
Oppdatering Oslo-prosjektet
1. februar 2021. Her kan du oppdatere deg på hva som har skjedd siden sist.
Det er arbeidet videre med planene som det ble orientert bredt om på Perleportalen i mars 2020. Det største enkeltgrepet det ble fortalt om da, er at Frelsesarmeen i løpet av få år skal ha fire korps i Oslo, hvorav to på nye steder. Arbeidet i dagens seks korps skal videreføres i disse korpsene.
I vedtaket sto det også: «Det etableres nye korps på alle disse lokasjonene og man skal jobbe med konsept, innhold, og samarbeidsløsninger i tråd med det øvrige strategiarbeidet i territoriet. Alle korpsene skal rette seg mot alle generasjoner og ha utadrettet virksomhet. Det skal også være andre relevante sosiale tiltak og aktiviteter i disse lokasjonene Det skal arbeides med å lage felles ledelse og administrasjon for korpsene.»

I mellomtiden har det øvrige strategiarbeidet det henvises til, munnet ut i en ny, felles strategi for hele Frelsesarmeen som ble vedtatt i hovedstyret i november 2020. I samsvar med dette er innsatsen i Oslo delt inn i fire områder.
- Disse områdene vil få en strategisk nettverksgruppe med representasjon fra alle virksomhetene vi har i det aktuelle området, forteller Frelsesarmeens nestleder, sjefsekretær Bente S. Gundersen. – Hensikten er å kunne bidra til at man sammen oppfyller Frelsesarmeens internasjonale oppdrag i det gitte området av byen.
To av hovedpunktene i den nye strategien er nettopp «aktivt samarbeid mellom alle enheter i området» og «lokaler med fleksibel bruksmulighet.»
- Det siste tar man særlig med seg i det videre arbeidet for å vurdere muligheter for ytterligere samlokaliseringer og felles bruk og utforming, forteller Bente.

Avklaringer siden sist
Når det gjelder etableringen av et nytt korps (nærmiljøkirke) i Hovinbyen og flytting av Hovedkvarteret har følgende nøkkelfaktorer blitt avklart i løpet av høsten 2020:
- Templet korps har uttrykt seg positiv til å som fellesskap gå inn i det som blir Frelsesarmeens korps i Hovinbyen og bli med i det nyetablerte fellesskapet der. De har tatt til orde for at også det nye korpset blir samlokalisert med Hovedkvarteret.
- Hovinbyen er også identifisert som en egnet lokalisering for Hovedkvarteret, og det ligger derfor an til at Frelsesarmeens nyetablerte korps i Hovinbyen og hovedkvarteret blir samlokalisert.
- I tråd med anbefalingene fra rapporten for Oslo-prosjektet, skal den nye eiendommen for korps og HK ligge i gangavstand til T-bane i Hovinbyen, primært ved stasjonene Løren, Hasle, Økern eller Ensjø.
Veien videre
Det neste som skjer nå, er kartlegging av arealbehov og romprogram for HK, korps og annen Frelsesarmé-virksomhet, også sett i lys av nødvendige endringer som bevisstheten rundt pandemien har medført.
- Det har allerede over tid vært arbeidet med å kartlegge konkrete lokaliseringsmuligheter. Dette gjøres i dialog med intern og ekstern fagkompetanse på eiendomsutvikling, forteller Bente.
Involvering og organisering
Før endelig beslutning fattes om en ny eiendom, vil de ansattes representanter ved hovedkvarteret og korpsrådet i Templet – som er den enkeltvirksomheten i tillegg til HK som blir mest direkte berørt av flyttingen - få mulighet til å komme med uttalelser.
- I det vi nå går over i en ny fase i arbeidet, vil det nå bli nedsatt en prosjektorganisasjon med roller og ansvar som vil bli publisert på Perleportalen, avslutter Bente.
- Her vil det bli tydelig hvor og hvordan man kan engasjere seg hvis man vil være med på den framtidsrettede og spennende fasen som vi nå går inn i, i dette arbeidet.

RELATERTE SAKER
-
Flagget til topps på nytt hovedkvarter
Kommandør Knud David Welander lider ikke av høydeskrekk, noe som kom godt med da han skulle løftes sju-åtte meter rett opp i lufta. Alt for å heise Frelsesarmeens velbrukte flagg i nye lokaler på Ensjø i Oslo.
-
Forfremmet til herligheten
Vi lyser fred over oberst Birgit Taarnesvik Fosens minne.
-
Mangfoldsutvalget er konstituert
Hensikten er å styrke mangfolds- og inkluderingsarbeidet ved blant annet å sette søkelys på utfordringer som møter ansatte, medlemmer, frivillige eller gjester/brukere som hindrer inkludering.