Frelsesarmeen med rask respons i Pakistan
– Det viktigste vi gjør nå er å beskytte familier fra sult og sykdommer. Behovet er stort for basisvarer som ris, linser, mel, og hygieneartikler, sier Bo Christoffer Brekke, som leder Frelsesarmeens seksjon for internasjonal utvikling.
Den verste flommen på 60 år herjer i Pakistan. Monsoon-regnet har så langt berørt om lag 33 millioner mennesker, og 1300 barn og voksne har omkommet til nån.
Broer og hjem er ødelagt – og verre vil det mest sannsynligvis bli. Det varsles at regnet vil fortsette å strømme ned over de flomrammede områdene de neste ukene.
Langsiktige konsekvenser
Frelsesarmeen lokalt responderte umiddelbart da flommen var et faktum og driver nå, med bistand fra organisasjonens internasjonale nødhjelpsenhet, et utstrakt hjelpearbeid i de rammede områdene.
– Pakistanske myndigheter ber om støtte fra det internasjonale samfunnet for å begrense skadeomfanget så langt det lar seg gjøre. En stor utfordring er at enorme områder med dyrket mark er ødelagt og at flere hundre tusen bufe er borte – noe som vil påvirke husholdningene og matsikkerheten i lang tid framover, sier Bo Christoffer Brekke, seksjonsleder for internasjonal utvikling i Frelsesarmeen i Norge.
Vurderer fortløpende flere tiltak
Naturkatastrofen i Pakistan har enorme dimensjoner, og som Brekke påpeker vil arbeidet med å skape en normal hverdag for de berørte i flomområdene ta lang tid.
Frelsesarmeens tilstedeværelse i Pakistan – faktisk har de vært lenger der enn i Norge – sikrer at prosjekter organisasjonen igangsetter vil ivaretas i lang tid framover. Helt i tråd med et av Frelsesarmeens mottoer: «Vi var der, vi er der og vi blir».
– Vi ser at det er behov for mye akutt hjelp her og nå, og det vil helt klart bli behov for en langvarig gjenoppbygging av de berørte områdene. Frelsesarmeen har et omfattende hjelpearbeid på plass allerede, og vurderer nå forløpende hvilke prosjekter som skal igangsettes de neste dagene og ukene. Dette er samtaler vi i Frelsesarmeen Norge er del av og kan påvirke, forteller Brekke.
RELATERTE SAKER
-
Holder liv i fars tradisjon med Julegryta
– Han måtte ha den 1000-lappen til Frelsesarmeen hver jul, sier Gerd Johanne Kjærstad (83). Snaut to år er gått siden hennes livsledsager døde, men den lilla seddelen "hans" havner fortsatt i Julegryta.
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.
-
Ønsketreet oppfyller 50 % flere drømmer i år
I fjor satte Oslo City ut et stort juletre pyntet med ønsker fra barn hos Frelsesarmeen på Grønland. Det kom inn 100 gaver. Denne høytiden har antallet økt med 50. Minst. Og foreldre gråter av glede.