtes veldig spennende ut. Dermed ble det kjøpt inn hengekøyer til alle som er med i ungdomsklubben, i tillegg til noen ekstra til utlån hvis flere vil være med på tur. Frelsesarmeen Kongsvinger har også kjøpt inn annet utstyr som soveposer og myggnetting til utlån. I fjor dro ungdommene på sin første overnattingstur med de nye hengekøyene. Det slo an, og har allerede blitt en fast tradisjon.
– Vi gjorde det igjen i vår og nå i høst, og vi prøver å få til i alle fall to turer i året, forteller Anne-Beth.
Av alle ungdommene i klubben, var det bare et par stykker som hadde prøvd å overnatte i hengekøye før. Det å i det hele tatt overnatte et stykke hjemmefra, lage mat ute og lære å kle seg riktig for skogstur, var nytt for mange.
– Det er selvsagt ikke alle som har mulighet til å kjøpe alt av turklær, som gode ullstilongs, for eksempel. Da kjøper vi inn, eller henter på Othilies bruktbutikk som Frelsesarmeen driver her i byen. Vi er opptatt av at alle skal ha bra klær og utstyr, ikke det flotteste og dyreste, men god kvalitet, sier Anne-Beth.
– Det er veldig fint å være en lavterskel inngangsport for ungdommene, til det å være i naturen. De får kunnskap om å bruke naturen, og får oppleve at det er gøy – og at man ikke trenger masse dyrt utstyr fra kjente merker for å være ute, legger Drea til.
En av dem som var ganske fersk når det gjelder friluftsliv, var Douaa Ibrahim Al Ahmad. Hun har vært med i ungdomsklubben i noen måneder, og fikk også med seg forrige hengekøyetur.
– Det var veldig spennende! Det var gøy å være sammen med de andre og være ute i frisk luft. Jeg likte veldig godt å være sammen med Drea, mannen hennes og alle de andre her. Det var veldig koselig, sier hun.
16-åringen syntes det var spennende å sove under åpen himmel i den mørke skogen. Hun var blant dem som faktisk fikk sovet en del, men hun ble vekket noen ganger av lyder fra de andre.
– Da ble jeg litt skremt, jeg tenkte det var en ulv eller noe, men det var kjempegøy! ler hun.
Douaa trives godt i ungdomsklubben. Her møter hun venner og gjør ting hun synes er gøy, som å danse, høre på musikk, se på TV og bare snakke sammen. Familien hennes er også med i Frelsesarmeen. De går fast en gang i uka, og noen ganger er Douaa med dem.
– Da spiser vi middag sammen først, så sitter vi litt i kirka, og så er det forskjellige aktiviteter etterpå, forteller hun.
Douaa og familien hennes er muslimer, men det er ikke noe problem å være med i Frelsesarmeen likevel, synes hun. Og nettopp det at alle skal trives her, uansett tro, er viktig for Anne-Beth.
– Her er det rom for alle – vi har ungdommer fra kristne, muslimske og human-etiske familier. Vi ser etter det som er felles, ikke det som skiller oss. Jeg synes det er veldig viktig å lære ungdommene å ta vare på hverandre uansett. Samtidig er vi tydelige på hva vi i Frelsesarmeen tror på. Vi har alltid andakt på ungdomsklubben, blant annet.
Mange mestringsopplevelser
Tidligere har hengekøyeturen i seg selv vært programmet, med frilek, gode samtaler og fellesskap. Denne gangen fikk Frelsesarmeen med seg to aktivitetsledere, Mats Berglund og Mari Finsen, som kaller seg «To sprelske».
– Vi er et par som liker å være i naturen og gjøre ting litt annerledes enn mange kanskje gjør. Vi er opptatt av å vise fram hva naturen kan gjøre med en, både med mestringsfølelse og opplevelser. Det var en utrolig takknemlig oppgave å få ta med seg denne flotte gjengen på tur! Det var gøy å se hvordan de tok ting på strak arm og koste seg ute i naturen, forteller Mats.
Siden overnatting i skogen var noe nytt for flere av deltakerne, var noen litt usikre i starten. Det er bare en del av læringskurven, understreker Mats.
– Det gir en veldig fin mestringsopplevelse når man føler seg litt usikker, og så etter hvert kjenner at «dette har jeg kontroll på».
Han og Mari hadde flere aktiviteter på programmet for å gi ungdommene opplevelser og mestring i skogen. Da hengekøyene var klare og mørket hadde senket seg over Finnskogen, fikk alle på seg hodelykt for å gå ut på refleksjakt. Ulike premier var gjemt under reflekser rundt i skogen.
Det er veldig fint å være en lavterskel inngangsport for ungdommene, til det å være i naturen.– Drea Marie Holm Fosse, barne- og ungdomsarbeider i Frelsesarmeen Kongsvinger
– Vi var litt spente på om noen ville synes det var skummelt, for på Finnskogen blir det virkelig stummende mørkt. Men vi var der sammen med dem hele tiden, vi gikk sammen som en gruppe, og ungdommene løp rundt og hadde det bare kjempegøy, smiler Mats.
Han tvilte litt på om deltakerne ville få sovet noe særlig, når de skulle sove under åpen himmel i den mørke skogen for første gang. Det gikk over all forventning.
– Det var nok en mektig opplevelse for mange, det var stjerneklart og utrolig flott. Det var ingen som sa de var redde og ville hjem, eller noe sånt. Tilbakemelding en morgenen etter, var at de hadde sovet som bare det!
De våknet litt tidlig og var litt småfrosne, det var nok godt for dem å få beveget seg litt på morgenen, men det hadde gått kjempefint! Dermed var alle klare for et kurs i kart og kompass, og en runde på noen kilometer med orienteringsposter.
– Det å gå orientering er jo virkelig noe annet enn å sitte foran en skjerm, som de gjør mye til vanlig. Jeg hadde inntrykk av at de syntes det var artig, alle var engasjerte og fulgte med.
Nå håper Mats at turen har gitt mersmak, og at de sitter igjen med en følelse av at naturen har mye mer å by på enn de kanskje trodde.
– Det er kanskje ikke alle som kommer til å dra ut for å overnatte i naturen. Men jeg håper de vil oppsøke naturen mer enn de kanskje hadde gjort hvis de ikke hadde fått denne opplevelsen, sier han.
Tilbud til alle aldre
Ungdomsklubben til Frelsesarmeen på Kongsvinger er sammensatt av ungdommer med svært ulik bakgrunn. Utgangspunktet var et opplegg som heter «Sammen Barn og voksne», hvor barn og foreldre møtes og gjør Tilbakemeldinghyggelige ting sammen. Etter hvert ble noen av barna for gamle til å være med der, og Anne-Beth lovte dem ungdomsklubb en gang i måneden.
– Det holdt vi på med i halvannet år omtrent. Så fikk vi inn Drea som barne- og ungdomsarbeider, og det takker vi Gud for! Det er så flott – nå har vi ungdomsklubb hver uke, sier korpslederen fornøyd.
I starten var ungdommene i ganske lik aldersgruppe, men etter hvert kom det ungdommer fra femte klasse til videregående skole. Siden aldersspennet ble så stort, ble ungdomsklubben delt i to. «Tweens», fra femte til sjuende klasse, kommer først. Så er det en time felles for alle, før de yngste går hjem og de eldste fortsetter med sin egen klubb.
– Det er veldig fint å ha en felles time på midten. Det er en god læringsprosess, de eldste lærer å ta hensyn til de yngste, og de yngste får noe å strekke seg etter, sier Anne-Beth.
Noen av de eldste jentene i ungdomsklubben har valgt å melde seg på LUP, Frelsesarmeens lederutviklingsprogram for unge ledere.
– Det er veldig gøy! De har begynt å komme sammen med den yngste gruppa i ungdomsklubben for å være der og lære å være ledere for ungdomsarbeidet, sier Drea stolt.
Det er langt fra tilfeldig at aldersgrensa for å bli med i ungdomsklubben er satt til femte klasse. De som starter da, får god tid til å bli kjent og «bli med i miljøet», før de skal velge hvor de vil konfirmere seg. Det gir resultater. For to år siden hadde Frelsesarmeen i Kongsvinger sin første konfirmant noensinne. I fjor hadde de en gruppe på fem, i år er det igjen en konfirmant. Det er viktig for Drea og Anne-Beth å nå ut til ungdom og unge voksne med tilbud som passer for de ulike gruppene. Etter hvert som ungdommene blir eldre, har de andre behov. De tok derfor med seg tre unge voksne til en Connect-gudstjeneste i Oslo. Connect er Frelsesarmeens tilbud til unge voksne, og de tre likte det så godt at de spurte om de ikke kunne ha en slik gudstjeneste på Kongsvinger også. Drea og Anne-Beth er ikke vonde og be, og i slutten av november blir det Connect i Kongsvinger.
– Vi får hjelp fra folk i Oslo til arrangementet. Jeg tror ikke det ville slå så veldig an hvis jeg på 66 skulle arrangere dette, så jeg er den som er til stede og tilbyr omsorg til de som er der. Og så har vi Drea som «snakker språket deres». Vi er så heldige som har så mange ungdommer her, og at de opplever Frelsesarmeen som et trygt sted – et sted de kan være uten å måtte prestere noe, smiler Anne-Beth.
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
– Gud ga meg aldri opp
Livet bestod av rus, vold, kriminalitet, fengselsstraffer og et rykte som en av landets mest nådeløse torpedoer. Så snudde alt. – Jeg fant ikke Jesus, det var Jesus som fant meg, sier Stig Morten Seierstad (44).
-
REMA 1000 dobler gaven din
Frelsesarmeen trenger all den hjelpen de kan få for å samle inn penger til mennesker som trenger en ekstra håndsrekning. Derfor er vi glade for å ha fått med REMA 1000 som en god støttespiller.
-
Kjærlighet på strikkepinne
Irene Amble Aafløy (81) har strikket flere tusen par sokker i løpet av de ti årene aksjonen «Sokker som varmer» har vart. – Det er fint at det går til en god sak, sier hun.