– Frivillige er hjertet i vår organisasjon
Drøyt seks av ti nordmenn oppgir at de har utført frivillig arbeid for minst én organisasjon det siste året. Nasjonal Frivillighetskoordinator i Frelsesarmeen, Cecilie Rødahl, vil takke alle som stiller opp: – Vi ser dere, og vi verdsetter dere!
Den 5. desember er frivillighetens dag, og det er liten tvil om at den norske dugnadsånden er sterk. Ifølge regjeringen.no er vi verdensledende i frivillighet.
– Det at vi er i verdenstoppen, sier noe om kulturen vår, hvordan vi har vokst opp, blitt opplært til å hjelpe andre som trenger det eller bare bidra til fellesskapet og lokalsamfunnet. Hadde vi ikke hatt frivillighet, så hadde vi ikke hatt Frelsesarmeen. Den er helt avgjørende, sier hun.
Uten deres innsats vil vi ikke kunne opprettholde de viktige tjenestene vi tilbyr.– Cecilie Rødahl, Nasjonal Frivillighetskoordinator i Frelsesarmeen
For Cecilie teller dette som en av våre aller viktigste dager.
– Vi ønsker å uttrykke vår takknemlighet til hver og én av dere som bidrar til å holde våre tilbud åpne og levende. Uten deres innsats vil vi ikke kunne opprettholde de viktige tjenestene vi tilbyr.
Den enorme innsatsen som legges ned, har ikke bare betydning for enkeltmennesker, men for hele samfunnet.
Sommerens rapport «Tilbake til normalen? Frivillig engasjement i Norge, 1998–2023» fra Institutt for samfunnsforskning (ISF), viser at 63 prosent har utført frivillig arbeid for minst en organisasjon i løpet av de siste tolv månedene.
Spesielt engasjerte ukrainere
Frelsesarmeen har flere tusen mennesker som gir av sin tid til andre. Dette er privatpersoner, bedrifter, studenter og praktikanter – flest kvinner, ramser Cecilie opp.
Trenger vi hjelp til å vaske opp går de rett på kjøkkenet og vasker opp. Du trenger nesten ikke å spørre om det en gang.– Cecilie Rødahl, Nasjonal Frivillighetskoordinator i Frelsesarmeen
Og ikke minst er det mange ukrainere.
– De er veldig takknemlige for den hjelpen de får, men de er også veldig aktive tilbake. De deltar mye på aktiviteter og tilbud, og er blitt en naturlig målgruppe for oss over alt. De tenker seg ikke om to ganger – trenger vi hjelp til å vaske opp går de rett på kjøkkenet og vasker opp. Du trenger nesten ikke å spørre om det en gang.
Ut av sin takknemlighet for Frelsesarmeen ønsker de å gi noe igjen.
– Kan bety hele verden for et annet menneske
Takken går ut til alle frivillige som jobber på de mange tilbudene, som språkkafé, jobbsøkerverksted, i butikkene og ved julegrytene.
Den går til alle som har startet eller deltar på aktiviteter med barn og ungdom, til de som deltar på babysang, steker vafler eller holder ensomme med selskap over en kaffekopp.
– Deres innsats er uvurderlig. Og til dere som deler ut mat og klær, dere som er med og tilrettelegger for dusj og tak over hodet, til dere som ser og anerkjenner våre gjester – husk at hver eneste lille og store ting dere gjør som frivillige, kan bety hele verden for et annet menneske.
Dere er hjertet i vår organisasjon, og vi kunne ikke gjort dette uten dere. Tusen, tusen takk for alt dere gjør.– Cecilie Rødahl, Nasjonal Frivillighetskoordinator i Frelsesarmeen
Videre vil hun berømme de som gir sjelesorg, bidrar til menigheten, sprer glede med sang og musikk, og til alle som gjør hverdagen lysere for Frelsesarmeens gjester og som gjør en forskjell hver eneste dag.
– Dere er hjertet i vår organisasjon, og vi kunne ikke gjort dette uten dere. Tusen, tusen takk for alt dere gjør, avslutter Cecilie.
Under finner du Krigsropets sak om «Frivillighetens fantastiske kraft». Her ble Cecilie intervjuet sammen med Elin, som har vært frivillig i Frelsesarmeen i 23 år!
Frivillighetens fantastiske kraft
En kaffekopp og en liten samtale. Hente møbler til noen som ikke har bil. Pakke matvarer til utdeling, og mye, mye mer. Oppgavene frivillige kan gjøre i Frelsesarmeen er nesten utallige, og organisasjonen er helt avhengig av frivillige hender.
Kan dette passe for deg?RELATERTE SAKER
-
Kjærlighet i presens
«Guds kjærlighet er like virkelig, ekte og dyp i dag, som den var den første julenatta», skriver general Lyndon Buckingham, Frelsesarmeens verdensleder, i sin julehilsen.
-
Bestill boken om Jeløy Folkehøgskole
I 1974 åpnet Frelsesarmeens folkehøgskole på Jeløya ved Moss. Dette var realiseringen av en gammel drøm om et «ungdomsinstitutt» som skulle danne og ruste Frelsesarmeens ungdom spesielt, men samtidig være et tilbud til norsk ungdom generelt.
-
Vi ønsker din drahjelp i sosiale medier
Er du på Facebook, Instagram eller LinkedIn? Da kan du hjelpe oss slik at vi får fylt opp julegrytene landet over. Alt du trenger å gjøre, er å dele innhold om Julegryta på egne sosiale medier-plattformer.