Julekrybbe står oppstilt på en hylle inntil en hvit vegg. Ved siden av står to lysestaker med stearinglys. Over henger en grønn krans av blader.
BARNET I KRYBBEN: Noen velger fullt oppsett med hyrder, konger, engler og familien, mens andre går for en litt enklere utgave. Julekrybbene fra Kenya er til salgs i others.no, nettbutikken til Frelsesarmeen. Foto: Mette Randem • Foto: Mette Randem

Unike julekrybber fra Others redder liv

Gjennom materialer som sisal, bananbark og maisblader viklet på ståltråd, levendegjøres Jesusbarnet under Betlehemsstjernen. For hver julekrybbe som selges, tennes et nytt håp for en gruppe papirløse mennesker i Kenya.

• Foto: Haakon Sand / Tekst: Randi Matland / Artikkel hentet fra Krigsropet nr. 49, 2023
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Grønt skur med et vindu og en åpen dør. I døråpningen står to afrikanske menn.
TRYGG HAVN: Midt i slummen har brødrene Dennis (t.v.) og Gilbert bygget sitt juleverksted i en gammel container. Den står i et hjørne av gårdstunet til L'Africana.
Mange kommer også til landet som illegale innvandrere uten papirer, og sånn sett har de også ekstremt få rettigheter og muligheter.
– Stine Tybring Aune, ansvarlig for Others Norge
Tre ulike bilder på rad med Jesus-barnet i krybben med og uten Josef og Maria.
HÅNDLAGET JULEPYNT: De ulike julekrybbene og julepynten forteller sin del av juleevangeliet. Foto: Mette Randem
Afrikanske kvinner og menn sitter ved et bord inne i et skur. De produserer deler til håndlagde julekrybber.
SAMLEBÅND PÅ AFRIKANSK: Å lage julekrybber til Others er sosialt. Her jobber kvinner og menn side om side.
Tre bilder av afrikansk mann som jobber på julekrybbene. Alt er i naturmaterialer. Han tilpasser en bue og setter julekrybben inn i en håndlaget eske til slutt.
UNDER EN STJERNE: Arbeidsfellesskapet L'Africana sysselsetter flyktninger med blant annet å lage julekrybber for Others. Her er Dennis i dyp konsentrasjon mens han plasserer Josef, Maria og Jesus-barnet under Betlehem-stjernen. Alle julekrybbene kommer i egne små esker som de lager.
Frelsesarme-soldat i uniform sammen med mann og kvinne med liten baby.
FAMILIEFAR: Dennis viser stolt fram sin kone og lille datter. Til venstre står Frelsesarmeens major Mary Muindi som er Others kontakt i det østlige Kenya.
De aller første julekrybbene våre, og mange av de vi selger, er det afrikanere som har designet.
– Stine Tybring Aune, ansvarlig for Others Norge
Tre bilder av afrikansk mann som jobber på julekrybbene. Han tilpasser en ståltråd til en ring og limer på tingene etter at det er surret sisal rundt den. Så setter han Jesusbarnet på plass i ringen.
HJERNEN BAK: Alex er den som utvikler prototypene som igjen blir maler for hvordan de ulike produktene skal lages.
Norsk kvinne sitter ved et bord sammen med tre afrikanske kvinner.
BANANBLAD-DELING: – Jeg skjønner at man får en teknikk etter hvert, sier Stine Tybring Aune (t.v.) som prøver seg på å dele bananbladene. Hun besøker med jevne mellomrom Kenya for å se hvordan det går med både arbeiderne og den håndlagde julepynten de produserer.
Kvinne splitter et stort, tørket bananblad som er fuktet med vann.
FINTFØLENDE FINGRE: Bananbarkbladene bløtlegges før de splittes, noe Phoebe er ekspert på. Hele prosessen kan sammenlignes med å filetere fisk.
Når de ser et sosialt problem, finner ut av hvordan de kan være til hjelp, og så gjør de noe med det.
– Stine Tybring Aune, ansvarlig for Others Norge
Tre hvite mennesker og resten afrikanere utenfor et toetasjes murbygg.
SAMHOLD: Her er de mange ansatte og engasjerte som jobber på senteret L Áfricana da vi var på besøk. Til venstre står fotograf Haakon Sand. Nr. 4 fra venstre er April Foster som er director i Others i USA. Dennis er nr. 8 fra venstre. På høyre side av rollupen står Others-koordinatoren i Frelsesarmeen Kenya øst, Mary Muindi. Som nr. 2 fra høyre står Gilbert. Stine Tybring Aune er nr. 6 fra høyre.
To bilder. Mann klipper i bananbark og bananbarken er blitt klippet til stjerner.
KLIPPE, KLIPPE, KLIPPE KLIPPE: Bananbarken brukes til å dekke eskene som hver julekrybbe legges i. Vakre stjerner blir også klippet ut av barken.
Det legges så mye håp og kjærlighet ned i hver enkelt lille tråd.
– Stine Tybring Aune, ansvarlig for Others Norge
Maria, Josef og Jesusbarnet med en palme med stjerne i toppen. Julekrybben er laget i naturmaterialer
ET UNDER: Julekrybbene får form og design etter et par runder fram og tilbake mellom Afrika og Norge. Når de er klare for salg, legges de ut i nettbutikken til others.no
Afrikansk mann smiler når han surrer sial på en ståltråd
JULEKRYBBER FRA EKVATOR: Alex reiser også rundt for å lære opp de ulike småprodusentene i landet.

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent