Utleie med mening
En trygg og varig bolig har fått ballen til å rulle mot et bedre liv for familien Saco. Frelsesarmeens prosjekt Familiebosatt ønsker flere utleieboliger i stor-Oslo og Stavanger, som kan gi familier en ny start.
– Her er min seng! sier Muhamedelamin (7) og peker opp mot den øverste køyesenga. Det er stas å ha sin helt egen plass, selv om han deler rom med storebror Mamadu (9), lillesøster Khadija (5) – og en fin hylle med bøker og leker. At de tre eldste barna har sitt eget rom, er ingen selvfølge. I familiens forrige leilighet måtte de også dele rom med pappa Caramba, mamma Fatoumata og lillesøster Aissa (1).
– Det var trangt og vanskelig. Vi bodde i femte etasje uten heis, og når vi gikk ut, kom vi rett ut på gateplan. Men se her! sier pappa Caramba Saco og peker ut av vinduet mot en skjermet bakgård med busker og benker.
– Her kan vi slippe barna ut og følge med på dem fra vinduet. Det er en helt annen frihet og trygghet, både for oss og for dem. Vi sover bedre her, sier han om treromsleiligheten de har fått leie på Grünerløkka, sentralt i Oslo.
Mugg og kalde kjellere
Det er flere grunner til at de alle nå kan sove bedre. Familien, som opprinnelig er fra Gambia, er en av dem som på mange måter har fått hjelp til en bedre hverdag gjennom Familiebosatt. Prosjektet drives av Frelsesarmeens barne- og familievern for å hjelpe småbarnsfamilier som bor i uegnede boliger med å etablere seg i trygge og stabile boliger. Stine Hole er koordinator for prosjektet.
– Denne familien har vært heldig og fått leie en kommunal bolig på Grünerløkka. De færreste får denne muligheten, sier hun.
Stines jobb består derfor i å oppdrive egnede boliger til familier i Oslo. Frelsesarmeen selv har noen utleieenheter, ellers tråler hun både utleiefirmaer og privatmarkedet.
– Vi har et stort behov for flere boliger. Mange familier i Oslo bor i dag under forhold som er både fysisk og psykisk belastende, sier hun. Det handler om for små leiligheter, men også om kalde kjellere. Om mugg, skadedyr og kjøkken og bad med helsefarlig standard. Mange familier bor også i belastede nabolag med rus, psykiatri eller kriminalitet, eller på korte leiekontrakter som gir hyppige flyttinger og mye uforutsigbarhet. Det gjør det vanskelig å bli en del av lokalsamfunnet, slik de ønsker.
– Er det et alternativ for disse familiene å flytte ut av Oslo?
– Det er ikke så lett å flytte bort fra nettverk, familie eller venner. Mange får også hjelp av det offentlige, noe som fører til at ulike hjelpetiltak og prosesser vil bli brutt ved flytting til en annen kommune. For disse familiene handler det mest om å holde sammen det som er her og nå, sier Stine.
– Her kan vi slippe barna ut og følge med på dem fra vinduet. Det er en helt annen frihet og trygghet, både for oss og for dem.– Caramba Saco, pappa
Kodebrikker og kulturforståelse
Familien Saco er et godt eksempel på at det å bygge et lokalt nettverk over tid, også i hjelpeapparatet, gir gevinst. For én ting kommer sjelden alene. Det er Stines klare erfaring i Familiebosatt.
– En bolig er et godt utgangspunkt. Men det er mye som skal komme på plass for at en god bolig skal fungere, og det kan vi hjelpe til med, sier hun. Det kan være boligstøtte, lånemuligheter og barnehageplass, kodebrikker, Digipost og MinID. Og ikke minst; språk og kulturforståelse.
– Vi hadde ikke klart å få en så fin bolig på egenhånd. Det er mye papirarbeid. Vi er så takknemlige for all hjelpen vi får, sier Caramba.
– Allerede nå kan jeg gå ut av leiligheten alene og sette meg i bakgården sammen med barna når de kommer hjem fra skolen. Det betyr mye.– Fatoumata Seco, mamma
Familiens ekstra utfordring
Familien har trengt tilrettelegging på flere områder. En ekstra utfordring er at mamma Fatoumata er svaksynt. Å følge barna til skole og barnehage har ikke vært mulig, noe som har gjort det vanskelig for Caramba å jobbe fordi han i større grad må følge opp barna.
– Særlig i den forrige leiligheten vår ble jeg veldig isolert, forteller Fatoumata Seco. Deres første kontakt med Frelsesarmeen var gjennom Frelsesarmeens Home-Startavdeling i bydel Grünerløkka, som de igjen kom i kontakt med via barnevernet i bydelen.
– Mange er redde for barnevernet og tenker at de vil ta barna fra dem. Vi har opplevd det stikk motsatte, sier Caramba. Gjennom Home-Start hjalp en frivillig til med barna slik at pappa kunne jobbe. Deretter kom Familiebosatt inn i bildet.
– I Frelsesarmeen er vi så heldige at vi kan spille både på offentlige hjelpetiltak og på hverandre. Jeg kan tilby praktisk hjelp, men også sosiale møteplasser som Sammen på Grønland, eller ulike aktiviteter i korpset (menigheten) her på Grünerløkka, forteller Stine.
Tett oppfølging
Takket være at mange gode krefter er forent i og rundt Familiebosatt, er familien Saco nå inne i en god spiral. Caramba jobber hver dag på en restaurant ikke langt
fra leiligheten. Fatoumata har startet på norskkurs. Der får hun lese- og skriveopplæring, men også mobilitetstrening slik at hun i fremtiden kan bli mer selvstendig – godt hjulpet av Blindeforbundet og en personlig assistent som nå er på vei inn.
– Allerede nå kan jeg gå ut av leiligheten alene og sette meg i bakgården sammen med barna når de kommer hjem fra skolen. Det betyr mye, påpeker Fatoumata. Stine forsikrer seg om at barna har det de trenger av klær. Stines jobb er ikke over selv om familien er bosatt. En gang i måneden kommer hun innom for å følge
opp og hjelpe med det som trengs.
– Det kan være godt å vite for dem som ønsker å leie ut til familier som dette. Frelsesarmeen følger opp, og jeg kan også stille som referanse. Dette er virkelig utleie
med mening, sier Stine.
(Denne artikkelen ble laget før koronarestriksjonene trådte i kraft.)
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
VM i gatefotball: Skal forsvare Norges ære i Seoul
– Det å representere landet sitt i et VM, og stå på banen med flagget på brystet og synge nasjonalsangen, det er så utrolig stort, sier trener Cathrine Johansen. Frelsesarmeens gatefotball ble hennes redning.
-
Nordmenn tror ikke på økonomisk vendepunkt
Hver fjerde nordmann mener de vil få dårligere råd det neste halve året. Det viser Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for tredje kvartal.
-
Den livreddende gaven fra Liv
Frelsesarmeen mottok over fem millioner i arv fra Egersund-kvinnen Liv Kjos-Hanssen, øremerket Gatehospitalet i Oslo. Hvorfor ønsket hun å hjelpe en sårbar gruppe 50 mil hjemmefra?