Voksen mann i strikkegenser og kvinne uniformsskjorte fra Frelsesarmeen sitter sammen ved et piano og spiller side om side.
STØTTESPILLER: Som frivillig i Frelsesarmeen er Elin aktiv i fengselsarbeidet, der hun bidrar på gudstjenester, besøker kvinnelige innsatte, sørger for å ivareta og aktivisere de eldre innsatte. Hun har også "Per" som pianoelev ukentlig.

Frivillighetens fantastiske kraft

En kaffekopp og en liten samtale. Hente møbler til noen som ikke har bil. Pakke matvarer til utdeling, og mye, mye mer. Oppgavene frivillige kan gjøre i Frelsesarmeen er nesten utallige, og organisasjonen er helt avhengig av frivillige hender.

• Foto: Mette Randem / Tekst: Randi Bjelland / Artikkel hentet fra Krigsropet nr. 9, 2024
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Det har mye å si at vi har aktiviteter som gjør at man blir sett på som et menneske – med behov som alle mennesker har.
– Elin, frivillig i Frelsesarmeens fengselsarbeid
Skallet, middelaldrende og smilende mann med lys grå strikkegenser sitter og pusler puslespill ved et bord. I bakgrunnen sitter to andre menn rundt et bord.

Tilrettelagt soning for seniorer i Bergen fengsel

– Her blir jeg behandlet som et normalt menneske, ikke som en innsatt. Ordene kommer fra en rullestolbruker på 80 år som soner i Bergen fengsel. Han er en av de første deltakerne i Frelsesarmeens pilotprosjekt i Norge for eldre innsatte – CAMEO.

Ser mennesket bak lovbruddet
Vanskelige familiebånd eller helt brutte relasjoner, er nok det mest krevende for enkelte. Noen av disse sier at «det er «Frelsesarmeen som har vært der for meg i alle år».
– Elin, frivillig i Frelsesarmeens fengselsarbeid
Kvinne i uniformsskjorte tenner lys i et kirkerom. Bak på veggen henger et kors og lysestaken i smijern er formet som en globus og står på et høyt stativ på gulvet.
TROFAST MEDHJELPER: Elin har vært frivillig i Frelsesarmeens fengselsarbeid i over 20 år. – Hvis man har aktiviteter der folk føler de blir sett som seg selv, så spiller det nesten ikke noen rolle hva man holder på med, sier hun.
Jeg pleier å si at om de innsatte får halvparten så mye tilbake som det jeg får, så er jeg fornøyd.
– Elin, frivillig i Frelsesarmeens fengselsarbeid
Kvinne i blå jakke med logo fra Frelsesarmeen står ute foran en febgselsmur.
FAST RUTINE: For Elin har det å være frivillig i Bergen fengsel blitt en del av livet. Hun spør aldri folk om hvorfor de soner, men noen velger å fortelle henne det selv.
– Ingen oppgaver er for små eller for store. Det å ta en kaffekopp og slå av en prat med en gjest, kan bety hele verden for den personen, at noen tar seg den tiden.
– Cecilie Rødahl, assisterende frivillighetskoordinator i Frelsesarmeen
Kvinne i rød genser med Frelsesarmeens logo på brystet lener seg inntil en hvit søyle i betong. I rommet står en cello klar på et stativ opp noen få trappetrinn.
ØNSKER SEG ENDA FLERE FRIVILLIGE: – Vi ønsker oss flere som tar på seg langvarige engasjementer og folk som kan stille opp på dagtid. Det er også et økende behov for familiekontakt for småbarnsfamilier, og for frivillige på asylmottak, sier Cecilie Rødahl som er assisterende frivillighetskoordinator i Frelsesarmeen. Foto: Haakon Sand
De fleste som blir frivillige, blir rekruttert av venner og bekjente som snakker positivt om det å være frivillig.
– Cecilie Rødahl, assisterende frivillighetskoordinator i Frelsesarmeen
Kvinne på enden av et bord fra Frelsesarmeen snakker med to andre kvinner ved et bord.
JO MERE VI ER SAMMEN: Frivillighetskoordinator Cecilie Rødahl (t.h.) tar gjerne imot frivillige som liker praktiske oppgaver. Foto: Haakon Sand
Epleslang 1685

På lovlig frisk Epleslang

Frelsesarmeens rusomsorg har i hele høst jobbet på spreng for å plukke sesongens epler. Den leskende drikken rekker knapt å tappes på flaske før den forsvinner ut igjen.

Populær aktivitet
Vi hadde ikke kunnet hatt alt det arbeidet vi har i dag. Derfor betyr de frivillige veldig mye. Organisasjonen hadde sett veldig annerledes ut uten dem.
– Cecilie Rødahl, assisterende frivillighetskoordinator i Frelsesarmeen

Abonner på Krigsropet

Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.

Bli abonnent