Frelsesarmeens hederspris til Mester Grønn-gründer
De to siste tiårene har Booth-prisen gått til noen som har utført handlinger i Catherine og William Booths ånd, Frelsesarmeens grunnleggere. Den tiende prisen i rekken tildeles i all takknemlighet Erling Ølstad, toppsjefen i Mester Grønn.
– Det er en ære å få en så flott pris av Frelsesarmeen, og ikke minst helt uventet.
Erling ankom Jobben Oslo i Pilestredet 56 sammen med sin storebror og medgründer Ola Ølstad en kald formiddag nest siste uke i desember. Stedet huser et arbeidstreningstilbud for tidligere eller aktive rusmiddelavhengige, åpent mandag til fredag hver uke.
Hit hadde Ølstad-brødrene med seg blomster og en sjekk på én million kroner for å markere samarbeidet med Frelsesarmeen og besøke Jobben, som de støtter med midler hvert år.
Lite visste Erling at han for sitt store samfunnsengasjement skulle motta en pris i form av et kunstverk og produkter laget på Jobben.
Det er en lagseier og ikke en personlig seier. For dette gjør vi sammen, og det er egentlig det det handler om – å gjøre ting sammen.– Erling Ølstad, daglig leder i Mester Grønn
Det var en rørt hovedperson som takket hjertelig for prisen:
– Jeg hadde aldri klart dette her uten min bror, først og fremst, og 2000 andre ansatte i Mester Grønn, så det er en lagseier og ikke en personlig seier. For dette gjør vi sammen, og det er egentlig det det handler om – å gjøre ting sammen, sa Erling fra podiet.
Delt ut ni ganger før
Booth-prisen ble utdelt for første gang i år 2000, og har gått til blant andre nylig avdøde Ole Paus, Ingvar Ambjørnsen og far og datter Stoltenberg – Ninni og Thorvald.
Formålet med prisen er å vende oppmerksomheten mot et verdifullt og uegennyttig engasjement fra den eller de som har rettet søkelyset mot noe som er grunnleggende for Frelsesarmeen og viktig for medmennesker.
Her kan du lese mer om Catherine og William Booth og Frelsesarmeens historie.
Gunn Inger Røkke Ruud, som er strategisk rådgiver i Frelsesarmeen, var en av dem som nominerte Erling Ølstad til den høythengende Booth-prisen.
– Vi har blitt kjent med Erling og hans fantastiske engasjement og sin bærekraftige forretningsmodell gjennom mange års samarbeid, sier hun som til daglig er ansvarlig for å etablere nye relasjoner og følge opp eksisterende næringslivspartnere.
Bygget barnehjem i Kenya
Mester Grønn har vært opptatt av mangfold i praksis, og har ansatt mennesker fra mer enn 22 nasjoner. De har bl.a. gitt flere flyktninger fra Ukraina stabile inntekter, og hjulpet til med å integrere dem i sine nye lokalsamfunn.
Men Erlings samfunnsengasjementet går langt ut over våre landegrenser. Mester Grønn er Norges største importør av Fairtrade-merkede roser, og styrker gjennom sin handel av blomster kvinners rettigheter i utviklingsland.
På alle Fairtrade-sertifiserte farmer har kvinnene krav på fast ansettelse og lønnsutbetaling til faste tider. De har rett til å fagorganisere seg og på minst to måneders fødselspermisjon. Gravide har forbud mot å håndtere sprøytemidler, og alle andre er pålagt bruk av beskyttelsesutstyr i omgang med disse.
Jobben betyr mye for oss alle. Tiltaket Jobben og jobb er viktig.– Erling Ølstad, daglig leder i Mester Grønn
Da Mester Grønn fylte 25 år i 2008 ønsket de å gi noe tilbake til lokalmiljøene der de kjøper roser. I en gitt periode gikk derfor halvparten av inntektene fra rosesalget til tre ulike prosjekter:
- I Tanzania bygde de fødeklinikk
- I Etiopia støttet de et prosjekt med barn født med vannhode
- I Kenya støttet de et barnehjem
Hvert år gir alle ansatte i selskapet sin julegave som et økonomisk bidrag til dette barnehjemmet. Disse pengene er med på å dekke den daglige driften til mat, klær og skolegang for alle barna.
Edru timer midt på dagen
Mange av Jobbens deltakere var invitert på festlunsj i anledning det planlagte besøket fra Mester Grønn. Like før prisutdelingen sa en av Jobben-deltakerne helt spontant: «Dere gir oss brukere noen edru timer midt på dagen, det vil jeg takke dere for».
