
Kvinner må føde på Kyiv T-banestasjoner
Frelsesarmeen bidrar med morsmelkerstatning, bleier og hygieneprodukter til mødre i krise.
En major i Frelsesarmeen, som av sikkerhetshensyn ikke kan identifiseres, sa: «Jeg har mottatt en melding om at 22 babyer er født i t-banene. De har sårt behov for morsmelkerstatning, bleier og hygieneprodukter.»
Søker tilflukt på t-banen
Mer enn 15 000 mennesker, hovedsakelig kvinner og barn, antas å ha søkt tilflukt i Kyivs T-bane for å unnslippe kampene. Frelsesarmeen, som har korps (menigheter) rundt om i regionen, jobber på bakken for å gi omsorg så vel som praktisk hjelp.
Jeg har mottatt en melding om at 22 babyer er født i t-banene. De har sårt behov for morsmelkerstatning, bleier og hygieneprodukter– Ukrainsk frelsesoffiser i Kyiv
Ber om penger i stedet for varer
Frelsesarmeen i Øst-Europa bruker pengedonasjoner fra støttespillere over hele verden, også Norge, for å skaffe varer som mat og drikke, klær og tepper, babymat, bleier og morsmelkerstatning og andre nødvendigheter lokalt.
Å donere penger i stedet for varer er den beste måten å hjelpe på for øyeblikket, siden varer fra andre steder i Europa må sorteres, rengjøres og deretter betales for levering til distribusjonssteder. Frelsesarmeen i regionen kan bruke pengene til å hente varer lokalt.
Kvinner og barn er mest utsatt
Kvinner og barn er spesielt utsatt når krisen utspiller seg, og det er en fare for å bli utsatt for menneskesmuglere i dekke av mennesker som står frem for å hjelpe. Gravide kvinner har særlig behov for støtte.
Frelsesarmeens major la til: «Vi faster, ber og leser i Bibelen. Vi føler at vi ikke har noen å stole på bortsett fra Gud. Jeg fant et bilde på internett der en ung jente ble avbildet, det var Ukraina. Hun sa ‘vi har ingen å stole på bortsett fra Gud alene.’ Det har blitt mitt motto.»
RELATERTE SAKER
-
Gubben og skatten
De har havnet i snekkerbua av fri vilje, Arild Hov og de andre selvutnevnte «gubbene» som holder til i verkstedet på Ensjøtunet Omsorg+. Nå er det påskebudskapet som tar form mellom hendene deres, og blir til en skatt for alle som ønsker å eie det.
-
Dette stedet har jeg lett etter i hele mitt liv
Anna og Hamid driver med styrketrening og selvforsvarskurs for kvinner som ikke har råd til helsestudio eller treningstøy. Nå teller treningsgruppa deres på Frelsesarmeen i Sarpsborg over 30 kvinner.
-
Dugnad på pinner
I 2014 gikk Familien og Frelsesarmeen ut med en felles oppfordring om å strikke varme sokker til dem som trengte det. Snart 10 år og 100 000 sokker senere er strikkegleden fortsatt stor. Det samme er behovet for sokker som varmer.