Ensjøplanene i rute
Få en titt på innsiden av Frelsesarmeens nysatsning i Hovinbyen
Høsten 2022 ble det kjent for offentligheten gjennom Aftenposten at Frelsesarmeen får bygge kirke, nærmiljøsenter og hovedkontor rett ved siden av T-banestasjonen på Ensjø. Siden da har prosjekteringsarbeidet fortsatt med uforminsket styrke.
– Sammen skal vi utforske alle muligheter for at vi som Frelsesarmé også kan være relevante i det vi skal tilby – både i form av fellesskap, aktivitet og nærvær i bydelen vi flytter til, uttalte kommandørene Knud David og Lisbeth Welander i forbindelse med etableringen av prosjektet. De er øverste ledere for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene.
Det ble jobbet godt og lenge politisk for å gjøre det mulig å bygge på den aktuelle tomta.
– Vi får en aktør som virkelig kan komme nabolaget til gode. Det er en skikkelig gladnyhet, uttalte leder i byutviklingskomiteen for Gamle Oslo, Mats Bjørbekk (Ap) til Aftenposten i forbindelse med godkjenningen av planene i bystyret.
Omfattende planer
Korpset (kirke og nærmiljøsenter) og hovedkvarteret som idag ligger på Kommandør T. I. Øgrims plass 4 flytter til Ensjø, og dagens adresse avhendes som del av et makeskifte med Höegh Eiendom. Les mer om bakgrunnen i denne artikkelen.
Höegh Eiendom er også byggherre i prosjektet, som innebærer rehabilitering av en eksisterende kontorbygning på Ensjø og bygging av et nytt bygg på den tilhørende parkeringsplassen. Det nye komplekset blir på i overkant av 6.000 m2. Bygningskroppene skal sammenføyes med et glassbygg som gjør at de oppleves som en og samme helhet for de besøkende.
– Dette skal være et åpent hus for lokalmiljøet, enten man vil få seg en kaffekopp med en venn, spille innebandy i aktivitetshallen, delta på kirke- og kulturaktiviteter – eller spise lunsj med venner eller kolleger, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg.
Han leder styringsgruppen som på lederrådets vegne gjennomfører prosjektet.
– Den åpne kafeen på bakkeplan, med store vinduer og uteservering som glir utover plassen utenfor, skal gi hjerteslag som merkes både i bygget og i boligblokkene rundt.
Samlokalisert for sambruk
Administrasjonene for rusomsorgen, barne- og familievernet og sentraldivisjonen som helt eller delvis har vært lokalisert andre steder, vil også bli samlet på Ensjø.
Korpset (Frelsesarmeens begrep for kirke og nærmiljøsenter) kan boltre seg over fire etasjer; med storsal og lillesal plassert på bakkeplan, rett innenfor kafeen som også kan brukes til kirkekaffe og andre aktiviteter, i tillegg til å være kantine for hovedkvarteret og møteplass for nærmiljøet.
I underetasjen har korpset en gymsal etter Norges idrettsforbund-standardstørrelse med tilhørende garderobeanlegg, som det også vil være mulig å leie av eksterne. Treningsrom deler korpsets aktiviteter også med de ansatte ved hovedkvarteret.
I forlengelse av kafeområdene er det i andre etasje aktivitetsrom og minglesoner for barn og unge, i tillegg til det felles medieproduksjonsrommet. Her finner man også husets kapell for den som vil stoppe opp i hverdagen for en stille stund. Opp en trapp til er kirken og nærmiljøsenterets musikk- og kulturavdeling med øvingslokaler og «stue» hvor man kan sitte ned for den gode samtalen.
Mange aktører
De mange aktørene koordineres av prosjektledelsen som i tillegg til Geir Smith-Solevåg består av forvaltningssjef Lise O. Luther (nestleder), daglig leder Frelsesarmeens eiendommer AS Frode Åsenden (fremtidig eier av bygget) og rådgiver Ingunn Soot fra First Mover Group, som er Frelsesarmeens eksterne rådgivere og fasilitatorer i flytteprosjektet.