Erling viste til dette utsagnet da han mottok prisen og la til at: – Jobben betyr mye for oss alle. Tiltaket Jobben og jobb er viktig.
Under lunsjen ble den daglige lederen i Mester Grønn sittende ved siden av en kar som gjennom BiJobben hadde ansvaret for 60 millioner bier om sommeren.
Vi har et ansvar for hverandre og vi har et ansvar for fellesskapet. Det har jo vært det som har vært så fint å lære i samarbeid med Frelsesarmeen i over 25 år.– Erling Ølstad, daglig leder i Mester Grønn
Dette var også noe Erling flettet inn i sin takketale:
– Det er et stort ansvar, og som han sier så kan han jo ikke være borte fra jobben sin. Og vi har alle et ansvar: Vi har et ansvar for hverandre og vi har et ansvar for fellesskapet. Det har jo vært det som har vært så fint å lære i samarbeid med Frelsesarmeen i over 25 år.
En annen som har samarbeidet med Frelsesarmeen er artisten Yngvil, og som Frelsesarmeens juleartist sang hun på utdelingen av Booth-prisen.
Yngvil slo igjennom med et brak med låten Ingenmannsland som ble liggende på A-lista til NRK P1 i hele 24 uker i høst. Dette er for øvrig tittelmelodi i Frelsesarmeens podkast Fosterhjemspodden.
Frelsesarmeens juleartist for 2023
Mange nordmenn føler på ensomhet og utenforskap og forbinder jula med noe negativt. Dette setter Yngvil, Frelsesarmeens juleartist, et ekstra søkelys på i år.
Slo igjennom med et brak!Fikk lang omvisning
Etter prisutdelingen ble det omvisning i lokalet på tre etasjer. Her finnes blant annet systue, snekkerverksted og en egen bruktbutikk.
Jobben, som har jobbet med gjenbruk og redesign i 15 år, ble i november i år Miljøfyrtårn-sertifisert.
Erling ante altså lite om at han skulle motta denne prisen.
– Nei, ingen hadde sagt noe til meg. Jeg ble veldig overrasket. Dette hadde jeg aldri ventet.
Det er helt klart Erling som har vært drivkraften i det at Mester Grønn har engasjert seg sånn som de har gjort. Han har alltid hatt et stort hjerte for medmennesker.– Ola Ølstad, styreleder i Mester Grønn
– Hva har gjort at dere i Mester Grønn har ønsket å støtte Frelsesarmeen i 25 år?
– Det er jo fordi at Frelsesarmeen er, som jeg også sa i talen min, er veldig gode til å gjøre det dere er gode på. Dere er veldig gode til å ha omsorg for mennesker, og dere har veldig mange som bruker livet sitt på det og legger ned en innsats som gir stor respekt. Og det tenker jeg fortjener en takk. Og at vi, når vi da har muligheten til det, også kan dele med de som trenger det mest.
Broren Ola, som i dag sitter som styreleder i bedriften han startet sammen med Erling for 40 år siden, visste om overrekkelsen og var synlig stolt i etterkant:
– Det var veldig velfortjent. Han har virkelig jobbet for det, og brenner både for Frelsesarmeen og for å hjelpe andre. Så det er helt klart Erling som har vært drivkraften i det at Mester Grønn har engasjert seg sånn som de har gjort. Han har alltid hatt et stort hjerte for medmennesker.
Ola mente derfor at Booth-prisen 2023 så absolutt var en passende heder til sin fem år yngre bror.
P.S. I 2020 vant BiJobben NM i honning, og dagen før utdelingen av Booth-prisen den 19. desember ble det klart at de nok en gang er kommet til NM-finalen.
RELATERTE SAKER
-
Egil fikk dronningen på sengekanten
– Det er trygt og godt at dere finnes, sa H.M. Dronning Sonja da hun besøkte Frelsesarmeens gatehospital på vei inn i juleferien.
-
Ønsketreet oppfyller 50 % flere drømmer i år
I fjor satte Oslo City ut et stort juletre pyntet med ønsker fra barn hos Frelsesarmeen på Grønland. Det kom inn 100 gaver. Denne høytiden har antallet økt med 50. Minst. Og foreldre gråter av glede.
-
Her får alle minst én julegave de har ønsket seg
Frelsesarmeen i Tønsberg ser mer ut som julenissens verksted. – Mange kommer gråtende inn og er helt fortvilet. Da er det viktig at vi møter dem på en god måte, og fint at vi kan gi dem et lite løft i en tøff tid, sier offiser Cecilie Børnich.