Nå er det skolestart – også for barn fra fattige familier
– Mange bekymrer seg hele året, men ekstra ille blir det ved skolestart, forteller Siv Joensen, korpsleder i Frelsesarmeen.
Sommerferien er over, og et nytt skoleår venter. Endelig tid for å dele historier om spennende hytteturer, fisketurer og eksotiske sydenturer. Spente elever med nye skoleklær, ny sveis og en sekk full av forventninger.
Men for mange er skolestart også svært utfordrende, og foreldrene sliter med å gi barna sine det de trenger.
– Akkurat nå er det mange som ikke har råd til noe ekstra. Selv det mest primære er vanskelig for barnefamilier som lever i fattigdom, forteller leder i Frelsesarmeen Drammen, Siv Joensen.
Ukentlig snakker Siv med foreldre som bærer på bekymringer. De er fortvilet for at barna skal lide når familien har dårlig råd. Hvordan blir skolestart for dem som ikke har nødvendig utstyr, næringsrike matpakker eller fine ferieminner?
– Følelsen av å hele tiden være annerledes er verst. Av ikke å kunne gjøre det «alle andre» kan. Familiene jeg snakker med merker det spesielt med klær, bursdager, kino, fritidsaktiviteter og sportsutstyr.
– Dette blir bare enda verre når du får barn i tenåringsalder, forteller Siv.
Presset på familier med normal inntekt er allerede stor. Og i skolesekkene sniker det seg inn tilbud om leirskoler, melk- og fruktordning, korps, speider og andre fritidsaktiviteter som familier med dårlig råd ikke kan prioritere.
Dermed faller fattige familier utenfor både økonomisk og sosialt.
La barn være barn
– Jeg kommer hit hver eneste torsdag, sier alenemoren «Maria» (42). Vi møter henne i Spillerommet, som er Frelsesarmeens faste møtepunkt for barnefamilier i Drammen. Den gode lukten av middag brer seg i rommet.
Her spiser opp mot 70 personer middag sammen, før det er full rulle for barna i alderen 0–13 år. Barna blir aktivisert av ti ungdomslederne som har mantraet «å skape den beste torsdagen for barna».
Frelsesarmeen er så viktig for oss. Vi spiser mat og kommer i kontakt med andre mennesker. Det er mange aktiviteter her for barna, de leker og har det gøy.– "Maria" (alenemor)
Fritidsaktiviteter blir ofte nedprioritert blant familier som lever i fattigdom.
– Når barna kommer hit får de lov til å være barn, sier korpslederen og legger til:
– Og foreldrene får være foreldre. De slipper skuldrene ned og får et pusterom fra de økonomiske bekymringene.
Viktig å ha noe å fortelle om på første skoledag
For tiden er alenemoren uten arbeid, men har et sterkt ønske om å klare seg selv. Hun har vært innom jobbsøkerverksted hos Frelsesarmeen og fått hjelp til å sette opp CV og å skrive søknader. I sommer fikk hun og barna gode sommerminner, med tur til Dyreparken i Kristiansand med to overnattinger. Turen ble arrangert av Frelsesarmeen, og de dro sammen med flere andre familier. Et stort øyeblikk!
Slike opplevelser i ferien gjør det enklere å komme tilbake til hverdagen: Det gir barna historier å fortelle om på første skoledag.
– Vi tilbyr vennskap med sosialt fellesskap, lek og moro, slik at barna kan fortelle at «i går var vi på skattejakt hos Frelsesarmeen» eller «i går var vi på uteaktivitet», forteller Siv og legger til:
– Slik kan også disse barna dele hva de gjør, når alle andre deler.
Hjelpen går til dem som trenger det mest
Stadig flere har det som «Maria». Ifølge Frelsesarmeens fattigdomsbarometer forteller nesten 1 av 10 at de ikke har råd til daglige levekostnader. Hele 32 prosent av foreldre sier at det er utfordrende å få endene til å møtes. Innenfor denne gruppen, oppgir 56 prosent at de ikke strekker til som mamma eller pappa på grunn av sin økonomiske situasjon. 54 prosent oppgir også at de dropper eller begrenser å kjøpe klær og utstyr barnet har behov for.
Siv forstår fortvilelsen til foreldrene når de sliter økonomisk.
Tenk alle de bekymringene som kommer. Barna gleder seg til skolestart, den viktigste dagen, og så har du ikke råd til matboks engang. – Siv Joensen, leder i Frelsesarmeen Drammen
Når «Maria» en sjelden gang tar imot en pose med mat, opplever hun alltid at det er med respekt. I år er hun også glad for at barna kommer tilbake til hverdagen med mat til skoledagen og gode minner fra ferien.
– De som jobber her på Frelsesarmeen er veldig hyggelige og snille, sier hun.
Slikt gjør også Siv glad. Hun ser hvor mye både mat, fellesskap og opplevelser gjør for familien. Hun vil også understreke at alt av gaver som kommer inn, pløyes rett inn i det arbeidet de gjør.
– Jeg er opptatt av at det som gis av pengegaver, går direkte til de som trenger det mest, sier Siv.
RELATERTE SAKER
-
Føler seg utilstrekkelige som foreldre på grunn av økonomien
Mer enn hver femte forelder opplever at de svikter i foreldrerollen på grunn av sin økonomiske situasjon. Rekordmange dropper klær og utstyr barna har behov for. Det viser Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for andre kvartal.
-
Hver sjette nordmann opplever seg selv som fattig
I Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for andre kvartal svarer 1 av 6 nordmenn at de helt eller delvis regner seg selv som fattig. 4 av 10 nordmenn svarer at de kutter ned på matkjøp eller spiser mer usunn mat på grunn av økonomien.
-
Rekordmåling av barn som tas ut av fritidsaktiviteter
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer fortsetter å slå dystre rekorder. Nesten hver femte forelder svarer nå at de dropper eller kutter i fritidsaktiviteter for egne barn, og enda flere foreldre har sluttet å kjøpe klær og utstyr som barna trenger i det daglige.