Irene Mathisen

Deler ut gratis utstyr til skolestart

Mange familier i Oslo mangler midler for å kjøpe inn nødvendig skolemateriell til barna. Frelsesarmeen hjelper med det som trengs.

• Foto: Kristianne Marøy / Tekst: Dan Christian Kristoffersen
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Hver mandag, onsdag og fredag er Irene Mathisen, leder av Frelsesarmeens slumstasjon i Oslo, på plass ved Frelsesarmeen Rodeløkka sammen med ansatte og frivillige.

– Vi har åpent mellom klokka ni på morgenen til halv tre på ettermiddagen, informerer Irene.

Her kan små og store lavinntektsfamilier som trenger utstyr til skolestart, få utlevert en ny og ferdigpakket skolesekk med både matboks, drikkeflaske, linjal, pennal og tegnesaker.

– Vi har et særskilt søkelys på barna som begynner i 1. klasse, for det er viktig at de får en god og verdig opplevelse ved skolestart. Da vi lanserte skolestart-arbeidet for et par år siden, var det inspirert av historien om en mor som måtte sende barnet sitt til første skoledag, bærende på blyanter i en Kiwi-pose.

Skolesaker
– Da vi lanserte skolestart-arbeidet for et par år siden, var det inspirert av historien om en mor som måtte sende barnet sitt til første skoledag, bærende på blyanter i en Kiwi-pose, forteller Irene Mathisen, leder for Frelsesarmeen på Rodeløkka (Slumstasjonen).

Pent brukte skolesekker

De eldre barna er imidlertid ikke glemt. Gjennom et innsamlingssamarbeid med Paulus kirke fra fjoråret, har Frelsesarmeen på Rodeløkka mulighet til å dele ut noen fint brukte skolesekker til større elever.

– Behovet er stort. Det er mennesker fra alle samfunnslag som kommer. Noen er permitterte, noen er trygdede, og noen er aleneforsørgere. Felles for alle er at de sliter med høye boutgifter og lav inntekt, sier Irene.

Overraskelse og utvidelse

Under koronatiden har det samlet seg opp en del gavekort for klær og innesko som nå vil komme førsteklassingene til gode.

– Vi legger det opp i skolesekkene som en hyggelig overraskelse for familiene, smiler Irene.

Hun understreker at det er ingen skam å be om hjelp.

– Noen kommer fordi penger som de skulle brukt til mat, måtte brukes på en skolesekk i stedet, og da snakker vi gjerne om over femten hundre kroner. Det er mye penger for enhver.

Per dags dato dekker Frelsesarmeen Rodeløkka skolestart-behovet for de familiene som allerede er registrert på senteret, men nå ser de på mulighetene for utvidelse.

– Vi er i gang med å kontakte bydelene, helsehusene og andre familierelaterte virksomheter for å kartlegge behov i Oslos lokalområder. Det betyr også at det blir økt pågang til neste år, og vi er klare å bidra, forteller Irene.