Tre menn og fem kvinner står på en rekke oppover en trapp inne på et hotell.
LANG REKKE: – Vi hadde jo en reservebenk, men vi fikk førstevalget og det synes vi er veldig flott, sier Marta Maria Espeseth (nr. to fra v.) om Frelsesarmeens nye forskningsutvalg som ble samlet for første gang i Oslo oppunder jul. Fra venstre står ellers Per Arne Krumsvik, Anna Rebecca Solevåg, Øyvind Nystøl, Petra Kjellén Brooke, Ingunn Tollisen Ellingsen, Arne H. Krumsvik og Elin Herikstad.

Håper flere vil forske på Frelsesarmeen i Norge

Med gode krefter internt og fra fem norske høyskoler og universiteter, gyver et nyopprettet forskningsutvalg i Frelsesarmeen løs på sin store oppgave. Men først må de stille seg Spice Girl-spørsmålet: What do you really, really want?

Tekst: Gro Matland Nevstad • Foto: Hanne Rebecca Nilsen
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Frelsesarmeens Historiske Arkiv 7

Ny åpenhet om historien

– Vi må tåle å bli sett i kortene, og ingen har en plettfri historie, sier Marta Maria Espeseth. Forskningslederen hevder at de i Frelsesarmeen ikke er redde for å åpne arkivet sitt.

Har samlet siden 1888
To hender som skriver på et blankt ark med en kulepenn.
NOTERT: Per Arne Krumsvik er ansatt i Frelsesarmeens forskningsavdeling. Han er den som holder i pågående flytteprosesser, og i organisasjonens dypdykk inn i behandlingen av norske jøder mellom 1940-1945.
Vi har jo lagt vekt på at dette utvalget skal gjenspeile bredden i Frelsesarméen, både innenfor teologi, historie, ulike former for sosialt arbeid, organisasjon og ledelse samt kommunikasjon.
– Marta Maria Espeseth, leder av forskningsutvalget
Ni personer står oppstilt foran en skjerm på veggen der du ser en mann.
STJERNELAGET: Alle som ble spurt om å sitte i forskningsutvalget, sa ja! Fra venstre på første rekke Petra Kjellén Brooke, Anna Rebecca Solevåg, Ingunn Tollisen Ellingsen og Elin Herikstad. Bakre rekke fra venstre: Thormod Langeland, Per Arne Krumsvik, Marta Maria Espeseth, Arne H. Krumsvik og Øyvind Nystøl. Direkte inne fra Bergen er Alexander Madsen Sandvik (på skjermen).
De teologiske fagmiljøene i Norge er i stor grad forankret i en luthersk og statskirkelig kontekst. Frelsesarmeen er marginal i denne sammenhengen, men har et veldig sterkt gjennomslag.
– Marta Maria Espeseth, leder av forskningsutvalget
Tre kvinner og én mann sitter ved hver sin pult innover i rommet.
DEL AV NOE STØRRE: En av oppgavene til utvalget vil bli å samarbeide tett med Frelsesarmeens internasjonale forskermiljø og universitetsnettverk. – I Norge har vi samarbeidsavtaler med flere universitet og høyskoler, og Frelsesarmeen internasjonalt er svært interessert i f.eks. vårt samarbeid med Universitetet i Oslo, sier utvalgets leder Marta Maria Espeseth (f.v.). Nedover på rekken sitter Per Arne Krumsvik, Ingunn Tollisen Ellingsen og Elin Herikstad.
Flere personer sitter i en ring, der tre har på seg uniform fra Frelsesarmeen.
STOR OPPSLUTNING INTERNT: Under oppstarten i Oslo var flere av Frelsesarmeens ledere på plass. Wenche Walderhaug Midjord (med ryggen til i burgunder jakke) og Magna Våje Nielsen (nr. tre fra v.) og Paul Martin Brakstad Waters. Mellom disse sitter forskningsutvalgets Anna Rebecca Solevåg og Øyvind Nystøl (helt til h.).
Vi ønsker en tett dialog med dette utvalget for å sikre kvaliteten i arbeidet. De skal rådgi i hvordan forskning i Frelsesarme-sammenheng skal være og hva som bør prioriteres.
– Marta Maria Espeseth, leder av forskningsutvalget
Tre sitter på en rekke, der kvinnen som snakker gestikulerer med hendene.
FORNØYD MED DAGEN: – Tilbakemeldingene er gode og det var veldig fint å få startet opp, sier Marta Maria Espeseth (t.v.) om det aller første møtet til utvalget. Sammen med bl.a. Per Arne Krumsvik og Ingunn Tollisen fikk hun gjennomgått mandatet.
Dette er jo nybrottsarbeid, noe vi ikke gjort før i Frelsesarméen i Norge, slik at det er mange spørsmål som vi må snu og vende på. Vi må prøve og feile, finne litt veien mens vi holder på.
– Marta Maria Espeseth, leder av forskningsutvalget