Omfattende involveringsarbeid
Prosjektet er basert på et omfattende involveringsarbeid. I tillegg til en prosjektorganisasjon med 15 ulike delgrupper, hvor både medlemmer, ansatte, frivillige og eksterne aktører i prosjektet er representert, har det vært gjort en grundig involveringsprosess med de ansatte, AMU og tillitsvalgte.
Allmøter, flere nettbaserte undersøkelser og sensorkartlegging av eksisterende kontorplassbruk dannet grunnlaget for etasjevise workshops med dem som skal sitte sammen i de nye etasjene. Omlag 100 personer deltok, og disse resulterte i en målformulering for utformingen av de nye lokalene som senere styringsgruppe og lederrådet vedtok.
– På bakgrunn av dette har det blitt utviklet et kontorkonsept tilpasset den nye hybride arbeidshverdagen, som baserer seg på en kombinasjon av faste og delte arbeidsplasser, både i mindre landskap og i cellekontor, forteller Geir.
Det blir diffferensierte løsninger for dem som er på huset på full tid og for dem som har mulighet for hjemmekontor, slik at bygget utnyttes best mulig bærekraftig. Samtidig er det gjort gode grep for å sikre at de ansatte skal kunne oppleve å høre til i sitt arbeidsfellesskap, selv når man ikke har egen plass.
ACE Creative interiørarkitekter har jobbet videre utfra målformuleringer med å utforme kontormiljøer som bygger opp under de fremarbeidede målformuleringene.
Også arbeidmiljøutvalget (AMU) har vært involvert i flere runder; både i de konkrete rundene som kreves i forhold til Arbeidstilsynet, men også underveis.
– Vi er godt fornøyd med både den lovfestede involveringen og merinvolveringen som er gjennomført så langt, uttalte leder for AMU Øivind Christensen i sin uttalelse til Arbeidstilsynet.
– Vi ser frem til den videre involvering og medvirkning og gleder oss til at bygget blir en realitet
Tydelige bærekraftsambisjoner
Frelsesarmeen har fra starten vært tydelig på vektlegging av miljøprofilen i det nye senteret.
– Ansvar for skaperverket er grunnleggende for oss, og også satt ord på i Frelsesarmeens overordnede strategi, påpeker Smith-Solevåg. – I dette prosjektet betyr det at vi går solid utover minstekravene og har gått inn på den frivillige ordningen med BREEAM-sertifisering for å kunne dokumentere klimaavtrykket på bygget.
Det betyr i praksis at prosjekteringen av bygget fortløpende vurderes og utføres i henhold til omfattende standarder for utforming og rapportering.
– Også det at vi tar vare på og rehabiliterer det eksisterende kontorbygget istedetfor å rive og bygge nytt, har stor betydning. De mest miljøvennlige kvadratmeterne er som kjent dem som ikke bygges – men rehabiliteres, påpeker han.
På innsiden betyr det at mye av interiøret og også bygningsdeler blir gjenbrukt og oppusset. Førsteprioritet er å gjenbruke møbler fra eksisterende adresse, men oppusset med materialer og utforming som ivaretar både helhet og komfort. Andreprioritet vil være å kjøpe møbler og interiør som har levd et liv før; alt i samarbeid med interiørarkitekt. Kun når det er helt nødvendig vil man anskaffe ting nytt.
Ett år igjen
Etter planen skal bygget overtas 1.1.2025. Flytte- og innflytningsdato vil bli i løpet av våren 2025.
Etter avtalen må ikke Frelsesarmeen fraflytte eksisterende adresse før den nye er innflyningsklar, så eventuelle forsinkelser som måtte komme er uten risiko for Frelsesarmeen.
Det er montert byggeplasskamera, så du kan følge utviklingen av bygget minutt for minutt her.
RELATERTE SAKER
-
Lansering av CAMEO-rapport
Siden høsten 2023 har det vært forsket på CAMEO-programmet, som ble utviklet som et rehabiliteringstiltak for eldre innsatte. Nå kan du bli med på lanseringen av rapporten – enten fysisk i Bergen eller digitalt på Teams – torsdag 16. januar.
-
Forfremmet til herligheten
Vi lyser fred over major Rolf Knedal sitt minne.
-
Velkommen til Frelsesarmeens årskongress!
Godt nytt år! Vi gleder oss til alle gode møtepunkter og muligheter for å dele tro og liv i 2025!