Mann står med hender utstrakt ved et juletre. Her henger det mange julepynt og lapper.
GIR EN HJELPENDE HÅND: Hotelldirektør Dag Busch har de siste fire årene sørget for at alt juletreet i lobbyen samler inn går til Frelsesarmeen i Mo i Rana. Han var selv med på å starte på Hotel Helma, og er et kjent og kjært syn blant gjestene.

Joda, penger vokser på trær!

I alle fall på enkelte juletrær. På Hotel Helma i Mo i Rana ble det i desember hengt opp lapper til en verdi av 54.450 kroner, og under treet i lobbyen ble det lagt 721 gaver fra både gjester og lokalsamfunnet. Alt sammen gikk til Frelsesarmeen.

Tekst: Gro Matland Nevstad • Foto: Mette Randem
Sist oppdatert:
Del: Del artikkelen på Facebook Del artikkelen på Twitter Send artikkelen på e-post
Mange kommer innom her og etterspør når treet er klart, når de kan komme. De som leverer mest er jo de lokale, så det er virkelig prisverdig.
– Dag Busch, hotelldirektør
Litt nedi en snøfylt bygate ligger Frelsesarmeens lokaler på høyre side.
NÆRE NABOER: I Mo i Rana er det knappe hundre meter å gå fra Frelsesarmeens lokaler i Sørlandsveien 56, opp til Hotel Helma der dette bildet ble tatt utenfor.
Selv om alle har opplevd en trangere økonomi, har mange forstått at det da er ekstra utfordrende for de som har minst.
– Eva-Maria Nygaard, korpsansvarlig
Eva-Maria
TILBYR SUPPE, SÅPE, FRELSE: Korpsansvarlig i Mo i Rana, Eva-Maria Nygaard, er glad for at Frelsesarmeen har et tydelig skilt hengende utenfor. Her er det lett å finne veien. – Folk ser jo at det er mange som går inn og ut i løpet av uka, sier hun.
To voksne menn står på en mørk scene.
GJØR EN FORSKJELL: Hotellkongen Petter A. Stordalen (t.v.) og administrerende direktør, Torgeir Silseth, er enige om at "Ensomt juletre" er et initiativ som ligger Strawberrys hjerte nær. Gavene som samles inn på de mange hotellene hver jul er øremerket barn og unge i en krevende livssituasjon. Foto: Erik Krafft
Nærbilde av en julekule som henger på treet sammen med en lapp på gråpapir der det står: Thank you!
THANK YOU! For hver takkelapp som henges på treet betyr det at noen har gitt en gave på 50 kroner.
Julegryta i Mo i Rana

Pengene går til lokalsamfunnet

– Jeg tror at hvis vi hadde sagt at det går til Oslo, da hadde vi ikke fått inn så mye penger. Men nøden her er stor, og det ser folk.

Stolte vakter ved Julegryta
Amerikalinjen i Oslo
DEN AMERIKANSKE DRØMMEN: Hotel Amerikalinjen har tatt bolig i det gamle hovedkontoret til Den Norske Amerikalinje, som fraktet tusenvis av nordmenn over havet i jakt på et bedre liv. Nå samler juletreet her inn gaver som kan gi noen en bedre jul. Foto: Gro Matland Nevstad
Det er mange som har det tøft. I hvert fall nå. Det er jo helt vanvittig.
– Dag Busch, hotelldirektør
Samme bilde som i toppen av saken med de ti unge kvinnene, eneste forskjellen er at her smiler de bredt begge to. Øynene stråler.

Ga fattigdommen to nye ansikt

Etter at Lisa Madelen Solvang og Silje Iversen sto fram i lokalavisa, kontaktet enda flere Frelsesarmeen i Mo i Rana for å få hjelp i jula.

Vil fjerne skammen
Det arbeidet som gjøres av Frelsesarmeen rundt omkring i verden ... dere skulle ha sett. Det var jo ikke akkurat «rød løper-områder» vi kom inn til da vi var til sjøs.
– Dag Busch, hotelldirektør
Nærbilde av julegave under et tre der det står: Gutt fra fem år.
TIL GUTT PÅ MINST FEM ÅR: Alle gaver må merkes med kjønn og alder på mottaker før de legges under juletreet i lobbyen.
Jeg skulle sørover. Nordover? Glemt det! Men så hadde jeg en kjenning som bodde her og jeg hadde fått meg ny bil ... så jeg fór oppover.
– Dag Busch, hotelldirektør
Mann som sitter i en lenestol i en hotellobby. Gestikulerer med hendene.
STORTRIVES I NORD: Første gangen Dag Busch kom til Mo ble han i tre år, etter i ha blitt mo i knærne. Han traff kvinnen i sitt liv og slo for alvor røtter i 1992. I dag har han både barn og barnebarn rundt seg her.
Dør står åpen, ut ser man ungdommer som går oppover i en gate dekket av snø. På andre sida av for dem står noen få biler parkert på en tomt.
BYGGEPLANER I BYEN: Fra inngangsdøra til Frelsesarmeen kan de se opp på parkeringsplassen der det i fremtiden kanskje vil stå et nytt hotell. Da blir det trolig to ensomme juletrær som samler inn gaver til byens trengende??