Mer epleslang
Frelsesarmeens rusomsorg har kjøpt ut konseptet Epleslang og forvandler epler fra privathager til utsøkt eplemost. Nå gleder Jobben-deltakerne i Oslo seg igjen til å plukke epler, og du kan hjelpe til.
Epleslang sine epleplukkere har reddet mangt et eple fra å råtne. Det er nemlig mange hageeiere som ikke ønsker eller klarer å benytte egne epler. Resultatet av epleplukkingen blir en smaksrik eplemost fra rundt 1000 hager i Osloområdet. Eplemosten Epleslang er populær og selges i utvalgte Meny-butikker, og de siste to årene har Frelsesarmeen Jobben Oslo hatt ansvaret for alt praktisk arbeid for konseptet. Jobben er et arbeidstreningstilbud for mennesker med rusutfordringer. Høsten 2020 ble daglig leder Jorunn Mathisen i Jobben Oslo kontaktet av tidligere eier av Epleslang.
– Hun spurte om vi ønsket å overta konseptet, fordi hun anså Jobben som en seriøs arvtaker, sier Jorunn.
Selv om mye av arbeidet er kjent fra før, er det også mye nytt å sette seg inn i. I tillegg til det praktiske arbeidet, har Jobben overtatt administrasjon- og produksjonsansvaret. Det er mange utfordringer som må løses. Hvor mange flasker og kartonger skal bestilles? Hvordan skal etiketten se ut? Alt fra avtaler med transportører, til besøk på Dyre gård som presser eplene, avklaring med Mattilsynet og Grønn panteordning, er bare noe av det som har stått på programmet i det siste.
Lokal vri
Tanken er at Epleslang-konseptet skal implementeres flere steder i Frelsesarmeens rusomsorg.
– Vi skriver nå en håndbok om alt fra utstyrslister til detaljer rundt det praktiske arbeidet. I år er Tønsberg, Larvik og Stavern i startgropa og skal prøve ut konseptet på en lav skala. Selvfølgelig med eget stedsnavn på eplemostflasken.
Selv om Jobben-deltakerne er ivrige arbeidere, og stortrives ute i hagene til folk, ser Jorunn at det kan trengs noen hjelpende hender til høsten.
– Hvis noen i Frelsesarmeen har lyst til å jobbe litt frivillig og bidra på epleplukking i høst, så blir vi glade for det. Det er mye som skal gjøres. Vi har over tusen hager som har registrert seg i vårt system. Det er flott om vi får alt til skikkelig det første året vi skal eie det selv. Da trenger vi all hjelp vi kan få.
– Det beste er at eplemosten kan drikkes av alle, fra 0-100 år.– Jorunn Mathisen, daglig leder i Jobben Oslo
– Hvorfor har Frelsesarmeen valgt å kjøpe Epleslang- konseptet?
– Det er et alkoholfritt produkt som passer veldig fint til Frelsesarmeens avholdsprofil. Blant annet har man nå et eget produkt å tilby på Rusfri dag som Frelsesarmeen markerer 8. juni hvert år. Epleslang er ikke minst et kjempefint produkt å servere til dem som ikke drikker alkohol, sier Jorunn.
Hun forteller at eplemosten varierer i syrlighet og sødme, noe som gjør produktet veldig spennende.
– Siden det blir brukt så mange ulike typer epler, kan smaken variere fra flaske til flaske. Og det beste er at den kan drikkes av alle, fra 0–100 år.
Epleplukkingen har slått godt an blant Jobben-deltakerne.
– Det er et prosjekt der deltakerne fort ser resultatene av arbeidet. Kort tid etter at de har vært i hagene til folk, kan de gå i butikken og se produktet, og vite at de selv har plukket de eplene som er produsert i den eplemosten. De får også møte ulike typer folk, får frisk luft og fysisk arbeid. Det er vinn-vinn! ▪
Abonner på Krigsropet
Krigsropet er en gave til deg selv eller andre som varer hele året. I tillegg til at den støtter Frelsesarmeens viktige arbeid. Magasinet sendes ut en gang i uken.
Bli abonnentRELATERTE SAKER
-
VM i gatefotball: Skal forsvare Norges ære i Seoul
– Det å representere landet sitt i et VM, og stå på banen med flagget på brystet og synge nasjonalsangen, det er så utrolig stort, sier trener Cathrine Johansen. Frelsesarmeens gatefotball ble hennes redning.
-
Nordmenn tror ikke på økonomisk vendepunkt
Hver fjerde nordmann mener de vil få dårligere råd det neste halve året. Det viser Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for tredje kvartal.
-
Den livreddende gaven fra Liv
Frelsesarmeen mottok over fem millioner i arv fra Egersund-kvinnen Liv Kjos-Hanssen, øremerket Gatehospitalet i Oslo. Hvorfor ønsket hun å hjelpe en sårbar gruppe 50 mil hjemmefra?