Kvinne i kokkeuniform holder opp en fargerik boblejakke. Vi ser rykken til en mann med hettegenser som prøver en jakke på.
LUN HØSTDAG: Kristine Øvrebø er medlem i Norske kokkers landsforening (NKL) og er opptatt av kokkens sosiale ansvar. – Den beste julaften var da mine foreldre og søstre ble med til Bymisjonen i Bergen, sier hun. Den 20. oktober var hun for første gang hos Frelsesarmeen for å dele ut varm mat og varme klær på Fyrlyset i Oslo. Hun lover det ikke blir siste gangen.

Den ekstra varme dagen på Fyrlyset

– Vi har varm suppe, varme jakker og varm omsorg. Det er det vi har lyst til å bruke dagen vår på, sier Kristine Øvrebø. Derfor feiret hun den internasjonale kokkedagen i selskap med Oslos rusavhengige.

• Foto: Mette Randem / Tekst: Gro Matland Nevstad
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
To kokker i hvit uniform, mann og kvinne, serverer suppe og vafler.
GIR AV SIN TID: Roy Ståle Vedlog og Kristine Øvrebø gjør ingenting halvvegs. Siden det er første gangen begge er på Fyrlyset, kom de innom dagen før for å sjekke ut fasilitetene. De sto så klare på døra til Frelsesarmeen presis klokken 08.15 denne morgenen for å koke suppe og steke vafler.
Tenk at det finnes steder som dette hvor jeg kan spise, dusje og få rene klær.
– Mark, ny gjest på Fyrlyset
Det er like mange mennesker her i Norge som trenger hjelp, og da er det viktig at vi hjelper der vi kan.
– Kristine Øvrebø, ambassadør i World Association of Chefs Societies (WACS)
mannlig kokk som rører i en diger gryte.
FRIVILLIG PÅ KJØKKENET: Roy Ståle Vedlog jobber ikke lenger som kokk i det daglige, men stiller ofte opp lokalt. Sunnmøringen er med på å arrangere lærlingekonkurranser og ramser opp forskjellige dager som årlig markeres: Vaffelens dag, sjøfiskens dag, får-i-kålens dag og ikke minst kokkenes internasjonale dag. – Da er vi litt ute og profilerer, sier han.
Flere fargerike boblejakker med tekst på baksiden.
DAGENS REKLAME: Denne dagen på Fyrlyset viser tydelig at kokker tar ansvar.
Matt som ser seg i speilet mens han prøver på en topplue i rødt, hvitt og blått.
FØLER SEG SETT: – Jeg kan dusje her og få rene klær, sier Mark rørt. Han er utrolig glad for sin nye vintergarderobe, så denne dagen er det kort vei mellom latter og gråt. – Frelsesarmeen har et stort hjerte, legger han til.
Det gir meg håp, jeg føler meg optimistisk og tror noen godt vil skje – særlig nå som jeg har varm suppe i magen.
– Mark, ny gjest på Fyrlyset
To kokker som tømmer suppe full av grønnsaker fra et kar og over i en stor gryte.
FYLLER PÅ: Kristine Øvrebø og Roy Ståle Vedlog har brukt morgentimene på å hakke opp kilovis med ferske grønnsaker som de hentet på Bama. Det varmes stadig mer opp suppe til gjestene på Fyrlyset.
En frivillig i T-skjorte fra Frelsesarmeen sammen med de to kokkene. Alle ler over noen vafler på et brett.
VAFFELHJERTER GIS BORT: Ragnhild Valås (f.v.) jobber som frivillig på Fyrlyset hver fredag. Hun henter vafler Kristine Øvrebø og Roy Ståle Vedlog har stekt.
Mann i ny boblejakke klemmer den kvinnelige kokken. Kinn mot kinn.
TAKKNEMLIG: Egil gir Kristine Øvrebø en lang klem som takk for den nye boblejakka. Han er for veteran å regne på Fyrlyset.
To frivillige voksne damer sitter på et bord sammen med to mannlige gjester. De spiser både suppe og vafler.
FREDAGSKOS: – Vi stortrives med disse gutta våre, sier Venke Løchen (til høyre). Sammen med Ragnhild Valås jobber hun som frivillig hver fredag på Fyrlyset. De slår ofte av en prat med Morten (t.v.) og Reidar.