Årets arvekampanje skal bidra til viktige inntekter
For Frelsesarmeen står arvemidlene for om lag 50 prosent av de samlede innsamlingsinntektene. Det kommer ikke av seg selv.
Og hvem kan vi takke for alle de testamentariske gavene vi får og har fått til vårt arbeid?
– Helt åpenbart er vi takknemlig for dem som testamenterer til oss, men like viktig er de som står på i sitt arbeid blant menneskene. Det er like mye dem vi kan takke for arvemidlene, kommer det kjapt fra Øivind Christensen, leder for seksjon for arv i Frelsesarmeen.
Han får ikke fullrost nok både ansatte og frivillige som står på tidlig og seint for å møte med menneskelige behov rundt omkring i hele landet, om det er i kirke-, diakoni- eller i sosialtjenestesammenheng.
Men det er én ting som er like viktig for å få gavemidler inn.
– Ja, det er å gjøre alt det fantatiske arbeidet vårt kjent, mener Christensen.
Vi vet at arv kan være et følsomt tema for mange, og hensikten med kampanjen er å normalisere det å skrive testament.– Øivind Christensen, leder for arvesaker i Frelsesarmeen
– Når folk ser alt det bra som gjøres og vet at det nytter å gi til gode formål, da blir vi husket på når testamentene skrives, sier han.
Han mener man kan se en sammenheng mellom godt arbeid over tid på steder der arbeidet også stadig belyses, for eksempel i media. Da får man gaver både sentralt eller konkret til det lokale arbeidet, enten gjennom testamentariske gaver eller ordinære givermidler.
– Vi sitter ikke på sikre forholdstall mellom godt arbeid som synliggjøres og testamentariske gaver som gis, men etter mange år som leder for arvesaker, mener jeg å kunne se resultatene av godt arbeid kombinert med god kommunikasjon ut i lokalsamfunnet.
Grunnen til at gavene er viktig, har han derimot sikre tall på. For Frelsesarmeens virksomhet, særlig for programdelen, utgjør arvemidler i dag rundt halvparten av de samlede innsamlingsinntektene.
Og for å sikre at Frelsesarmeens arbeid skal bestå også framover med de samme midlene, gikk Frelsesarmeen sammen med andre organisasjoner i Fundraising Norge (tidligere Norges Innsamlingsråd) ut med kampanjen Det gode testament for sju år siden. Når kampanjen går i gang fra den 28. mars, er det 32 ideelle organisasjoner som står sammen.
– Vi ser av undersøkelser at i aldersgruppen 45 år+ at andelen som kunne tenke seg å tilgodese en organisasjon lå på 15 prosent i 2023. Intensjonen er å ytterligere normalisere det å snakke om testament og det å gi til sine hjertesaker.
Kampanjen Det gode testament
– Felles for oss som deltar i denne kampanjen, er at vi opplever at det fortsatt er liten kunnskap blant folk om arv og det å skrive testament, og mange av oss opplever regelmessig å motta spørsmål om dette fra givere og andre. Vi vet at arv kan være et følsomt tema for mange, og hensikten med kampanjen er å normalisere det å skrive testament, forteller Christensen.
Dette blir en slags kollektiv informasjonsdugnad der vi oppfordrer folk til å ta den viktige samtalen, til å snakke med familie og venner om dette på forhånd – og til å skrive testament.– Øivind Christensen, leder for arvesaker i Frelsesarmeen
Kampanjen vil kunne sees i ulike sosiale medier samt som tradisjonell annonsering på papir i aviser og magasiner. Den vil gå på TV2, Discovery og Viaplay fra torsdag til søndag i uke 13–16.
– Dette blir en slags kollektiv informasjonsdugnad der vi oppfordrer folk til å ta den viktige samtalen, til å snakke med familie og venner om dette på forhånd – og til å skrive testament, forteller han.
Om lag 11 prosent skriver testament i Norge i dag. En økning av antall som skriver, kan bidra til at det også tilkommer Frelsesarmeen arvemidler som direkte bidrar inn til virksomheten.
– Vi håper at ved å informere og gi kunnskap, kan vi også få ut informasjon om at det er mulig å testamentere til sin hjertesak, om det er oss eller andre, sier Christensen.
Arvemidler er et betydelig tilskudd til Frelsesarmeens virksomhet, og utgjør i dag om lag 50 prosent av de samlede innsamlingsinntektene.– Øivind Christensen, leder for arvesaker i Frelsesarmeen
Man ønsker å få de som skriver testament til å bli oppmerksom på at de kan tilgodese en andel til et ideelt formål gjennom å vise hvordan man skriver et godt testament, hvilket spillerom man har, hva andre har gjort og hvor man kan få hjelp til dette.
– Arvemidler er et betydelig tilskudd til Frelsesarmeens virksomhet og utgjør i dag om lag 50 prosent av våre samlede innsamlingsinntekter. Takket være testamentariske gaver som Frelsesarmeen får, kan vi gi mange mennesker nye muligheter, sier Christensen.
Han understreker at Frelsesarmeen er svært takknemlig for de mange arvene som vi er tilgodesett med. Dette skaper et betydelig ressursmessig utgangspunkt for å hjelpe andre.
– Dersom den som testamenterer har et konkret ønske for hvor eller hvordan midlene skal benyttes, for eksempel til Frelsesarmeens rusomsorg eller til arbeid blant eldre mennesker, ja, da går midlene dit. Dersom midlene ikke er øremerket, så går de til der det er størst behov i Frelsesarmeens arbeid på mange ulike områder. Det kan være både til vårt diakonale arbeid, og ikke minst til vårt brede sosiale arbeid for mennesker i vanskelige livssituasjoner. En testamentarisk gave til Frelsesarmeen disponeres direkte til ønsket formål med minimale administrative kostnader, sier Christensen.
Har du flere spørsmål når det gjelder testamentariske gaver og arv i Frelsesarmeen, eller lurer du på hvem du kan kontakte hos oss?
Her finner du både mer informasjon og kontaktpersoner.
RELATERTE SAKER
-
Lansering av CAMEO-rapport
Siden høsten 2023 har det vært forsket på CAMEO-programmet, som ble utviklet som et rehabiliteringstiltak for eldre innsatte. Nå kan du bli med på lanseringen av rapporten – enten fysisk i Bergen eller digitalt på Teams – torsdag 16. januar.
-
Forfremmet til herligheten
Vi lyser fred over major Rolf Knedal sitt minne.
-
Velkommen til Frelsesarmeens årskongress!
Godt nytt år! Vi gleder oss til alle gode møtepunkter og muligheter for å dele tro og liv i 2025!