Seiling og sykkel Jeløy August 2020

Etterlengtet ettervernstilbud gjenåpnet

Mange som sliter med rus og psykiske lidelser har kjent ekstra på savnet etter fellesskap og aktiviteter under korona-nedstengningen. Derfor er Frelsesarmeen glad for igjen å kunne tilby samlinger med seiling, gatefotball og sykling.

• Foto: Andrew Hannevik
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post

Tidligere og nåværende rusavhengige, ansatte og frivillige var denne helgen samlet til kick-off for Frelsesarmeens ulike tilbud innen gatefotball, seiling og sykling på Jeløya utenfor Moss.

– Dette er mer enn bare en aktivitet, understreker Frode Woldsund, regionleder i Frelsesarmeens rusomsorg.
– Dette handler om å gi mennesker som trenger det et nettverk og å hjelpe dem å finne veien tilbake til et rusfritt liv. Vi ser hvor mye dette betyr for den enkelte. Vi kan også vise til gode resultater og rusfrie liv gjennom alle disse tiltakene, forteller han.
– Noen får vi lov å følge hele veien fra de er i aktiv rus til de lever rusfrie liv i full jobb med egen bolig, familie og venner. Andre får liv med mindre rus i våre tiltak, eller omsorg akkurat der de er i sine liv, sier han.

Se innslag fra Dagsrevyen her, start på 13:09

– Det gir meg selvtillit. Det er en fin måte å være frisk på og holde seg unna andre stygge ting.
– Jon, seiler i Frisk seilas
To bilder: en gruppe syklister på rekke og rad sykler mot kamera. Kvinner spiller fotball på lukket bane.
To bilder: en gruppe syklister på rekke og rad sykler mot kamera. Kvinner spiller fotball på lukket bane.
Frelsesarmeen har drevet med gatefotball og ulike fysiske aktiviteter som en del av sitt ettervern i en årrekke. Nå er det opprettet en nasjonal sykkelklubb med navnet Pedalkraft. (Foto: Petter Berntsen)

Full rulle!

Syklistene startet opp fredag ettermiddag med en rundtur på Jeløya i vakkert sommervær. På grunn av korona-restriksjonene delte gruppen seg i to for ikke å bli for mange. Deretter ble det tid til et bad i fjorden før en bedre middag. På kvelden var det en samling for alle syklistene og den offisielle oppstarten av Pedalkraft - mer enn bare sykling, Frelsesarmeens nasjonale sykkelklubb. Klubben er åpen for alle som vil være med å sykle i regi av Frelsesarmeen.

Lørdag morgen var det klart for ny tur, denne gangen i nye klubbdrakter. Turen gikk først til Son der det ble tid til en kaffe før turen gikk videre i litt ulike retninger. Etter lunsj var det tid for bading og følge både fotball og seiling. Søndag morgen syklet vi Larkollen rundt før alle dro hvert til sitt, den tøffeste på sykkel hjem til Oslo.

Fotballspillerne brukte helgen på å teste ut de nye korona-vennlige spillereglene der spillerne får sine soner å dekke i ballbingen. Etter noe innkjøring ble det rapport å fungere overraskende godt.

Frelsesarmeens Frisk seilas avholdt lørdag et uoffisielt NM der Frelsesarmeens seilere fra Sagene gikk av med seieren.

Jeg gikk fra å ruse meg daglig, da var det fotballen som holdt meg oppe, det å ha en tilhørighet – et sted å gå til.
– Cathrine, fotballspiller og -trener

Besøk fra Stortinget

Erlend Wiborg (Frp), leder for Stortingets arbeids- og sosialkomité, besøkte samlingen på lørdag. I tillegg til å være med ut i båt for å følge seilerne på nært hold, se flere damekamper og hilse på syklistene, tok han seg også tid til å sette seg ned til en samtale med flere av deltakerne og lederne for Frelsesarmeens rusomsorg. Da fikk han høre fra flere hvordan sykling, seiling og fotball hadde hjulpet dem til et rusfritt liv, og hvor viktig det er med et godt ettervern for alle som ønsker og jobber for å forbli rusfrie.

Wiborg lot seg tydelig begeistre av det han fikk se og høre under sitt besøk.
– Jeg ble mektig imponert over arbeidet dere gjør, og det å se stoltheten i blikket til deltagerne viser at det dere gjør betyr enormt mye for dem, var hans tilbakemelding.

Jeg er stolt over å være medlem av denne klubben.
– Svein, syklist i Pedalkraft